DAG 603Ballonvaart boven de outback05 augustus 2016

Ballonvaart boven de outback

5:15am en de wekker gaat af! Het is verschrikkelijk vroeg, maar gelukkig lekker warm in onze cabine. We kleden ons warm aan want het is buiten nog aan het vriezen. Verder is het te vroeg voor ontbijt en staan we om 6am buiten aan de receptie te wachten op onze pickup van Outback Ballooning.

We rijden met een groep van 15 man naar een afgelegen plek waar de ballon reeds wordt klaargemaakt om op te stijgen. In de bus worden de veiligheidsvoorschriften doorgenomen (want voor een luchtballon gelden dezelfde regels als voor een vliegtuig).

De vlam van de branders zorgt alvast voor wat warmte op deze koude ochtend. De piloot verzekert ons echter dat we niet echt koud gaan lijden, want we vliegen met de wind mee en we hebben onze eigen verwarming bij. We zien wel...

Het duurt niet lang of we zitten met z’n allen in de mand onder de ballon en we zijn klaar om op te stijgen.

Het landschap onder ons is nog slaperig en de zon begint zich geleidelijk aan een weg te banen boven de bergtoppen van de MacDonnell Ranges.

En ja, echt koud is het niet in de mand. Dus iedereen blij. Dan breekt de zon uit boven de horizon en wordt de outback prachtig opgelicht met lage schaduwen en een rood-geel-roze gloed.

De vlucht verloopt zacht en veelal in stilte. We genieten met volle teugen. Hier en daar spotten we wildlife dat we gemakkelijk kunnen besluipen aangezien de ballon geen lawaai maakt (tenzij wanneer de branders gebruikt worden).

De zonsopgang en de tijd gaan nu (te) snel. We vliegen langs Alice Springs luchthaven en gevangenis en klimmen eens hoger om de uitgestrektheid van de outback beter te kunnen bewonderen.

Na 30 minuten vlucht zoekt de piloot een open plek en maken we een zachte landing. We klimmen met z’n allen uit de luchtballon en helpen het hele zooitje terug in te pakken.

Een groepsactiviteit waarbij veel gelachen wordt en die afgerond wordt met een glas champagne, een traditie na elke geslaagde vlucht.

Als afsluiter krijgt iedereen nog een certificaat en worden we terug afgezet aan onze camping. We verliezen niet veel tijd en checken uit, op weg naar Alice Springs Desert Park.

Alice Springs Desert Park is de plek waar Aboriginal cultuur gecombineerd wordt met lokale flora en fauna.

En we hebben geluk want dankzij een zeer nat seizoen voor deze woestijnregio staat het hele park in bloei. We zijn dan ook zeer verbaasd van het kleurengamma dat we kunnen aanschouwen. Ons vorige bezoek aan de Red Centre was totaal anders.

We wandelen langs de vele dieren enclosures en vogelkooien en proberen hier en daar een lokale bewoner op digitale plaat vast te leggen.

Maar bij de Nocturnal House houden we wat langer halt, want naast de meer dan 30 soorten nachtdieren zit hier ook Johan’s lievelingsdier, de Australische bergduivel (Moloch Horridus).

Er wordt dan ook uitgebreid tijd genomen om deze mini-miereneter te bewonderen. Nu nog uitkijken in de natuur of we er eentje kunnen spotten, want echt zeldzaam zijn deze robotachtige bewegende wezens niet.

Noot: de robotachtige beweging van ter plekke naar voor en achteren bewegen is een techniek om een blad te imiteren om zo roofdieren te misleiden.

We genieten verder van het botanische wonderland dat zich over meer dan 50 hectare uitstrekt. We wandelen van de ‘woodlands’ over ‘sandy country’ naar de ‘desert rivers’. Onderweg houden we halt bij een presentatie van een Aboriginal gids over het gebruik (voeding, medicijn, werktuig,...) van bepaalde planten en vruchten. Hun kennis is ongelofelijk en we leren weer wat bij.

We besluiten ons bezoek aan het park met een gezonde lunch alvorens we vertrekken. We hadden zeker de hele dag in het park kunnen rondlopen maar de westelijke kant van de MacDonnell Ranges (Tyurretye) wachten. ;-)

De MacDonnell Ranges zijn een sterk geërodeerd overblijfsel van een oude bergketen, die even hoog (!) is geweest dan het Himalaya-gebergte. Vandaag zijn deze echter slechts 600m hoog op hun hoogste punt. Maar eerst nog een korte stop aan de begraafplaats van John Flynn, de oprichter van de RFDS.

 

Vervolgens houden we halt aan Simpsons Gap, de eerste van een reeks kloven, op ongeveer op 10km van Alice Springs. We wandelen tot in de kreek bedding, terwijl de zon geleidelijk aan de rotswanden vuurrood kleurt. Prachtig! :))

De bekende hoppers van deze streek, de black-footed rock wallaby’s laten zich echter niet zien. Op het ijzeren exemplaar aan de rangers woning na...

 

Wat verderop ligt Standley Chasm (Angkerle Atwatye, betekent ‘the gap of water’), een kloof met steile, dieprode rotswanden.  De Chasm is gelegen in Aboriginal land en uitgebaat door het Iwupataka volk. En sinds kort helemaal vernieuwd met de aanleg van een gemakkelijk wandelpad tot aan de kloof. Iets wat in schril contrast is met de hike van enkele jaren geleden door en over de rotsen van de opgedroogde rivierbedding.

Vandaag is dit echt een gemakkelijke wandeling van 1,2km geworden, tussen de rode gombomen langs de opgedroogde Jay Creek, die ons na 20min tot midden in de kloof brengt. Het is echter zeer duidelijk dat we aan de toeristische kant van de MacDonnell Ranges zitten, want het is hier veel drukker dan op alle vorige dagen.

 

Gezien het al wat later is op de middag missen we de magische gloed van de zon juist boven de kloof, maar dat maakt de 80m hoge wanden niet minder spectaculair.

Sinds kort kan je hier ook kamperen. En aangezien we het vandaag wat rustiger aan doen (lees: deze ochtend was echt wel vroeg) trakteren we ons op een cappuccino uit het kioskcafé, terwijl we ons installeren in de buurt van een vuurmand. We kopen ook 2 kruiwagens brandhout want we vrezen voor een koude nacht. De uitbater van het terrein roept ons echter tot de orde van de dag, met ons er op te wijzen dat we in de woestijn zitten en dat bomen zeer schaars zijn en er gemiddeld meer dan 200-300 jaar over doen om volgroeid te raken.

En gelijk heeft de man. Met schaamrood op de wangen houden we ons vuur dan ook wat bescheidener en zijn wat zuiniger op het aangekochte hout. We stokeren de overschot in de 4x4 om de volgende dagen er te kunnen van genieten. Een poging om internetverbinding te maken blijkt nutteloos... enkel de sterrenhemel, de maan en de kilte van de woestijnnacht zijn trouw paraat. ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Outback Ballooning, check de website www.outbackballooning.com.au of bel +61 (0)8 8952 8723 voor een afspraak. Outback Ballooning is Australië's enige luchtballonbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring dat gespecialiseerd is in echt outback avontuur. Een unieke ervaring voor iedereen die het indrukwekkende Centraal Australië eens op een andere manier wil ontdekken. Naast een spectaculaire vlucht over de Australische outback van NT krijg je gegarandeerd een vluchtcertificaat en een traditioneel glas champagne op het einde van je vlucht. Een absolute aanrader!!!

Voor meer informatie over Alice Springs Desert Park, check online www.alicespringsdesertpark.com.au of rij langs Larapinta Drive (slechts 7km ten westen van het centrum van Alice Springs). Het park is alle dagen (met uitzondering van Kerstmis) open van 7:30am tot 6pm en biedt je een speciaal zicht op de schoonheid en geheimen van Australië's rode woestijn en zijn bewoners. Zeker ook de moeite is de Nocturnal Tour!

Voor meer informatie over Standley Chasm, check online www.standleychasm.com.au of ga gewoon langs. Standley Chasm is slechts 50km van Alice Springs. Naast de must-do hike in de kloof, kan je hier ook terecht voor een traditionele Angkerle culturele ervaring, of een overnachting op de camping.

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 53 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 28 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Alice Springs

Alice Springs, genoemd naar de permanente waterbron Alice Spring, is het grootste outback-stadje in de Red Centre. De bezienswaardigheden liggen verspreid in de stad, maar ‘Alice’ is zo klein…

West MacDonnell Ranges

De Namatjira Drive tussen Alice Springs en Glen Helen voert u doorheen het nationaal park van West MacDonnell. Deze bergketen herbergt tal van bijzondere natuurverschijnselen. Maak zeker een korte wandeling…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook