DAG 604Hiking door de West MacDonnell Ranges06 augustus 2016

Hiking door de West MacDonnell Ranges

Na een rustige nacht aan Standley Chasm zijn we weer vroeg uit de veren. Ondertussen is er al wat routine in het opbreken van het kamp en in minder dan een uur en met een koffie in de hand rijden we verder westwaarts op de Namatjira Drive, ook bekend als de ‘Red Centre Way’.

De eerste halte van de dag is Ellery Creek Big Hole. Eén van de grootste permanente waterholes van het West MacDonnell Range Nationale Park (Tjoritja). Een perfect geplaveid pad leidt ons tot een prachtige waterplas.

Deze 18m diepe bron is een goede plek om te zwemmen. Vanaf nu zijn er absoluut geen croc's meer in enkele honderden kilometers omtrek. :))) Enkel moet je hier oppassen voor 'onderkoeling'. Ja, je leest het goed. Het water is hier zo ijskoud en brengt hierdoor regelmatig onbewuste zwemmers in gevaar. We houden het deze ochtend echter droog...

We rijden verder tot in Serpentine Gorge, waar we door de ‘service track’ hiken tot aan Serpentine Gorge Waterhole, een oude Aboriginal schuilplaats.

Maar de steilere klim naar de lookout lonkt en we wagen het erop. Het is uiteindelijk maar een klim van minder dan 15min, en bovenaan wordt de inspanning beloond met een prachtig zicht over de vallei en een diep zicht in de gorge zelf.

Voldaan keren we terug naar de 4x4 en vervolgen we onze route. De volgende stop is minder inspannend, maar daarom niet minder mooi: de Ochre Pits. Oker is altijd zeer waardevol geweest voor de Aboriginals. Ze gebruikten het om hun lichaam te decoreren, om te schilderen en als medicijn. Deze putten zijn al eeuwenlang één van de belangrijkste vindplaatsen van deze gele schat.

Een korte wandeling brengt ons bij de rotswanden waar je de rotsen met prachtig oker-gele kleur zo kan bewonderen. We testen even de kwaliteit, maar daar blijft het bij want er staan zware boetes op het meenemen van deze kleurstof.

Daarna cruisen we verder langs de golvende parallelle bergruggen en steile rode bergkammen tot in Ormiston Gorge.

De 300m hoge rotswanden van Ormiston Gorge zijn best indrukwekkend. De kloof bestaat uit twee over elkaar geschoven kwartsietlagen en is daardoor twee keer zo hoog als de rest van de omgeving. We houden eerst halt voor een vroege lunch, want de magen knorren. In het gezelschap van enkele spinifex duiven die de kruimels tussen onze bergschoenen uitpikken wordt de innerlijke mens voldaan.

Daarna starten we met een stevige klim naar de Ghost Gum Lookout. Hier hebben we een perfect zicht over heel de kloof.


Vervolgens dalen we af in Ormiston Gorge en houden we regelmatig halt om de spectaculaire geologie en landformaties te bewonderen.

Onderweg nemen we ook de tijd om van de vele inheemse planten die in bloei staan te genieten en hier en daar een foto te maken.

Eens op de bedding van de Gorge begint er een ander soort uitdaging om rond en langs Ormiston Pound te hiken richting ons vertrekpunt.

Zonder natte voeten bereiken we opnieuw onze 4x4. Het zweet staat echter op ons voorhoofd en een koel drankje dringt zich op. En het moet wel lukken dat ze hier in het visitor centre een van de beste ‘iced-chocolate’ van NT serveren. ;-)

Daarna trekken we verder en rijden we tot aan Glen Helen Homestead Lodge, waar we kort stoppen voor de aankoop van onze Mereenie Loop Permit voor binnen enkele dagen. Deze permit is noodzakelijk om via een gravel weg naar Kings Canyon over Aborginal land te mogen rijden (en een enorme omweg via de Stuart & Lasseter Highway te voorkomen).

Verder checken we nog even de wegcondities en rijden we tot in Redbank Gorge, aan de voert van Mount Sonder (Rwetyepme). Voor we aan de hike doorheen de gorge beginnen dienen we eerst een bushcamp te verzekeren, want hier geldt het principe ‘first in, best dressed’, en de plekken zijn beperkt.

De Woodland bushcamp staat al redelijk vol, dus we rijden door naar de meer spectaculaire Ridgetop bushcamping. Hier weten we een prachtige plek (inclusief vuurput) te bemachtigen op de top van Mount Sonder met uitzicht over de vallei.

Er wordt nog even getwijfeld om enkel wat spullen achter te laten en aan de hike te beginnen, maar eens we een deken en wat kussen op de picnic tafel hebben gespreid besluiten we verdere hikes uit te stellen tot morgen. ;-)

We relaxen wat en genieten van het uitzicht. Het kamp wordt snel helemaal opgezet. En de douchezak wordt gevuld om op te warmen op de motorkap van de 4x4. Maar uiteindelijk wordt deze enkel gebruikt voor het wassen van handen en voeten.

Ondertussen zijn we zeer ervaren in het maken van een kampvuur en het resterende hout van Standley Chasm doet opnieuw dienst terwijl de zon achter de bergen verdwijnt. Bo kookt een volledige maaltijd op het kampvuur en we eindigen met een traditioneel bushdessert (uitgevonden door Johan): warme banaan in de schil met Nutella. En daarmee zit er weer een prachtige dag op onder de sterrenhemel.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 165 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 26 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

West MacDonnell Ranges

De Namatjira Drive tussen Alice Springs en Glen Helen voert u doorheen het nationaal park van West MacDonnell. Deze bergketen herbergt tal van bijzondere natuurverschijnselen. Maak zeker een korte wandeling…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook