DAG 602De Gorges van de East MacDonnell Ranges  04 augustus 2016

De Gorges van de East MacDonnell Ranges   

Onwaarschijnlijk wat een koude nacht. We zijn zo goed als bevroren in onze overlander tent. De temperatuur is gezakt van in de 30°C overdag naar net onder 0°C deze nacht. Rillend wordt er snel buiten opnieuw werk gemaakt van het maken van een kampvuur, terwijl de zon traag maar zeker over de rotswand van Trephina Gorge kruipt.

Na het ontbijt en het opbreken van het kamp (iets dat toch veel langer duurt dan bij Bumblebee, want zo’n tent op het dak van je 4x4 vraagt toch wel wat meer tijd en samenwerking om terug in zijn hoes te krijgen) is het tijd voor onze eerste hike van de dag zodat we snel opgewarmd zijn.

We kiezen voor de hike langs de rim van de Gorge om later langs de rivierbedding van de Trephina Creek vol met Red Gum Trees, terug te keren. De rim gaf een prachtig zicht op de kloof. Absoluut de moeite waard! :)))

Opnieuw valt het op hoeveel planten in de bloem staan, toch wel bijzonder in deze woestijnachtige streek.

 
En zoals misschien niet verwacht: de afdaling was veel moeilijker en zwaarder dan de klim. ;-)

Op de bodem van de canyon spotten we nog wat Aboriginal rockart, die we vorige keer niet hadden gevonden.

 

Daarna cruisen we weer over de gravel en door het zand tot aan Ross River Resort. Onderweg wordt er goed uitgekeken naar kamelen, want het centrum van Australie huisvest de grootste kudde wilde kamelen ter wereld. En ondanks de grootte van deze beesten moet je echt geluk hebben want deze dieren zijn heel schuw.

Aangekomen in Ross River Resort (zonder een kameel te zien :-() is het tijd voor een ochtendlijke koffie. De vriendelijk gastvrouw zet met plezier haar koffiemachine aan, terwijl we ons vergapen aan de authentieke outback stijl en prullaria die dit oord sieren.

Vervolgens rijden we richting N’Dhala Gorge Nature park.

De laatste 11km om tot aan de gorge te komen is opnieuw enkel voor 4x4 wagens. De route is een stuk van de bekende Binns Track (vee-route). We locken onze hubs en gaan in high gear op pad. De verharde weg verandert echter snel in een rode zandweg die verschillende keren de Ross River doorkruist.


Aan N'Dhala Gorge (Irlwentye) houden we een hike die de opgedroogde rivierbedding volgt voor 1,5km. Onderweg komen we enkele unieke petroglyphen tegen, die het 'dreamtime'-verhaal vertellen van levenscyclus van de rups (caterpillars). 

Het valt op dat er nog op verschillende plaatsen water is te vinden in de gorge. Het was dan ook een zeer natte periode dit jaar in het centrum van Oz. Iets waar de flora en fauna zeker niet rauwig om is.

 

Na de hike vervolgen we onze exploratie van de majestueuze MacDonnell Ranges. Het oostenlijke deel is duidelijk het minst toeristische, maar naar mate we dichter bij Alice Springs komen verandert dit snel.

We laten wat verder The John Hayes Rockhole aan ons voorbij gaan en houden halt aan Corroboree Rock.

De wandeling rond deze 800 miljoen jaar oude heilige rots is kort en de ideale plek voor een stevige lunch.

De zon staat ondertussen hoog boven ons aan de hemel, en van de ochtend kilte is al lang geen sprake meer. We stoppen nog snel bij Emily en Jessie Gaps. Beide heilige plekken voor het Arrernte volk en ze hebben beide rockart die caterpillars voorstellen.

Ondertussen hebben we terug telefonisch bereik en moet we dringend enkele boekingen voor de komende dagen bevestigen.

Daarna rijden we verder tot in het centrum van Alice Springs, het midden van de Red Centre. De Red Centre strekt zich ruwweg uit van Tennant Creek tot aan de grens met South Australia. Het reusachtige, overwegend droge binnenland van het vijfde continent. Deze naam dankt de fascinerende streek aan het ijzerhoudende rode zand dat in deze woestijnen overvloedig te vinden is. Het is dan ook pas in 1861 dat John Stuart er in slaagde als eerste om door het centrum van zuid naar noord te trekken. Vandaar dat de Nationale 87, de Stuart Highway heet. Die nota bene pas in 1987 geasfalteerd is. ;-)

Alice Springs (+25.000 inwoners) wordt kortweg 'The Alice' genoemd. Het slaperige, maar sympathieke plaatsje is de enige stad en het bevoorradingscentrum van het Red Centre, dat deel uitmaakt van de deelstaat Northern Territory. Alice Springs is genoemd naar de permanente waterbron Alice Spring, in de buurt waarvan rond 1870 een telegraafstation werd gebouwd. De bron is genoemd naar Alice Todd, de vrouw van de bouwopzichter. Deze plaats bestaat al sinds 1880, maar groeide langzaam, aangezien er pas in 1929 een spoorlijn werd aangelegd en in de jaren 40 een verharde toegangsweg. Sinds de jaren 70 is de groei sterk versneld door het toerisme.


Onze eerste stop is het visitor centre. Hier worden we overdonderd met informatie van activiteiten en bezienswaardigheden. Je zou verschieten hoeveel er te beleven valt in de woestijn.

De Red Centre, dat grotendeels ongeveer 800 miljoen jaar oud is, bevat enkele van de mooiste landschappen ter wereld (volgens de reisgidsen). In vroegere tijden ging het midden van Australië schuil onder een binnenzee, waarin sedimenten werden afgezet die nu enkele van de bekendste topografische kenmerken van de streek vormen. En bijna allemaal staan ze op de planning van de komende dagen... wat had je anders verwacht!?! ;-)

We slenteren nog door Todd Mall, de autovrije winkelstraat van Alice die bulkt van de kunstgallerijen met Aboriginal Art. Maar de vermoeidheid slaat toe. Zelfs een koffie brengt maar beperkte energie. Vermoeiend hoor, dat rondtrekken door de Red Centre!


Toch bijten we door en bezoeken we nog de ‘tourist facility’ van de Royal Flying Doctors Service (RFDS).


Dit centrum is anders dan alle andere basissen van RFDS die we al bezocht hebben. Hier gaat het om puur toerisme (museum, vliegtuig replica’s, soevernierswinkel, cafetaria,..), en is er geen operationele vliegbasis op deze lokatie. Het echte controle centrum van Alice Springs is enkele kilometers verder, nabij de luchthaven.

Na een korte uitleg door de gids over het wel en wee van de organisatie kijken we naar de splinternieuwe 3D hologram van John Flynn (1880-1951), de stichter van de ‘Flying Doctors’, die op gepassioneerde (maar beangstigende intimiterende) toon spreekt over zijn droom: “None but the men, women and children who live in the Never Never can appreciate the great benefit.”


Na het museumbezoek en de nodige sponsoring van deze top-service in de vorm van de aankoop van enkele souverniers (... to keep the flying doctor flying!), verlaten we het centrum van Alice Springs en checken we in in de Big4 camping. Geen site voor ons deze nacht. De kranten voorspellen deze nacht de koudste nacht (tot -2 graden Celsius) voor de komende weken dus we kiezen voor een hutje, met verwarming. Op zich zeker de juiste keuze, want naast warmte dienen we dringend ook al onze elektronica op te laden en een hele lading kleren te wassen na al de bushcamps van de afgelopen dagen.

De opdrachten worden dan ook snel verdeeld, en met verenigde krachten wordt in een mum van tijd alles in orde gebracht. Er is zelfs tijd om de hele 4x4 nog eens op orde te zetten.

En er is ook weer internet. Dus de eerste verslagen van de afgelopen dagen worden snel opgeladen, maar alles bijwerken is een onbegonnen zaak. :-(

De rest moet wachten tot later. We genieten nog van een heerlijke pannekoek met ijs, aarbeien en slagroom en kiezen dan snel voor een goede nachtrust. Morgen moeten we immers extreem vroeg uit bed om met een luchtballon de streek te verkennen.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 137 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur: 27 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Alice Springs

Alice Springs, genoemd naar de permanente waterbron Alice Spring, is het grootste outback-stadje in de Red Centre. De bezienswaardigheden liggen verspreid in de stad, maar ‘Alice’ is zo klein…

East MacDonnell Ranges

Vanaf Alice Springs bereikt u via de Ross Highway de East MacDonnel Ranges. Hoewel ze minder bekend zijn dan de West MacDonnell Ranges, zijn zeker niet minder mooi. Bij Emily Gap en Jessie Gap vind je…

Mereenie Loop

Deze avontuurlijke 4x4 route verbindt Glen Helen met Kings Canyon over een afstand van 240kilometer. De tocht brengt u door een bizar maanlandschap en laat u kennis maken met de oneindige landschappen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook