DAG 269Verkenning van Green Island06 september 2015

Verkenning van Green Island

Het was een extreem koude nacht. En bij het ontwaken is de zon helemaal verscholen achter een dik wolkendek. We geraken dan ook maar moeilijk opgestart. Gelukkig kunnen we Bumblebee vandaag gewoon laten staan op de camping, want we worden opgepikt door de shuttle-dienst van Big Cat Green Island Tours. We hoopten nog snel een koffie mee te pikken van het restaurant, maar het is nog niet open. Maar we hebben geluk. De bus die ons moet oppikken staat al te wachten en brengt ons rechtstreeks naar de Terminal zodat we daar nog alle tijd hebben voor een koffie en wat ontbijt.

 

Big Cat Green Island cruise

We verlaten Cairns op een van de schepen van de Big Cat Green Island cruise, samen met een vloot zeilboten. Tijdens de overzet tocht is er niet echt veel te beleven. Na een 1,5 uur varen zien we Green Island aan de horizon.

Green Island is een tropisch paradijs bestaande uit een meer dan 6.000 jaar oud koraal eiland begroeid met regenwoud, gesitueerd in het Great Barrier Reef Marine Park. Green Island heeft zijn naam van James Green, de sterrenkundige van de HMS Endeavour van James Cook die in 1770 dit eiland heeft bezocht.

Zoals heel het Groot Barrière Rif is ook dit eiland volledig nationaal park. Maar dit weerhoudt niet dat hier alles draait om toerisme. Want hier is een heus dorpje en resort met zwembad gevestigd, evenals een wildlife park. Heel wat mogelijkheden… dus we houden er een strakke planning op na.

 

 

 

Marineland Melanesia

Zo haasten we ons als eerste van de boot richting het Marineland Melanesia, want we willen nog graag de eerste krokodillen show van de dag meepikken. 

Marineland Melanesia is de thuis van Cassius, de grootste krokodil gehouden in gevangenschap volgens het World Guiness Record boek. Cassius is een saltie en meet 5,48 meter in lengte. 

We zijn juist op tijd om de show van 10:30am mee te pikken geleid door de 3e generatie Craig’s, want dit is een familiebedrijf in hart en nieren dat al sinds 1971(!) operationeel is op Green Island. We starten de croc toer met Bronto, een enthousiaste saltie van 4,5m lengte die gewillig zijn hele bovenlichaam uit het water hijst voor het vangen van een stukje kip. Onwaarschijnlijk waar zo’n beest toe in staat is. 


Soms komt het allemaal zelfs zeer dichtbij… :-$ Want verwacht geen groot park hier op Green Island. Alles gebeurt in een zeer compacte ruimte, maar maakt alles wel veel persoonlijker en ‘up-close’ tijdens de show. De foto’s mogen het getuigen.

 

En ja, hoor ondanks zijn vermoedelijke +110 jaar is Cassius nog altijd geïnteresseerd om te tonen wat hij kan als het op voedsel aankomt. Want vergis je niet, deze oude reus is best nog wel snel voor zijn leeftijd. 


 

Na de show is er ook nog de mogelijkheid om Cuddles, een baby saltie, vast te houden. Iets waar we natuurlijk niet kunnen aan weerstaan. ;-) 

Vervolgens nemen we nog de tijd om de uitgebreide collectie primitieve en maritieme artefacten uit Papua New Guinea en de Torres Strait Islands te bewonderen. 

 

Heel het park is eigenlijk een museum want overal kan je houtwerken en beeldhouwwerken terugvinden, met daartussen vissen, schildpadden en croc's. 


We werpen nog een snelle blik op de aanwezige tropische aquariums, maar het kriebelt om het echte koraal te gaan ontdekken. Dus we houden het kort. 

We wandelen nog eerst even via de boardwalk het 12 hectare grote eiland rond. Door het regenwoud, wat uniek is want dit is het enige koraaleiland in het Groot Barrière Rif dat over een stukje regenwoud beschikt.

Opnieuw lonken de prachtige stranden, maar we hebben ons voorgenomen dat we toch eens op een ‘glazen bodem’-boot moeten zitten. We hebben al een aantal keren deze kans laten voorbij gaan door onze snorkeldrang. Maar deze keer volharden we. Green Island pionierde met de eerste ‘glazen bodem’-boot ter wereld in 1937, dus waar anders dan hier om dit eens te checken.

Iets na de middag kruipen we met een bende toeristen op een bootje met glazen doorkijkbodem en dobberen we een half uur rond over het rif.

 

Genoeg uitstel. We smijten vlug al onze spullen in een locker op de boot en springen vanaf het witte zandstrand in het azuurblauwe water op verkenning van de onderwaterwereld.

Zacht koraal, hard koraal, tropische vissen, zeesterren, zeekomkommers, sponzen, schelpen,… alles passeert weer de revue.

 De onderwaterwereld is hier perfect om te snorkelen. Een echt juweeltje. De zichtbaarheid had nog iets beter kunnen zijn, maar je hoort ons niet klagen. ;-)

Na een kleine 2 uur houden we het voor bekeken en trekken we nog even naar het zoetwater zwembad een beetje verder om al het zout af te spoelen en op te drogen in de zon. Daarna is het tijd om terug te keren naar Cairns. Een rit in stilte, want iedereen is moe.

Een busje zet ons opnieuw af aan de camping, waar we nog werk maken van het maken van enkele zakken want morgen vertrekken we op 4-daagse cruise. En we moeten ook nog snel alle natte spullen en handdoeken wassen en drogen. Dus een gans karwei … en de tijd staat maar niet stil.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Marineland Melanesia, check de website www.marinelandgreenisland.com.au of ga gewoon eens langs. Onmogelijk te missen op Green Island. En elke dag is er een croc-feeding show om 10:30am en 1:30pm met Cassius in de hoofdrol. Meer dan een bezoek waard!

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland. 

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 8999 - Gemiddelde temperatuur: 29 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cairns

Goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het noordelijk deel van het Grote Barrièrerif en Noord-Queensland.

Great Barrier reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het is 2.000 km lang vanaf Bundaberg tot het puntje van Cape York en beslaat zo’n 350.000 km². Ongeveer 9.000 jaar terug, na de…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook