DAG 268Rainforestation & Australian Butterfly Sanctuary05 september 2015

Rainforestation & Australian Butterfly Sanctuary

Zoals gewoonlijk zijn we ook vandaag weer vroeg uit de veren. We moeten immers nog een laatste keer naar Kuranda aangezien we er nog 2 attracties hebben overgeslagen. Als eerste staat een bezoek aan Rainforestation op het programma.

Rainforestation nature park

Naar goede gewoonte staan we 's morgens vroeg al als eerste te trappelen voor de deur om op verkenning te kunnen gaan voor de bussen vol toeristen arriveren. Rainforestation is eigenlijk een verzameling van attracties bijeen onder 1 dak. Het gebied, dat 40 hectare groot is, waaronder 30 hectare regenwoud, werd vroeger als plantage gebruikt om eerst koffie en later ook sinaasappelen en andere citrusvruchten te kweken. In 1973 werd het gekocht door de huidige eigenaars die het over de jaren heen uitbouwden tot wat het nu is. 


Als eerste gaan we Koala en Wildlife Park binnen, de meest recente aanvulling van het park en opgericht in 1996. We proberen altijd dierenparken zo vroeg mogelijk te bezoeken aangezien alle dieren dan nog pas wakker en actief zijn. En er is alweer een leuke beestenboel te vinden. Bo is dan ook weer volledig in haar element.

De verzorgers laten ons ook weten dat er maar liefst drie kleine koala joeys zijn maar daar hebben we voorlopig geen geluk mee. Als we gaan kijken zijn alle mama-koala's nog volop in slaap en de buidels allemaal goed verborgen.

We krijgen van de verzorgster wel een speciale primeur. Een klein wallaby weesje dat ter vervanging van een buidel voorlopig in een rugzak met warmwaterzak woont. Het is voorlopig nog niet groot genoeg om uit de namaak buidel te komen. 

Hierna gaan we ook uitgebreid alle andere bewoners even bewonderen. Vooral een andere snoezige joey agile wallaby trekt alle aandacht. 

 

Als we klaar zijn in het wildlife park begeven we ons naar de volgende attractie, rondritten door het regenwoud in een oude Army DUKW, ook gekend als 'Army Duck'. Deze amfibievoertuigen van het Amerikaanse leger werden in 1942 voor het eerst gebruikt en waren voornamelijk in WOII actief. Het zijn krachtige 4x4 voertuigen met dubbele achteras en voorzien van een propeller waardoor ze tot 80km per uur op land en 11 km per uur op het water kunnen rijden/varen.

Het Rainforestation park heeft een tiental van deze voertuigen staan en aangezien het nog vroeg is hebben we de eerste DUCK helemaal voor ons alleen. Onze gids vertelt honderduit over de geschiedenis van de voertuigen maar staat ook stil bij vele planten en bomen onderweg om over alles een woordje uitleg te geven.

De fun begint pas echt als we met de DUCK te water gaan. Zonder enig probleem neemt het roer het over van de banden. 

We gaan tevergeefts op zoek naar de mooie helderblauwe Ulysses vlinder die in deze regio te vinden is. 

Na de Duck tour worden we afgezet voor de ingang van het Pamagirri amfitheater. In 1993 werd hier de Pamagirri Aboriginal Dance Group opgericht en we zijn net op tijd om de show mee te pikken. De groep demonstreert enkele klassieke Aboriginal dansen zoals Bundara, de kasuaris dans of Marloo, de kangoeroe dans.

Op zich zeer vergelijkbaar met de voorstelling van gisteren, en ook hier met veel enthousiasme opgevoerd. En hoe kan het ook anders, Johan word nog maar eens uit het publiek geplukt om zijn beste beentje voor te zetten. Hij kan het al als een echte pro ondertussen!


Na de voorstelling nemen de Aboriginals ons mee naar het Pamagirri Cultural Centre voor de Dreamtime Walk. Hier krijgen we een demonstratie speerwerpen, kunnen we nog eens een poging doen om geluid uit een didgeridoo te krijgen, en wagen we ons nog eens aan het werpen van een boemerang. Allemaal veel moeilijker dan het lijkt!Na afloop van de Dreamtime Walk wandelen we nog even door de tropische fruit boomgaard. Hier worden vruchten van over heel de wereld gekweekt. Onwaarschijnlijk hoeveel vruchten je eigenlijk niet kent. 

We bedwingen onze goesting voor een ijsje en kunnen het niet laten om toch nog eens snel naar de koala's te gaan kijken. En ja, nu hebben we wel geluk!

Een van de kleine joeys is helemaal uit de buidel gekropen en gaat op verkenning uit. Het kleine fluffige bolletje kruipt over en onder de volwassen koala's heen, vele 'oehs en ahs' uitlokkend van het publiek. We zijn er dan ook met geen stokken weg te slaan en blijven maar foto's klikken! Bij deze een kleine selectie van de honderden foto's snoezigheid!

Uiteindelijk weten we ons toch weg te rukken van het dierenpark. De magen grommen en het restaurant met zijn barbecue buffet lonkt. We krijgen een tafeltje toegewezen en tussen twee grote groepen toeristen in genieten we van een snelle lunch.

 

Australian Butterfly Sanctuary

Nu laten we Rainforestation toch echt achter ons. We zijn immers nog niet helemaal klaar met het dierenplezier in Kuranda. Er staat ook nog een bezoek aan de Australian Butterfly Sanctuary op het programma.

Het vlinder park bestaat al sinds 1987 en is het grootste in Australie. Het park, waar je doorheen kan wandelen, is gevuld met een goede 2.000 vlinders. Ze zijn dan ook overal rondom je te vinden en je moet soms opletten dat je er niet per ongeluk op trapt.


De mooie blauwe Ulysses vlinder, die we eerder vandaag niet te zien kregen, wordt hier gekweekt en we maken er dan ook een missie van om deze op de gevoelige plaat vast te leggen. Een uitermate moeilijke opdracht aangezien dit de snelste vlinder ter wereld is. Maar de volhouder wint en uiteindelijk weet Bo een dansend paar te fotograferen.


Naast de Ulysses zijn er ook nog talrijke andere soorten vlinders terug te vinden, de ene nog kleurrijker dan de andere. Ook de grootste vlinder van Australie, de Cairns Birdwing, is er terug vinden.

We volgen ook de begeleide tour waarbij we vanalles bijleren over het wel en wee van vlinders. Aangezien alle aanwezige vlinders hier met de hand worden grootgebracht kunnen we ook het vlinder kweek laboratorium en sterilisatie ruimte bekijken.

Naast vlinders kweken ze hier ook enkele motten, met als meest bijzondere de Hercules mot. De grootste mot ter wereld die hier lokaal voorkomt en tot 36cm(!) doorsnee kan meten.

Als we uitgekeken zijn op de vliegende kleurenpracht in de vlindertuin is het hoog tijd om Kuranda achter ons te laten. We keren terug richting de camping waar nog wat huishoudelijke taken op ons wachten. Kleren moeten gewassen worden, zakken heringepakt en klaargemaakt voor de volgende uitstappen, douchen, eten, duizendend foto's doorworstelen en blog achterstand inhalen.... Het is weer middernacht voor we het beseffen.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Rainforestation, check de website www.rainforest.com.au of ga gewoon eens langs tussen 9am en 4pm op de Kennedy Highway in 4881 Kuranda, Queensland. Neem de tijd om dit park te bezoeken, want er wacht je een heel pak activiteiten: Army Duck rainforest tour, Pamagirri Aboriginal experience, Koala & wildlife park en Tropical fruit orchard. En als je honger hebt gekregen kan je terecht in een van de 3 restaurants ter plekke. 

Voor meer informatie over Australian Butterfly Sanctuary, check de website www.australianbutterflies.com of loop gewoon even binnen tussen 9am en 4pm in Rob Veivers Drive 8, 4881 Kuranda, Queensland. Je enige garantie in het tropische regenwoud om een prachtig felblauwe Ulysses vlinder of Cairns Birdwing van dichtbij te zien.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 69km - Aantal stappen: 8556 - Gemiddelde temperatuur: 30 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cairns

Goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het noordelijk deel van het Grote Barrièrerif en Noord-Queensland.

Kuranda

Een prachtige panoramische treinrit brengt je naar het regenwoudstadje Kuranda. De terugreis is mogelijk met de Skyrail kabelbaan. In Kuranda kan je terecht voor heel wat activiteiten die te maken hebben…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook