DAG 242Suikerriet, bananen en kasuarissen10 augustus 2015

Suikerriet, bananen en kasuarissen

We slapen een half uur langer dan normaal, want vandaag is een iets wat rustige dag. De zon is al wat hoger en terwijl we ontbijten begint het al warm te worden. Deze nacht was het duidelijk minder koud dan de afgelopen nachten. Eens alles ingepakt verlaten we Cardwell en rijden we een 40tal kilometer noordwaarts langs de Cassowary Coast naar het dorpje Tully.

 

Tully

Tully is gesticht in 1920 als een suikerdorp, dat omringd is door suikerriet- en bananenplantages. In 1933 is de bevolking van Cardwell Shire gestegen met 1.200% tot 4.416 dankzij de suikerrietindustrie en de bouw van de suikermolen in Tully. De suikerrietverwerkingsfabriek staat er vandaag nog en die kan je van ver zien staan, want de verschillende schoorstenen, die de wolken lijken te maken voor de hele streek, zijn van kilometers ver zichtbaar.

We rijden tot in het centrum van Tully, waar we halt houden aan de 7,9m hoge ‘Golden Gumboot’ (inclusief groene boomkikker). Tully is een van de natste dorpen van Australië. De 7,93m vertegenwoordigt de hoogste hoeveelheid regen in een jaar die ze in Tully in 1950 hebben waargenomen. Het jaargemiddelde is normaal iets van een 4,71m. En de recordhoeveelheid regen op 48uur is op dit moment 1,32m(!) in maart 1967. Heel wat regen hier dus, maar Tully kent dan ook een nat tropisch klimaat waar regelmatig cyclonen en moessonregens ontwikkelen. Maar vandaag blijft het gelukkig droog!

We zijn nog wat te vroeg voor een bezoek aan het visitor centre, dus we wandelen nog even de hoofdstraat van het dorpje af. Niets bijzonders, enkel de aan- en afrijdende suikertreinen verstoren de eeuwige rust.

In het visitor centre reserveren we ons een plekje op de ‘Sugar Mill Tour’. Want het is ‘crushing’-seizoen (van juni tot november) en de suikerfabriek draait dus op volle toeren.

Verder kan je hier alles te weten komen over de recente cycloon Yasi (uit 2011), de bananenteelt en de UFO’s die hier blijkbaar regelmatig te zien zijn.

 

Tully Sugar Mill

We rijden daarna naar het kantoortje in de Sugar Mill vanwaar de toer vertrekt. Onze gids voor de toer is een lokale suikerrietboerin die duidelijk de slagen van de zweep kent. En na een briefing over de veiligheidsvoorschriften en wat voorafgaande info over het verwerkingsproces, wandelen we, met een audiosetje in ons oor, door de productiehallen van de fabriek.


Stap per stap wordt het productieproces getoond. Op zich niet super indrukwekkend, maar wel uniek en zeer leerrijk.


De fabriek is trouwens zeer milieubewust. Zo wordt niet enkel de afval van het suikerriet verbrand om met stoom elektriciteit op te wekken voor eigen productie, maar ook het restafval wordt opnieuw over de akkers verspreid als een soort natuurlijke meststof.

Het eindproduct, gemiddeld 2,4ton ruwe suikerrietkorrels per jaar, wordt voor 100% geëxporteerd naar het buitenland. Het staal dat we krijgen op het einde van de toer is het enige suiker dat in Australië van deze fabriek te vinden is.

 

Mission Beach

We verlaten Tully en rijden verder langs de kust naar het paradijselijke Mission Beach. Met 14km zandstrand en een tropisch regenwoud is Mission Beach zeker een stop waard. Dit is de ontmoetingsplaats van het tropische regenwoud en het Grote Barrièrerif. Beide herkent als Wereld Erfgoed!

De zeldzame, bedreigde en schuchtere kasuaris komt hier regelmatig uit het regenwoud, en de wegen zijn dan ook bezaaid met waarschuwingsborden.


We krijgen er (nog) geen te zien, maar we zijn alvast gewaarschuwd met de slogan ‘Be Cass-o-ware’, want dit zijn best wel gevaarlijke prehistorische vogels met een pittig karakter. ;-)

We stoppen in Djiru Nationaal Park voor een korte kennismaking met het regenwoud. Na een korte lunchpauze wandelen we de 1,2km Licuala Fan Palm Walk.

Opnieuw uitkijkend naar een potentiele kasuaris. Maar buiten wat uitwerpselen krijgen we er geen te zien. Aan ‘fan’ palmbomen echter geen gebrek… ;-)


We rijden verder tot aan het Mission Beach Visitor Centre, waar we ook even het goudkleurige zandstrand aan de Coral Sea checken.

We cruisen nog even langs de 4 dorpjes, Bingil Bay, Mission Beach, Wongaling Beach en South Mission Beach.

Voor de kust van Mission Beach ligt ook Bedarra Island en Dunk Island, een van de bekendere eilanden van het Groot Barrièrerif dankzij het boek ‘Confessions of a beachcomber’ van E.J. Banfield (uit 1906). Dagtochten vanaf het vasteland om te gaan snorkelen, duiken of de lokale kunstenaarsgemeenschap te bezoeken op Dunk Island zijn uitermate populair, maar gezien we zoveel andere leuke activiteiten op ons programma hebben staan, laten we dit eiland even voor wat het is. Maar als je in de buurt bent en echt niet weet wat doen, neem dan zeker een watertaxi naar Dunk Island en stuur ons enkele foto’s. ;-)

We nestelen ons in een van de mega-druk bevolkte campings van Wongaling Beach en maken de nodige voorbereidingen voor onze dagtrip van morgen.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 104km - Aantal stappen: 9620 - Gemiddelde temperatuur: 31 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Bedarra Island

Dit kleine eiland van de Family groep is enkel bereikbaar via Dunk Island. Dagjestoeristen zijn hier niet toegelaten. Het exclusieve resort is dan ook ideaal om te onthaasten of een romantische honeymoon…

Dunk Island

Dunk Island behoort tot de Family Islands en is makkelijk te bereiken vanaf Cairns, Townsville en Mission Beach. Het is rijkelijk begroeid met regenwoud en drie vierde bestaat uit nationaal park. Het…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook