DAG 211De rock-art van Ubirr10 juli 2015

De rock-art van Ubirr

Vandaag wordt er nog eens wat uitgeslapen. De vroege ochtendlijke trips van de voorbije dagen, samen met een beetje jetlag door het tijdsverschil bij de overgang van WA naar NT, hebben ervoor gezorgd dat wat bijslapen noodzakelijk is. We staan op een gezapig tempo op, ontbijten, en pakken dan de auto in. We trekken er weliswaar op uit vandaag maar gaan eerst nog een extra nacht bijboeken op de camping. We laten wat spullen staan want we hebben een uitstekende schaduwplek weten te bemachtigen en willen deze nog een extra dag vasthouden.

 

Ubirr

Hierna vertrekken we richting Ubirr. Ubirr is gelegen in de East-Alligator regio van Kakadu nationaal park en is voornamelijk gekend voor zijn rock-art. Het bestaat uit een groep rotsformaties grenzend aan de Nadab overstromingsvlakte. De rotsen boden uitstekende schuilplaatsen voor de Aboriginals tijdens het natte seizoen.

Een goed afgeschermd pad brengt ons langs verschillende sites met rotstekeningen. Het is hier ten strengste verboden om van het pad af te wijken met risico op een grote geldboete.

De weg kronkelt tussen de grote rotsen door en brengt ons langs verschillende gallerijen met rock-art. De tekeningen dienden vaak voor het vertellen van een verhaal met bijhorende levensles.

Zo is er ook een tekening te vinden van een mens die ziek is met gezwollen gewrichten, volgens het verhaal door het oprapen en verplaatsen van heilige stenen. Maar er is vaak een bron van waarheid te vinden achter deze verhalen, zo leert ons de latere ontdekking van uraniumerts in dit gebied.

Veel van de rock-art die er te vinden is stelt dieren voor die in het gebied te vinden zijn zoals Barramundi, Catfish, goanas, wallabies en schildpadden. Het leerde wat er op de menu kon staan in dit gebied, gaf instructies over de vangst en ook bereiden van het maal. Zo zijn bijvoorbeeld verschillende vissen getekend met de kop half af. Dit toonde aan dat ze Barramundi eerst lieten leegbloeden voor ze te bereiden.

Ook planten en vruchten zijn te onderscheiden.

En ook een afbeelding van de Thylacine of Tasmaanse tijger is terug te vinden. Deze is al 2000 jaar uitgestorven in dit gebied en toont dus aan hoe oud deze tekeningen al niet zijn. De oudsten worden geschat op 20.000 jaar oud maar sommige andere tekeningen zijn nog tot zeer recent bijgewerkt. De achterkant is jammer genoeg weggewassen door vele jaren sijpelend regenwater.

De regenboogslang gallerij is de meest heilig site van Ubirr. Deze site is traditioneel enkel voor vrouwen en vertelt de ‘songline’ over hoe de rotsen, planten, dieren en mensen gecreëerd werden.

We klimmen ook naar de top van de Ubirr rots vanwaar we een panoramisch zicht hebben over de overstromingsvlaktes en rotsheuvels. En zien voor het eerst ook een wild varken op de vlaktes grazen. Er zijn naar schatting 23 miljoen wilde varkens in Australië en deze worden dan ook gezien als een grote pest.

Na het bewonderen van alle sites keren we terug richting Jabiru. We houden nog even halt in een winkeltje / cafe, Border Store genaamd.

Dit ligt immers op de grens met Arnhem land. Arnhem land is sinds 1931 een Aboriginal reservaat behorend aan het Yolngu volk. Je moet dan ook een vergunning aanvragen voor je dit gebied binnenkan. De naam Arnhem land komt dan weer van de Europese pioniers en is genoemd naar het schip ‘De Arnhem’ van de Verenigde Oost-Indische Compagnie toen het in 1623 ontdekt werd door kapitein William van Colster.

Na een korte stop voor een verfrissend drankje keren we terug naar de camping. We bbq-en, moeten de frigo uitkuisen als we ontdekken dat er iets is uitgelopen, skypen, bloggen, douchen en doen werkonderhandelingen voor een job voor na ons reis-avontuur (want mooie liedjes blijven natuurlijk niet duren!). Daarmee zit deze dag er ook alweer op. De tijd lijkt steeds sneller voorbij te gaan. Of ligt dat enkel aan ons?!

----------

Afgelegde kilometers: 84km - Aantal stappen: 6171 - Gemiddelde temperatuur: 35 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Kakadu National Park

Bewonder de prachtige natuur in Kakadu National Park en aanschouw de talrijke rotstekeningen van de Aboriginals. Het park wordt gekenmerkt door honderden soorten dieren, kreken, watervallen, mangrove…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook