DAG 209Yellow Water Billabong... de meest bekende wetland van Kakadu08 juli 2015

Yellow Water Billabong... de meest bekende wetland van Kakadu

Ondanks gegronde twijfel om toch nog een extra dag te blijven staan op de BIG4 camping van Low Level Katherine en nog wat uit te zieken, besluiten we toch om verder te trekken. We rijden nog kort even tot aan de nabijgelegen Springvale Homestead, maar deze is gesloten voor publiek.


We tanken nog een keer alles vol in het centrum van Katherine. En we checken of we niet snel Johan zijn haar kunnen laten knippen. Maar het is nog wat te vroeg voor de kapper, dus het zal moeten wachten tot in Darwin.

We nemen de Stuart Highway verder noordwaarts richting Kakadu Nationaal Park. We laten Pine Creek links liggen, want op de vorige trip hebben we hier reeds de ex-goudmijn (uit 1871) bezocht, die in 1993 is omgetoverd is tot een meer van 6.800 megaliter. De charme van dit oude gouddorpje is echt vervlogen tijd. De glorie van toen staat nu vooral te roesten en slechts verdwaalde toeristen maken hier deel uit van het publiek... Dus geen extra stop waard.

  

Kakadu Nationaal Park

We rijden oostwaarts tot aan Mary River Roadhouse, waar we kort even rondsnuffelen om vervolgens Kakadu National Park binnen te rijden.

Het 19.757 vierkante kilometer grote Kakadu National Park, met zijn plateau's, rode rotswanden, watervallen, billabongs, lange rivieren, verdronken land (tropische wetlands) en kustvlakten, is één van de bijzonderste gebieden van Australië. Het park staat op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco. Naast de natuurpracht is dit ook de uitgelezen plek om wat Aboriginal rock-art te bewonderen.

Het land is van de Aboriginals, maar is verpacht aan de regering en wordt gezamenlijk beheerd. Maar hoe dan ook, het zijn de croc's die het overwicht hebben in deze streek. Zwemmen is hier volledig uit den boze.... ondanks de tropische hitte! 

We stoppen aan de Mary River Ranger Station voor het aanschaffen van de Kakadu Park Pass en om ons wat te informeren over de bezienswaardigheden in het park.

 

Verder staan er hier ook nog wat relikwieen van het feit dat Kakadu National Park ook één van de grootste uranium mijnen ter wereld (ontdekt in 1953) heeft geherbergt. 'Sickland' in de terminologie van de Aboriginals. 

Alle 4wd-tracks zijn open, zelfs de zware dirt road naar de bekende Jim Jim Falls of de Twin Falls. Maar deze laatste twee komen wel met een waarschuwing, namelijk dat je auto moet beschikken over een snorkel want je moet door een riviercrossing van meer dan 800mm(!) diep. Iets dat we niet direct met Bumblebee willen testen, aangezien we onze keuken willen drooghouden. ;-)


We starten dan ook met de gravelrit naar de waterval van Gunlom. Maar uiteindelijk wint de koorts van Johan het op ons gepland initiatief, en besluiten we terug te draaien en in een ruk door te rijden naar Cooinda zodat er wat kan gerust worden.

De weidsheid van het park dringt nogmaals tot ons door als we meer dan 100km niemand meer tegenkomen. En voor diegenen dat dachten dat het hier allemaal al kurkdroog was. Sorry, het tegendeel is waar. De weg waarop we rijden is opgehoogd. Aan weerszijden van de weg staat de vegetatie nog regelmatig volledig onder water.... ideaal voor croc's.

We passeren enkele keren de South Alligator River, de levensader van dit gebied. Machtig, immens, weerspiegelend en stil.... en komen aan in Cooinda waar we nog even halt houden voor een blits bezoek aan het Warradjan Aboriginal Cultural Centre.

 

Dit gebouw in de vorm van een schildpad geeft een uitgebreid inzicht in de cultuur en tradities van de Aboriginals. Zeker de moeite om wat meer inzage te krijgen in de eeuwenoude cultuur van deze verzamelaars/jagers. Ook de indeling van de seizoenen (6 in plaats van 4) aan de hand van de flora en fauna is indrukwekkend. Banggerreng - Yegge - Wurrgeng - Gurrung - Gunumeleng - Gudjewg.

En nu dringt rust zich echt op voor Johan. We rijden door naar de Gagudju Lodge, waar we het spijtige nieuws te horen krijgen dat onze geboekte ‘Under the Stars’-bootcruise plots (zonder verwittiging) geannuleerd is. Om ‘culturele redenen’…?!? Dit is echt wel een teleurstelling want deze relatief nieuwe nachttoer stond hoog op onze verlanglijst. We blijven echter niet bij de pakken zitten en korten ons verblijf op de Gagudju camping met een dag in en herplannen de Yellow Water cruises die wel doorgaan. 

Daarna is het tijd om even in het zwembad te springen om af te koelen en de resterende uren van de middag te rusten.

 

Yellow Water Cruise

Tegen 4:30pm verlaten we de kamping en nemen we samen met meer dan 200 andere toeristen een busje dat ons afzet aan de steiger van de Yellow Water billabong. Een ijzeren omheinde loopbrug loodst ons tot aan de eveneens ijzeren ondiepe boten.

De omgeving is prachtig. De vogelpracht is onvoorstelbaar. Het is dan ook begrijpelijk dat meer dan één derde van alle (!) in Australië voorkomende vogelsoorten leven in Kakadu National Park. Evenals meer dan 60 soorten zoogdieren, 117 reptielsoorten, 1.700 plantensoorten en ten minste 10.000  verschillende insectensoorten. Zo'n 10% van de vogels komt alleen in Kakadu voor.

We kijken onze ogen uit, terwijl de varende gids ons alle pracht van de flora en fauna toelicht (en een stukje over de mythologie van het Binnij-volk) in een decor bezaaid met prachtige waterlelies en zoetwater mangroves.

Voor een detail toelichting moeten jullie echt maar eens afzakken naar dit uniek stukje natuur, we laten de foto's voor zich spreken. A picture tells more than 1000 words... ;-)

 
Mannelijke (want zwarte ogen) zwarthalsooievaar (jabiru)
Mannelijke (want zwarte ogen) zwarthalsooievaar (jabiru)
Deze eenden maken enkel een fluitend geluid, hun naam waardig (whistling ducks)
Deze eenden maken enkel een fluitend geluid, hun naam waardig (whistling ducks)

Een kort woordje over onderstaande 'Jezus-bird' (cromb-crested jacana). Deze vogel is in staat om over het water te lopen dankzij de meer dan 6cm lange tenen aan zijn poten (dat maximaal zijn gewicht spreid over het wateroppervlak). Een prachtig dier, waar je uren kan naar kijken... :))) Johan’s persoonlijke favoriet!

En ja, natuurlijk zijn er salties... tot 5,2m in lengte. Je kan de lengte van een krokodil inschatten door de lengte van zijn neus tot aan zijn ogen te nemen en te vermenigvuldigen met 7. Een niet onbelangrijke rekentafel van 7 die je best nog even oefent als je hier komt vissen met een bootje van slechts 2,5m. Want als de croc groter is dan je bootje moet je je vis afgeven aan de croc (tenzij je een heel ander avontuur beoogt). :)))

Uiteindelijk zakt de zon volledig achter de horizon en laat ons in een rood-gele gloed achter.

De cruise zit erop. Onze aandacht wordt verscherpt als blijkt dat je een tweede cruise slechts voor 25AU$/persoon kan boeken. We aarzelen geen seconde. :-)

We zijn te moe en de muggenpopulatie rond de campkitchen in het pikkedonker te groot, om nog te koken. Ook iets eten in het open restaurant van de lodge blijkt een slecht idee, want de muggen zijn hier zeer agressief weten we uit het verleden. Dus we kiezen het zekere voor het onzekere en houden het op kaas en crackers in Bumblebee, terwijl we de muggen die mee binnen zijn gevolgen opsporen en uitschakelen. Een kwestie van de korte (want morgenvroeg moeten we om 6:25am op ochtendcruise) nachtrust te garanderen… ;-)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Gagudju Cooinda Lodge, check de website www.gagudju-dreaming.com of bel +61 1800 500 401. Je kan er terecht voor accommodatie in de lodge of op de camping en ook voor het boeken van verschillende activiteiten zoals vissen, 4x4 uitstappen of bootcruises op de nabijgelegen billabong waaronder de bekendste de Yellow Water cruises zijn.

----------

Afgelegde kilometers: 280km - Aantal stappen: 6907 - Gemiddelde temperatuur: 36 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Kakadu National Park

Bewonder de prachtige natuur in Kakadu National Park en aanschouw de talrijke rotstekeningen van de Aboriginals. Het park wordt gekenmerkt door honderden soorten dieren, kreken, watervallen, mangrove…

Katherine

Katherine op de oevers van de Katherine River is de uitvalsbasis van de verkenning van het Nitmuluk (Katherine) National Park. De 13 kloven over 50 km langs de Katherine River werden door de jaarlijkse…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook