DAG 176Horizontal Falls in de Kimberley05 juni 2015

Horizontal Falls in de Kimberley

4:45am en de wekker gaat af. Man, dit is vroeg! Veel te vroeg… we zetten snel wat koffie en maken ons klaar om naar de receptie van de Seashells te wandelen voor onze pick-up door Horizontal Falls Seaplane Adventures voor een ‘full-day’ (lees: meer dan 10,5u volgens de brochure!) excursie.

We worden opgepikt in ‘Big Foot’, een luxueuze 4x4 truck, want het eerste stuk van onze dag is een lange rit door de Dampier Peninsula richting Cape Leveque. Deze zandweg hebben we zelf ooit al eens gereden en is niet van de poes. Eens iedereen opgepikt is zijn alle plekken in de truck ingenomen en starten we aan een hobbelige rit, terwijl we vechten tegen de slaap. Geleidelijk aan komt de zon ook op.

 

Gelukkig is er een koffie-stop voorzien in de Beagle Bay Aboriginal Community. Niet dat er echt veel te zien valt, maar een ochtendlijke sanitaire stop en een kort bezoek aan de Heilige Hart kerk (uit 1908) met zijn schelpendecoratie zijn wel handig meegenomen. 

De stop is echter kort en we maken al snel terug vaart. Het volgende stuk gaat over asfalt en er is echt niets te beleven. Om de tijd te doden wordt er dan ook een documentaire over de Kimberley opgezet, terwijl de meeste toeristen (waaronder Bo) een uiltje knappen.

Na nog eens een klein uur komen we aan de afslag naar de Cygnet Bay Pearl Farm.

Een van de enige Australische parelboerderijen die de parelboom uit de jaren ’60 heeft overleefd. We zijn hier al ooit eens geweest, maar ondertussen heeft ook de toerisme microbe hier helemaal toegeslagen. Sinds ons vorig bezoek is er een groot restaurant en infinity pool bijgebouwd om toekomstige toeristen te lokken.


We genieten met onze groep van een verzorgd ontbijt en starten daarna aan de tour van het parelbedrijf. Na een historische film over de parelduikerij die gestart is in de jaren 1880 en de Australische familie Brown, die vandaag ook nog altijd de parelboerderij exploiteert, bezoeken we de dagdagelijkse operaties waar oesterschelpen gekweekt worden en waar de volwassen pinctada maxima schelpen een bolletje krijgen ingeplant in de hoop dat er na 2 jaar een prachtige parelmoeren parel is gevormd.

Geen eenvoudige job om de pinctada maxim schelpen open te krijgen en via een smalle spleet de nodige ‘operatie’ uit te voeren.

De tour wordt afgesloten met een demonstratie van de verschillende eigenschappen waarmee parels worden gekwalificeerd.


We hebben echter teveel tijd verspild in de werkplaats want plots is er geen tijd meer voor de souvenirshop (tot grote opluchting van enkele mannen in onze groep) en moeten we vertrekken naar de nabijgelegen landingsstrip voor onze vliegtuigen.

Na de nodige veiligheidsbriefing en het omgespen van een reddingsvest gaan we aan boord van de Cessna 208 Caravan Amphibian.

We werpen nog een laatste blik op de Dampier Peninsula. En dan vliegen we verder noordoostwaarts de Buccaneer Archipelago over. 

Onder ons krijgen we een wirwar van duizenden eilandjes, diepe rivieren en bergketens te zien waaruit de typische ondoordringbare WA’s Kimbeley bestaat. Opnieuw zeer indrukwekkend.

De schoonheid van de Kimberley aan de archipel laat zich enkel door een bezoek met een watervliegtuig of met een bootcruise ontsluiten. Diepe rivieren snijden door bergketens en delen van de kust hebben de sterkste getijdenbeweging van het zuidelijke halfrond. Daarbij komt nog de klimatologische extremen die deze streek typeert: in het droge seizoen is het gebied zeer moeilijk bereikbaar wegens de aanhoudende hitte; in het natte seizoen moet je hevige regenval en cyclonen trotseren.

De vele stromingen en draaikolken van de Kimberley zijn reeds goed vanuit de lucht zichtbaar.

Na een dik half uur vliegen komen we aan bij de beruchte Horizontal Falls in de McLarty Ranges, die bestaat uit 2 vernauwingen in het bergmassief waar het water doorgestuwd wordt afhankelijk van de getijden.

De witte golven die je reeds vanuit de lucht kan zien maken duidelijk dat het hier gaat om een zeer krachtige stroming in en uit dit waterbassin.

Eens iedereen de nodige foto’s heeft gemaakt is het tijd voor de waterlanding in de Talbot Bay. De spanning stijgt, maar al bij al lijkt zo’n waterlanding minder gevaarlijk dan het landen op een hobbelige gravelbaan. 

We worden verwelkomt door een hele ploeg op een groot drijvend ponton waar ook overnachtingsmogelijkheden zijn. Het ponton is aangenaam ingericht en op de bovenste verdieping zijn er grote zitplaatsen gecreëerd rond een bar met BBQ. Op het dak staan een viertal kleine helikopters voor het geval je er niet genoeg kan van krijgen (en je budget nog wat ruimte heeft)… ;-)

Maar wat vooral onmiddellijk opvalt is dat er heel wat haaien rond het ponton cirkelen. Iets dat we straks eens van dichterbij gaan bekijken.

Na een koffie is het tijd om de Horizontal Falls eens met de speedboot van dichtbij te gaan bekijken.

Een behendige jongeman stuurt de 900pk(!) ‘Jet Stream’ speedboot door de eerste vernauwing van ongeveer 20m zonder al teveel problemen, maar het valt op dat dit niet voor iedereen is weggelegd. De stroming en draaikolken in het water zijn hier enorm sterk en verraderlijk. Het water wordt met enorme kracht gezogen naar het waterbassin en heeft een hoogteverschil van 2m.

We gaan nog een tweede keer door de vernauwing. Een kwestie van de natuurkrachten nog eens te voelen.

We varen ook tot aan de nauwere tweede versmalling van nog geen 10m breedte. Maar hier is het onmogelijk (lees: onverstandig) om door te varen. Het hoogteverschil is hier reed 4m en doordat het hier heel wat smaller is gaat het er nog veel krachtiger aan toe.

Dan maar terug via de andere opening.

Om vervolgens terug aan te meren aan het ponton waar een buffettafel op ons wacht, met vers gevangen barramundi die ligt te sidderen op de BBQ.

Verder is het een continue aan en af vliegen van watervliegtuigen met toeristen. Dit is duidelijk een populaire uitstap.

Als iedereen zijn eten is gezakt trekken we onze zwemkledij aan want het is tijd voor wat afkoeling. In de veiligheid van een ijzeren kooi kan je in het water gaan om het voederen van de grote geelbruine verpleegsterhaaien (tawny nurse sharks) van zeer dichtbij mee te maken. Een unieke belevenis!

We tellen na het zwemmen even alle vingers en tenen na. Maar geen nood… we twijfelen zelfs of deze haaien echt gevaarlijk zijn, want in het algemeen zijn verpleegsterhaaien niet echt gevaarlijk voor de mens. Maar hier zitten natuurlijk ook grote tijgerhaaien.. :-(

 

Hierna kruipen we opnieuw in de speedboot voor een relaxe cruise door Cyclone Creek. We installeren ons vooraan in pole position op de boot.


In deze kreek wordt al het materiaal opgeborgen voor het natte seizoen, omdat deze helemaal ingesloten is door hoge rotswanden die de beste bescherming bieden tegen de rukwinden tot 300km/u.

We komen zelfs een geschrokken black-footed rock-wallaby tegen.


Ook hier zie je goed de enorme krachten die op de aardkorst hebben ingewerkt in de tijden dat Australië als eiland is gevormd.

Verder is het vooral relaxen en genieten van de spectaculaire ongerepte natuur die ons omringd.

Terug aangekomen op het ponton is er nog tijd voor een laatste drankje want daarna is het tijd om weer aan boord te gaan van ons watervliegtuig en rechtstreeks terug naar Broome te vliegen.

Tijdens de vlucht begint de zon al te dalen aan de horizon. En hier en daar krijgen onze mede-toeristen hun klop van de vele inspanningen.


We spotten nog juist de sunset camel rides op Cable Beach voor het landen.

Veilig aan de grond worden we tegen 6pm terug afgezet aan de Seashells Broome. Daarmee zijn we meer dan 12u op uitstap geweest.

We hebben enkel nog de moed om een douche te nemen om van het zout vanaf te geraken. De rest, inclusief blog, moet allemaal wachten tot morgen!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Horizontal Falls Seaplane Adventures, check de website www.horizontalfallsadventures.com.au of bel +61 (0)8 9192 1172. Boek je avontuur in de Kimberley tijdig, want de plekken zijn beperkt!

Voor meer informatie over Seashells accommodatie, check de website www.seashells.com.au. Je kan hier terecht voor kwaliteitsvolle ‘waterside serviced apartments’ in Broome, maar ook in Mandurah, Yallingup en Scarborough. De appartementen zijn volledig stijlvol ingericht en ideaal voor een kort of lang verblijf in WA.

Voor meer informatie over Australia’s North West regio, check de website www.australiasnorthwest.com.au. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Pilbara, Broome en de Kimberley regio van WA.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 11148 - Gemiddelde temperatuur: 36 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Broome

Ooit de meest succesvolle parelvissersplaats van Western Australia. Het is een multiculturele stad door de vroegere migratie van parelduikers uit Azië. De witte zandstranden contrasteren fantastisch…

Buccaneer Archipelago

Deze archipel is een paradijs voor vissers. Op het afgelegen Cockatoo Island kan verbleven worden. Verken de “Horizontal Falls”, veroorzaakt door de sterkste getijden in Australië, tijdens…

Dampier Peninsula/Cape Leveque

Het Dampier-schiereiland heeft heel wat te bieden voor de avontuurlijke reiziger. Naast de spectaculaire natuur met ondermeer ongerepte witte zandstranden, biedt het schiereiland ook een rijke Aborigine…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook