DAG 174Het tropische Broome03 juni 2015

Het tropische Broome

Na een goede nachtrust in Port Hedland maken we ons klaar voor de oversteek naar Broome. Maar eerst gaat Johan nog de mega Mercedes truck van Jim uitchecken. Een project van een ijverige ingenieur uit Sydney waar Bo gisterenavond aan de BBQ mee heeft verbroederd.


Daarna start een verhitte discussie in Bumblebee over generators, stekkers, adapters, kabels en ampères,… Het is lang geleden dat we het zo oneens waren over een aankoop. Uiteindelijk komen we aan bij de campingwinkel, wordt de discussie gesloten en kopen we een generator, een 20L-jerrycan, wat olie en een 10amp verlengkabel (want de 15amp kabel die we gebruiken voor de campings past natuurlijk niet!?!) om het geheel aan te sluiten. Geen tijd om alles te testen want we hebben een heel lange dag voor de boeg. En ook geen tijd om ons druk te maken waar we dit allemaal nog gaan zetten… :-(

 

Op naar Broome

We zeggen Port Hedland vaarwel terwijl we voor de zoveelste keer de zoutproductie en enkele kilometerslange treinen passeren. Op naar Broome, meer dan 560km rechtdoor, en in het totaal meer dan 600km meer noordelijker.

Eentonig rechtdoor dus. De optie cruise-control wordt zeker aangeschaft bij onze volgende 4x4 aankoop. ;-) Het eerste stuk van de rit wordt vooral gedomineerd door roadtrains. 

Vanaf de afslag naar Marble Bar hebben we weg weer grotendeels voor ons alleen.

Er is niet veel te beleven onderweg, maar we zijn al een tijdje verlekkerd op een herinnering van enkele jaren geleden: vers gemaakte chicken nuggets in een van de roadhouses langs de route Port Hedland-Broome. We stoppen dan ook enthousiast aan Pardoo Roadhouse.

En zijn helemaal in de wolken als er reklame wordt gemaakt voor Rosie’s Chicken. Geen twijfel mogelijk hier moet het geweest zijn. We bestellen dan ook 2 porties voor onderweg.


Snel blijkt echter dat dit diepgevroren nuggets zijn. Tja, misschien was het toch in een andere roadhouse of is deze van eigenaar verandert…

We laten het niet aan ons hart komen en cruisen aan 110km/u verder. Hier en daar gaan we aan de kant voor wat oversized roadtrains, maar voor de rest valt er weinig te beleven op de Great Northern Highway.


De afslag naar Eighty Mile Beach laten we (letterlijk) links liggen. Het zou de ideale stop zijn voor het duurdere Broome, maar het ligt te ver (nog meer dan 360km van Broome) om de volgende dag onze activiteiten in Broome te kunnen starten.

Verder houden we ons onderweg bezig met het bijwerken en finetunen van de planning. Ook de voorbereiding voor de aankomende Gibb River Road (GRR) wordt nog eens onder de loep genomen. Praktische vraagstukken worden nog eens kortgesloten, zoals zijn er vuilbakken langs de GRR? Waar kunnen we tanken? En zo meer van die (levens)noodzakelijke vragen als je de Kimberley intrekt. 

Dan komen we aan bij Sandfire Roadhouse. En plots herkennen we beide dat dit de juiste plek is voor versgemaakte maaltijden. 

Yep, yep, als we de roadhouse binnenstappen staat het vast. We bestellen dan maar voor de tweede keer vandaag een portie ‘chicken nuggets’. En ja hoor, deze keer zijn het de juiste.

Er is echter geen tijd om alles ter plekke op te eten, want we willen voor het donker in Broome zijn. Dus Johan wordt gevoederd al rijdend.


Opnieuw altijd rechtdoor. Ondertussen klimt de temperatuur geleidelijk aan over de 35 graden Celsius. Iets dat we al een tijdje misten… het echte Australische gevoel van warmte wordt terug uitgehaald. ;-)

Uiteindelijk, na meer dan 600km, komen we aan de afslag naar Broome. De stad werd rond 1860 door Europeanen gesticht en was al gauw de succesvolste parelduikersplaats van Western Australia. Door de komst van parelduikers uit Azië rond 1880 groeide de plaats snel en kreeg het de multiculturele sfeer die er nog steeds heerst. Ondertussen heeft het toerisme (met indrukwekkende resorts) de parelduikerij naar de tweede plaats geschoven, maar het verleden leeft voort in enkele oude winkels en op de Chinese en Japanse begraafplaatsen. 

We reserveren snel een plekje in de schaduw op een vertrouwd caravan park aan Cable Beach dat ondertussen prachtig vernieuwd is. En we zijn onmiddellijk terug op weg want het is laagtij en dat is het moment om dinosaurus voetstappen in Yawuru Conservation Park te bekijken.

Aangekomen in Gantheaume Point met zijn kleine vuurtoren gaan we op zoek naar de prehistorische pootafdrukken die vereeuwigd zijn in de rotsen.

We breken bijna onze nek om over de zeer rotsige kliffen te geraken en zoeken met enkele andere toeristen het glibberige terrein af. We zijn hier ooit nog eens geweest, maar toen was het hoogtij dus hadden we sowieso geen kans om de sporen te vinden. Maar ook deze keer blijkt de opdracht moeilijker dan gedacht. 

 

Niemand vindt de fameuze afdrukken (sommigen zijn hier al 2 dagen op rij aan het zoeken) en dus kunnen we jullie enkel de replica’s tonen. :-(

Vermoedelijk is drie keer scheepsrecht. Dus we zullen zien of we nog ergens tijd vinden bij laagtij om het nog een derde poging te geven.

Want ondertussen zakt de zon snel en moeten we ons via enkele rode zandwegen haasten naar de andere kant van Broome voor de fameuze ‘staircase to the moon’.

De dame van het caravan park had ons gewaarschuwd dat je er vroeg moet bij zijn in het chique Mangrove Hotel aan Roebuck Bay want anders is er geen plek meer. We zijn duidelijk niet de eersten van de avond, maar kunnen toch nog een goeie plek bemachtigen op de tweede rij, uitkijkende over de mangrove waar de maan straks gaat opkomen.

We installeren ons met een Belgische Stella en wachten geduldig af met de rest van het overvolle complex tot de maan begint te rijzen. Maar eerst worden we nog getrakteerd op het passeren van enkele honderden grote vleermuizen die langs het hotel vliegen. Van zodra het natuurlijke maan-spektakel begint worden de lichten gedoofd en begint er een didgeridoo te spelen.

De maan stijgt boven de rimpels van de mangrove, waardoor je het effect krijgt van een trap die oploopt naar de maan. Op zich niet het meest unieke event van de eeuw (eerder een goeie commerciële truc voor 3 dagen per maand), maar wel eens aardig om te zien.

De kleurschakering van de maan over Roebuck Bay is zeker fotogeniek.

In het pikdonker rijden we in karavaan terug naar de camping. We bouwen snel Bumblebee om tot slaap-modus. We breken ons hoofd waar we de nieuw aangekochte spullen zoals de generator en jerrycan moeten zetten… We vinden niet direct een praktische oplossing dus alles wordt maar opgestapeld vooraan. En na een verkwikkende douche gaan we slapen. Sinds lang voor de eerste keer met de achterdeuren open (afgeschermd door een muggennet!), want de tropische temperaturen van Broome laten dit gemakkelijk toe. :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Australia’s North West regio, check de website www.australiasnorthwest.com.au. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Pilbara, Broome en de Kimberley regio van WA.

----------

Afgelegde kilometers: 649km - Aantal stappen: 6270 - Gemiddelde temperatuur: 35 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Broome

Ooit de meest succesvolle parelvissersplaats van Western Australia. Het is een multiculturele stad door de vroegere migratie van parelduikers uit Azië. De witte zandstranden contrasteren fantastisch…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook