DAG 160Yardie Creek cruise en de black-footed rock-wallabies20 mei 2015

Yardie Creek cruise en de black-footed rock-wallabies

We hebben een rustige nacht achter de rug op Osprey Bay bushcamp. Tot onze verbazing zaten hier zo goed als geen muggen. Dus we zitten enkel met de jeuk van die van gisteren… En Bo heeft er erg veel last van, dus de ochtendkoffie alleen is niet voldoende om haar goed gezind te maken.

Daarenboven is het nog niet echt warm deze ochtend, dus snorkelen in de baai is niet onmiddellijk wat bij ons opkomt. Na het ontbijt besluiten we dan ook vandaag eens niet in het water te gaan, en we houden een ochtendwandeling tot aan Sandy Bay.

Sandy Bay is nog helemaal in opbouw. En enkele corella’s vinden er niet beter op dan de vers geplante zaadjes op te graven en op te eten.

Uiteindelijk verlaten we iets na 10am de bushcamping en rijden we naar Yardie Creek, het verste zuidwestelijke punt van de Exmouth Peninsula.

Hier vertrekt 2 maal per dag de Yardie Creek Boat Tours. We zijn echter nog heel wat te vroeg voor onze geboekte cruise, dus nog alle tijd om de Yardie Nature Walk langs de oever van Yardie Creek te wandelen.

De Yardie Creek is de enige kreek van het hele Cape Range Nationaal Park. En meestal is de riviermonding niet rechtstreeks verbonden met de oceaan, maar afgesloten door een enorme zandbank. Enkel na hevige regenval of na een cycloon is de zandbank tijdelijk verdwenen. Zo ook voor het moment!

De kreek loopt verder door een prachtig rode kalkstenen gorge, die vooral bekend is voor zijn unieke bewoners, namelijk ‘black-footed rock-wallabies’ (niet te verwarren met de ‘yellow-footed’ rock-wallabies die we in de Flinders Ranges hebben gezien).

Nu ja, als je deze wallabies wil zien kunnen we je enkel de bootcruise aanraden, want deze hoppers zitten vooral aan de binnenkant van de rotswanden van de kreek.

We keren dan ook terug naar de parking en checken nog even de zanderige oversteekplaats die nu helemaal ingenomen is door een metersdiepe watermassa. Geen overkomen aan. Moest je hier toch kunnen oversteken, dan kan je de zandweg rechtstreeks volgen tot in Coral Bay.

 

Yardie Creek Boat Tour

We houden nog een korte siesta in Bumblebee en kletsen wat bij met de eigenaars van een broer van Bumblebee die naast ons geparkeerd staat, waardoor we ons uiteindelijk nog moeten haasten om op tijd te zijn voor onze Yardie Creek Boat Tour van 12:30pm.

We vrezen dat we helemaal geen goeie plek zullen hebben op de kleine boot, aangezien we zagen dat de vorige cruise afgeladen vol zat. Maar we hebben geluk, de boot is slechts gevuld met nog 3 andere toeristen. Dus plek zat om langs alle kanten goeie foto’s te maken. Laat die rock-wallabies maar komen!

We worden vriendelijk onthaald door Boxy. Duidelijk een lokale natuurkenner want in minder dan 10 minuten zijn we helemaal up-to-date over alles wat er zich in en rond deze kreek afspeelt.


Zo zijn de rotsen aan het begin van de gorge eigenlijk miljoenen jaren oude versteende koraal. En is de kreek helemaal gevuld met zout water, en niet met zoet water.

Gelukkig heeft Boxy dezelfde passie als wij voor wildlife. En eenmaal in de prachtige gorge draait alles om het spotten van de snoezige ‘black-footed rock-wallabies’. En deze man is een kenner en goeie spotter. Want op zijn eerste cruise van de dag speurt hij bijna alle hoppers op en telt ze, waardoor we je zeker kunnen aanraden om de 2e cruise van de dag te doen. Dat maakt het allemaal veel gemakkelijker, want de wallabies zijn klein en perfect gecamoufleerd ten opzichte van de achtergrond. ;-)

En heb je hem ondertussen gevonden?!? Nog niet. Misschien moeten we het (nog) iets gemakkelijker maken. ;-)

We staan al gauw verbaasd van de grote hoeveelheid wallabies we te zien krijgen. Er leven er een stuk of 35 (en heel wat kleintjes) in de canyon op dit ogenblik.

Af en toe kan een witte en/of zwarte reiger onze onverdeelde aandacht voor de rock wallabies onderbreken, maar meestal is dat slechts zeer kortstondig. Want de black-footed rock wallabies zijn te uniek en zeldzaam om aan ons te laten voorbij gaan.

Het is dan ook speuren tussen de rode rotsen naar wat beweging, want anders zijn de wallabies zo goed als volledig geïntegreerd in de achtergrondkleuren. Rock-wallabies zijn meester-klimmers en kunnen tot 3m hoog springen in een enkele sprong.

Sommige ‘joey’s’ zitten helemaal verborgen tussen de scheuren van de wanden.

Verder komen we ook nog enkele nesten tegen van zeearenden. Maar niemand is thuis. Enkel eentje die vlug komt overvliegen.

We krijgen hiernaast enkele valken te zien. Ook weer niet gemakkelijk te spotten. ;-)

We varen de hele kreek af tot het einde waar de rotsen meer grijs zijn en het lijkt of de wanden zijn ingestort en je niet verder kan. Ook hier zitten enkele wallabies.

En zie je hem al?
En zie je hem al?

We krijgen nog wat uitleg over de medische eigenschappen van enkele planten die vooral door de lokale Aboriginals worden gebruikt.

En hier en daar komt een joey zelfs kijken naar het vertrouwde geluid van de bootmotor.


We keren de boot en cruisen geleidelijk aan terug richting de Indische Oceaan.

We maken nog een toertje langs de zandbank die normaal gezien de kreek afsluit van de oceaan. En daarna zit de tocht erop.

Voldaan van de vele rock wallabies die we te zien kregen nemen we afscheid van Boxy. We waren toen al benieuwd om onze foto’s te bekijken. :-)

 

Exmouth Peninsula

We rijden de 90km terug richting Exmouth en houden halt aan de verschillende stops die we nu al enkele keren hebben laten links liggen. Zo rijden we tot aan de Bird Observatory in de Mangrove Sanctuary Zone.

Maar de wandeling tot aan de Bird Hide in de mangrove is vergeven van de muggen. Dus deze stop is slechts van zeer korte duur.

De volgende stop is het Jurabi Turtle Centre. Ook al weten we dat er voor de moment geen Loggerhead, Green of Hawksbil schildpadden te zien zijn, toch gaan we eens kijken om te zien hoe deze observatieplek er uitziet.

Het broedseizoen is van oktober tot januari. Dan dien je hier te zijn in het midden van de nacht om de actie waar te nemen. Van januari tot april komen de pasgeboren schildpadden dan uit hun ei gekropen richting de oceaan.

Onze laatste stop is een bezoek aan de Vlaming Head Lighthouse vanwaar je een prachtig panoramisch zicht hebt over het hele schiereiland. Een steile klim brengt ons tot aan de voet van de kleine vuurtoren uit 1912.

Naast de vuurtoren zijn er ook nog wat overblijfselen van de kanonnen en een vliegtuigopspoorder uit WOI. De originele versteende zandzakjes zijn nog goed zichtbaar.


Verder heb je ook een goed zicht op de nieuw aangelegde camping aan de voet van de vuurtoren (de dichtstbijzijnste camping aan het rif, buiten het nationale park) en de wat verderop gelegen Harold E. Holt Naval Communication Station, vroeger bekend onder de naam: US Navy Communication Station North West Cape.

Het communicatie station bestaande uit 13 torens (waarvan de middelste en hoogste toren, Tower Zero, 389m hoog is) verspreid over meer dan 400 hectare is een gezamenlijk lage frequentie transmissie project van de Australische en Amerikaanse regering uit de tijd van de Koude Oorlog (1963) om ervoor te zorgen dat de Amerikanen over heel het zuidelijk halfrond, tot onder de poolkappen, hun boten en duikboten konden volgen en coördineren.

Hierna keren we terug naar Exmouth en installeren we ons opnieuw in de BIG4 camping. We worden onthaald door een hele groep nieuwsgierige corella’s.

Deze keer installeren we ons veilig achter het muggengaas van Bumblebee voordat het donker wordt zodat we alle muggen te vlug af zijn. ;-)

Aangezien we al enkele dagen zonder internet connectie zaten begint Johan aan het opladen van een lange reeks foto’s en verslagen, terwijl Bo alles in gereedheid brengt voor onze uitstap van morgen. Want morgen staat normaal gezien een ontmoeting met de grootste vis ter wereld op het programma. We duimen alvast dat het een succes mag zijn deze keer! ;-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Australia's Coral Coast, check de website www.australiascoralcoast.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Australische Coral Coast in WA.

----------

Afgelegde kilometers: 98km - Aantal stappen: 9508 - Gemiddelde temperatuur: 29 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cape Range National Park - Exmouth

Dit nationale park langs de kust lag vroeger onder de zeespiegel en wordt gekenmerkt door een lage bergketen met spectaculaire kloven. In het kalksteen zijn nog fossielen van oud koraal terug te vinden.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook