DAG 135De verdere ontdekking van Caves Road25 april 2015

De verdere ontdekking van Caves Road

De dag start fris, maar uitermate zonnig. En nog voor we ons kunnen wassen zijn we al omringd door enkele nieuwsgierige Port Lincoln parrots en een groepje eenden die om hun ontbijt komen schooien.

Het is vandaag 25 april en dat is de jaarlijkse ANZAC-dag in Australië. Dit is de herdenkingsdag voor alle gesneuvelde Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten, waar ook ter wereld. Iets wat over heel het land wordt gevierd met de nodige bravoure. Waar we anders altijd de herdenkingsviering bij zonsopgang proberen mee te pikken, laten we het dit jaar aan ons voorbij gaan. We zijn niet overtuigd dat de festiviteiten in Margaret River van dezelfde grote zijn als in Perth of Melbourne. En aangezien de meeste wijngaarden en andere winkels in de voormiddag gesloten zullen zijn nemen we uitgebreid de tijd om te ontbijten.

Daarna starten we aan onze laatste dag exploratie van de deugden die de Margaret River regio te bieden heeft.

 

Lekkernijen proeven

We starten, hoe kan het ook anders, met een herhalingsbezoek aan de The Margaret River Chocolate Factory. Deze oase van chocolade in alle vormen en smaken is al vanaf 9am open (ook op feestdagen), en dus voor vele toeristen de eerste stop van de dag (want op gewone dagen gaan de wijngaarden pas open vanaf 10am).

De productie ligt ook vandaag niet stil. Feestdag of niet, hier worden vandaag chocolade beren gemaakt.

We proeven opnieuw uitgebreid van de witte, melk en fondant pastilles. Het uitgebreide ontbijt heeft er weliswaar voor gezorgd dat er geen warme chocolademelk meer bij kan. :-(

Vervolgens rijden we ondoordacht tot aan de Bootleg Brewery. Maar hier komen we voor een gesloten deur te staan. We hadden moeten weten dat je down under pas bier kan drinken vanaf 11am…

Dan maar doorrijden naar de wijngaard House of Cards en Gabriel Chocolate. Deze chocolade winkel is het echte artisanale werk, en dan ook van een andere kwaliteit (en prijs) dan de Chocolate Factory. Toch kunnen we de drang weerstaan om over te gaan tot een aankoop.


We cruisen verder de Caves Road op noordwaarts en komen tegen 10:30am aan bij onze favoriete wijngaard van de streek (inclusief overheerlijke pizza gebakken op houtvuur): Swings & Roundabouts. Maar ook hier vieren ze ANZAC-dag en de wijngaard gaat pas open vanaf 12pm. Nu geen nood, hier komen we straks nog wel even naar terug.


Op onze route naar Canal Rocks houden we nog even halt bij Cape Lavender Teahouse. Hier kan je ongeveer alles kopen wat je je maar kan indenken met een extra vleugje lavendel.

Na wat wikken en wegen zijn we een lavendel ruikende shampoo, conditioner en linnenspray rijker.

 

Canal Rocks

Ondertussen laat de drukte van het verlengde weekend zich voelen. Waar je gisteren bijna zonder te kijken de weg kon overrijden, sta je nu wel even stil om een stroom van auto’s door te laten alvorens je zelf door kan. Zo ook is de parking aan de Canal Rocks bijna volzet met weekend-toeristen en vissers.

Naast een mooie baai ligt hier een prachtig uitkijkpunt over de oceaan waar de golven ruw door een smalle strook tussen de rotsen doorwalsen.


In de rotsen zitten subtiele bandvormige verkleuringen. Dit is ‘gneiss’, een type metamorfische rots. Meer dan 750 miljoen jaar geleden werd hier graniet gevormd uit gesmolten lava. Zo’n 230 miljoen jaar na het ontstaan van het graniet vormde het super continent Gondwana waardoor Australië met India botste. Extreme temperaturen en drukken kwamen hierbij vrij diep in de aardkorst. Hierdoor veranderde de minerale samenstelling en textuur van het graniet en werd de ‘gneiss’ zoals we ze vandaag zien gevormd.

Via een smal brugje over het ‘kanaal’ kan je het spectaculaire natuurgeweld prima gadeslaan.

Het krioelt er van de krabben. En vermoedelijk ook van de vissen want overal staan er vissers te balanceren op de rode rotsen. Terwijl Bo wat relaxt in de zon, verbrandt Johan wat energie met het beklimmen van de rotsen.


Maar voor de mooiere shots op de wilde oceaan moeten we een van de hogere pieken beklimmen. Geen evidente klim, maar met de nodige voorzichtigheid geraken we op de hoogste top.

Het zicht van hier is adembenemend. En tot onze verbazing zien we enkele jonge kerels zich amuseren in een smal kanaal waar de golven metershoog doorbeuken. Het ziet er erg leuk uit, maar zeker niet ongevaarlijk.

We nestelen ons in een holte op de piek en genieten badend in de zon van de omgeving. We nemen onze tijd, want we willen niet te vroeg terug aan de deur van Swings & Roundabouts staan.

 

Wijn & olijven

Uiteindelijk krijgen we toch dorst… en dus klimmen we van de rots af om ons naar de wijngaard te begeven. De parking staat al eivol, maar toch weten we een plek te bemachtigen aan de toog om het hele assortiment van Swings & Roundabouts te proeven.

Opnieuw komt de frisse rosé en de cabernet merlot als onze favoriet naar voren. We aarzelen dan ook niet lang om enkele flessen mee te nemen. We zijn gelukkig bijna door de wijnstreek heen want nu is Bumblebee echt wel voor een tijdje voorzien van wijn!

Ondanks dat pizza’s heerlijk ruiken en pizza een van Bo’s lievelingsmaaltijden is, bestellen we er toch geen. Ons uitgebreid ontbijt heeft er voor gezorgd dat we nog steeds geen honger hebben. En daarbij zit heel de tuin ondertussen afgeladen vol met hongerige wachtenden, dus de wachttijden zijn enorm.

We vervolgen ons traject noordwaarts richting Yallingup en onze volgende stop is Eagle Bay Olives, want olijven ontbraken nog op ons programma.


Terwijl Johan olijven en tapenade’s gaat proeven is Bo niet weg te slaan van de 3 ezels die zich maar al te graag achter hun oren laten krabben. Bijgevolg krijgt Bo dan ook geen olijf te zien.

We rijden verder naar de Eagle Bay Brewery waar we ooit op Goede Vrijdag voor een gesloten deur hebben gestaan. Deze keer is er geen twijfel dat de brouwerij open is want de auto’s staan tot in de kant van de weg geparkeerd.


Het is zo druk dat je over de koppen van de mensen kan lopen. Dit bezoek stellen we misschien best even uit!

 

Cape Naturaliste

We rijden dus eerst door tot aan Cape Naturaliste. Tot aan de Cape Naturaliste lighthouse uit 1903, waar we kort enkele foto’s nemen. Een bezoek aan de vuurtoren hebben een vorige keer gedaan en we waren niet overtuigd van het uitzicht vanop deze meest westelijke punt van Geographe Bay. Zeker niet in vergelijking met Cape Leeuwin.

We cruisen nog naar de andere kant van de Cape Naturaliste, naar Bunker Bay. Hier is het zeker niet slecht om te verblijven want we passeren enkele 5-sterren luxe resorts. Dat is altijd een goed teken. We rijden de doodlopende straat af tot aan Point Marchant en wandelen tot aan de rotsachtige kustlijn.


Vervolgens nog een stop aan Sugerloaf Rock waar je, als je geluk hebt, de speciale roodstaartkeerkringvogel kan spotten.

Uiteindelijk is het ontbijt verteerd en hebben we toch opnieuw honger gekregen… en de dichtstbijzijnde plek is Eagle Bay Brewery. Dus we rijden naar daar om ons geluk te testen, hopend dat de grootste massa volk ondertussen gepasseerd is… Bugger! Geen tafel vrij voor het eerste uur! Maar de gastvrouw is wel zo vriendelijk om ons door te verwijzen naar het nieuwe restaurant Lot 80 in de Wise wijngaard wat verder in de straat.

Prima tip blijkt, want dit wijnhuis heeft nog geen publicatie gemaakt voor zijn nieuwe eetplek, dat nog maar een goede maand geopend is, en dus kunnen we genieten in alle rust. En met een prima zicht over de baai.

Hiermee besluiten we ons bezoek aan de Margaret River regio. We beseffen dat de echte wijnliefhebbers hun hart zal bloeden dat we niet meer wijnhuizen hebben bezocht, maar het hele wijngebeuren in deze drukte kan ons weinig boeien. We zullen hier zeker nog eens terugkomen in een rustigere periode, want de 'la-douce-France'-atmosfeer die hier heerst bevalt ons zeker. Maar het zal niet voor dit overbevolkte ANZAC-weekend zijn. 

We rijden door Dunsborough naar Busselton. Normaal hadden we hier een vaste film-afspraak in een van de enige overgebleven authentieke drive-in cinema’s van Australië. Maar blijkbaar hebben we geluk gehad dat we dit nog enkele jaren geleden hebben mogen meemaken, want ondertussen is dit icoon van de filmwereld een maand geleden definitief gesloten. :-(

We zoeken dan maar troost in het verwarmde zwembad van de Amblin camping.

Er waren plannen om de zonsondergang op de Busselton jetty te gaan bekijken, maar het zal de zonsopgang worden… morgenvroeg. ;-)

----------

Afgelegde kilometers: 118km - Aantal stappen: 5264 - Gemiddelde temperatuur: 24 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Busselton

Busselton staat vooral bekend om de lange pier van bijna 2 kilometer lang met op het einde een heus onderwaterobservatorium.

Leeuwin-Naturaliste National Park

Het beschermde kustgebied langs de Indische oceaan strekt zich uit van van Cape Leeuwin tot Cape Naturaliste, die elk een vuurtoren herbergen. Naast de opmerkelijke karri- en jarrahbossen is er ook een…

Margaret River

Margaret River geniet internationale faam omwille van zijn uitstekende wijnen. Naast de talrijke vooraanstaande wijngaarden vindt u in de buurt ook uitstekende surfstranden.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook