DAG 314Op weg naar Sapphire Gemfields21 oktober 2015

Op weg naar Sapphire Gemfields

Deze ochtend wordt er uitgebreid uitgeslapen door Bo. Er zijn geen vroege hikes meer gepland in Carnarvon Nationaal Park, dus ze kan slapen tot 8am. Het is niet Johan die haar wakker maakt, maar het gescharrel van enkele Apostel vogels op het dak van Bumblebee.

We zijn helemaal niet gehaast deze ochtend, dus we nemen de tijd om een uitgebreid ontbijt klaar te maken op een van de aanwezige BBQs. Spek, eieren, bonen in tomaten saus, zelfs een beetje spaghetti,… typisch Aussie. We moeten wel het spek continue bewaken want in de boom tegenover de BBQ zitten een blue-winged kookakurra en enkele kraaien al op de loer.

Verder kunnen we ook wat goed nieuws melden in verband met de gezichtsverlamming van Johan. Na een dikke 3 weken is er al heel wat verbetering vast te stellen. Volgens Bo is er al zo’n 50% spierbeweging terug mogelijk aan de rechterkant van het gelaat!

Tegen 10am verlaten we Takarraka Bush Resort en verlaten we Carnarvon Nationaal Park met een stofwolk achter ons aan. Dit is een uitzonderlijk mooi natuurpark met veel afwisseling en wildlife, maar oh zo ver van alles af.

Met de Carnarvon, Expedition en Shotover Ranges op de achtergrond en koeien a volonte naast en op de weg rijden we terug richting de beschaving.


Om het plaatje van wildlife helemaal volledig te maken spotten we nog enkele emoes in de velden niet ver buiten het nationaal park. Check!

 

Springsure

Eens in Rolleston nemen we de afslag naar Springsure, dieper Queensland’s Central Highlands in. Altijd maar rechtdoor, over de Dawson Highway, zonder echte bezienswaardigheden.

Juist voor we het dorpje Springsure binnenrijden nemen we de afslag van Wealwandangie Road naar het Old Rainworth Fort. We beseffen dat dit geen speciale stop gaat zijn, maar we willen even de benen strekken. ;-)

Colleen McLaughlin ontvangt ons hartelijk en doet een woordje uitleg bij de meer dan 100 jaar oude gebouwen die al die tijd in haar familie zijn.

We bezoeken de houten Cairdbeign School (uit 1896) en Homestead die vol met originele spullen staan.

Ook het stenen Rainworth Fort wat verderop is helemaal ingericht met spullen uit de jaren ’50 en ’60.

We lezen hier ook over de ‘Wills Massacre’, wat de eerste ontmoetingen en conflicten tussen de eerste pioniers en de lokale Aboriginals reflecteert. Op 17 oktober 1861, zijn er 19 man van de Horation Wills groep vermoord door een aanval van een groep lokale Aboriginals in Garden Creek. Hierop werden wraakacties georganiseerd die ondersteund werden door de Native Mounted Police. Geen duidelijke reden voor de aanval werd ooit gevonden, enkel theorieën, en er is ook geen accuraat nummer van de Aboriginal slachtoffers die zijn gedood in de wraakactie, enkel schattingen.

Opgefrist rijden we terug naar Springsure, wiens naam afkomstig is van de permanente bronnen in de kreken en waterlopen in de tijd van de eerste kolonisatie.

We cruisen verder door het steenkooldorpje Springsure, langs de kilometers lange treinwagons van de Sojitz Minerva Coal Mine, tot aan de lookout over Mount Zamia in Minerva Hills Nationaal Park vanwaar je de Virgin Rock kan bewonderen. Onder het waakzame oog van ‘Moeder Maria en kind’ houden we een korte lunchpauze.

 

Lake Maraboon

Onze volgende stop is Lake Maraboon. Het meer met 3 keer de grootte van Sydney Harbour ligt juist ten zuiden van Emerald, en is ontstaan door de bouw van de Fairbairn Dam in 1972. De ideale plek voor watersport en vissen. Vooral de Red Claw Crayfish is hier erg in trek.

Waar we eerst dachten hier op de camping naast het meer te overnachten, veranderen we toch nog van gedachten en besluiten we nog wat verder door te rijden.

We houden kort halt aan Fairbairn Dam Lookout. De dam zorgt voor een stabiele wateraanvoer voor heel de Emerald Shire en is levensnoodzakelijk voor vele lokale industrieën, zoals steenkool, katoen, citrusvruchten, wijngaarden,…


Emerald

We rijden over de dam en vervolgen onze route op de Capricorn Highway tot in Emerald. Emerald is een grote steenkoolmijnstad en het middelpunt van de Capricorn Central Highlands. De stad, gesticht in 1879, is het spoorwegknooppunt voor de omringende landbouwgebieden.

We rijden tot aan het informatie centrum en bekijken nog eens alle folders en brochures. Alles draait hier rond het vinden van edelstenen, want Emerald is het vertrekpunt voor bezoeken aan de grootste saffiervelden ter wereld! En daar gaan we morgen ons geluk eens beproeven. :-)

Tot onze verbazing lezen we dat Emerald niet genoemd is naar de edelsteen, maar naar de weelderige 'emerald'-groene heuvel met de naam 'Emerald Downs Hill'.

Verder was Emerald en de Central Highlands in de 19de eeuw vooral bekend voor de productie van zonnebloemen. Om dit te vereeuwigen is er een 25m hoge ‘Big Easel’ met bijhorend schilderij van de bekende zonnebloemen van Vincent Van Gogh opgetrokken in het midden van de stad. Dit schilderij is vermoedelijk het grootste schilderij van het zuidelijke halfrond.

We slaan nog snel wat voedingswaren en diesel in en rijden resoluut de Sapphire Gemfields binnen. Bo haar enthousiasme voor het vinden van enkele (grote) edelstenen is bijna niet in te tomen. Maar toch zal het nog moeten wachten tot morgen…

We slaan ons kamp op in een uitzonderlijk goed-ingerichte camping in het ‘fossicking’-thema in Sapphire, die ook nog eens bevolkt is door allerlei wildlife.

De overschot van de sla wordt verdeeld onder de hongerige zielen.

Morgenochtend starten we met het zoeken van ons nieuw fortuin… ;-)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

----------

Afgelegde kilometers: 320km - Aantal stappen: 11615 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Carnarvon National Park

Het 298.000ha grote nationaal park staat vooral bekend om de adembenemende Carnarvon Gorge. Deze 32km lange canyon is uitgesleten door de Carnarvon Creek en biedt plaats aan eucalyptusbomen, zandstenen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook