DAG 313Carnarvon & Moolayember Gorge van bovenuit gezien20 oktober 2015

Carnarvon & Moolayember Gorge van bovenuit gezien

Zonder morren wordt er opnieuw opgestaan om 5:15am, want we beseffen maar al te goed hoe heet het hier is na de middag. In minder dan 30 minuten staan we dan ook weer aan de ingang van Carnarvon Nationaal Park. We worden begroet door een hele groep Eastern Grey kangoeroe’s & pretty-faced wallaby (ofte ‘whiptail’ wallaby).

 

Boolimba Bluff

Perfect om de dag te beginnen. Verder geen getreuzel. We springen opnieuw van steen tot steen over de Carnarvon Creek en wandelen door het eucalyptusveld vol met zamia cycads & fan palms, tot aan de afslag naar Boolimba Bluff.

Hier start de klim van meer dan 900(!) trappen naar het uitzichtpunt over de canyon. Gelukkig is het nog aangenaam koel, want van zoveel trappen krijg je het goed warm. ;-)

In het begin gaat het nog maar zachtjes omhoog en worden de stukken trappen nog afgewisseld met platte stukken. Maar dan komt er een 300m steile wand, recht omhoog de zandstenen rots op. De beenspieren pruttelen tegen van de inspanning van gisteren, maar onze conditie is duidelijk in vorm want we steken een hele groep schoolkinderen zonder problemen voorbij.

Het laatste stukje, als je op de rim aangekomen bent, is opnieuw plat en ideaal om op adem te komen voor de lookout.


De beloning voor de stevige hike is de moeite: een prachtig panoramisch verzicht over Carnarvon Gorge. Het is pas hier dat het duidelijk wordt dat de 200 meter hoge witte zandstenen canyonwanden die je vanuit de bodem van de gorge ziet niet echt het hoogste punt zijn. De wanden lopen door tot aan de tweede rand, meer dan 600 meter hoog. Indrukwekkend!

Nog een stukje verder, achter de hoek, heb je nog een ander zicht. Namelijk het zicht op ‘The Roof of Queensland’. Een serie met basalt bedekte plateaus die zich uitstrekken op 1.000 meter boven het zeeniveau, een onderdeel van de 82.000 vierkante kilometer grote ‘Central Queensland Sandstone Belt’ en de Great Dividing Range.

We nemen de tijd om van het zicht te genieten met enkele ochtendversnaperingen.

Daarna keren we even voorzichtig – want de treden zijn zeer ongelijk en glibberig - als bij de klim opnieuw naar beneden.

In minder dan 2 uur en kwartier staan we terug bij Bumblebee, waar de roo’s en wallabies nog steeds onverstoord aan het ontbijten zijn. We zijn verrast van onze tijd, want normaal wordt hier 3 tot 4 uur voor aangegeven.


 

Heli-Central vlucht

Ook al zijn we een paar uur te vroeg toch rijden we alvast naar Bandana airstrip om te kijken of we niet al onze pleziervlucht met Heli-Central kunnen doen, want hoe vroeger hoe beter het zonlicht voor foto’s.

En ja hoor, geen probleem. Lance, de helipiloot van dienst, geeft ons snel de veiligheidsinstructies, neemt de deuren van de heli en rijdt de Robinson R22 uit de loods. En we zijn klaar voor vertrek!

We vliegen eerst laag over de weilanden en leucaena-akkers van Bandana Station.

Geleidelijk aan komen we aan de grens met de Moolayember Gorge, een van de andere 7 canyons van Carnarvon Nationaal Park.

Het eerste stuk van deze canyon is berucht als de geheime verbergplaats voor het vee van Patrick en James Kenniff, de 2 laatste legendarische Queenslande struikrovers uit de streek van Rolleston.

Daarna vliegen we over de het eerste kenmerk van Moolayember Gorge, de ‘Two Sisters’, een uitstekende witte zandrots met 2 kenmerkende punten.

Moolayember is een verborgen paradijs. De meeste van deze diepe canyons zijn nooit betreden – op de traditionele Aboriginals na. Niet dat het niet mag, maar het terrein op de grond is zeer ruw en moeilijk doordringbaar. Zo is er enkele jaren een expeditie geweest die op weg was naar het andere typische kenmerk van de gorge, de ‘Three Sisters’ . Maar na 5 dagen hiken waren ze nog maar halfweg en zijn ze moeten terugkeren. 

Met de helikopter gaat het allemaal veel gemakkelijker, en in een mum van tijd vliegen we over de fameuze ‘Three Sisters’, die uitsteken in het midden van het groene landschap.

Er is geen twijfel over dat er in deze wirwar van spleten en canyons heel wat Aboriginal rock-art en begraafplaatsen moeten te ontdekken zijn. Een geheim dat zich nog moet onthullen in de toekomst, want dit is echt onaangeroerde wildernis.

We vliegen verder over de 200 meter diepe kloven, met tropische tuinen langs de rivierbeddingen op de bodem. Een adembenemend en indrukwekkend zicht!

Geleidelijk aan keren we terug via de graasvlaktes van Bandana Station.

In de verte zien we Carnarvon Gorge. Maar dichterbij komen we met de helikopter niet. De regels van het nationaal park zeggen dat hier niet mag overgevlogen worden om geluidsoverlast op de hikes te voorkomen. En terecht!

We vliegen nog kort even over Takarakka Bush Resort, onze camping.

En zien dan al gauw Bumblebee staan blinken aan de airstrip.

 

Mickeys & Warrumbah Gorge

We hebben er na de vlucht nog zin in. En dus rijden we opnieuw richting Carnarvon Gorge, want op de camping hebben ze ons verteld dat er nog 2 prachtige hikes zijn buiten de canyon zelf.

We parkeren ons op de parking van Mickeys Creek Gorge en wandelen langs Mickeys Creek naar de splitsing met Warrumbah Creek. De zon is ondertussen helemaal van de partij en de hagedissen spurten dan ook overal weg waar we passeren.


We starten met de hike in Warrumbah Gorge. Eens over de Warrumbah Creek, die barst van de felblauwe libellen, is het niet ver tot aan het bordje ‘Formed track ends here’. Op zich een bordje dat niet onmiddellijk aanzet om verder te hiken, maar op de camping hebben ze ons verzekerd dat het pas vanaf hier echt de moeite ging zijn.


Dus we klauteren verder over de rotsen tot diep in de canyon. We komen onderweg nog wat beperkte Aboriginal rock-art tegen.

En daarna wordt de canyon al gauw smaller en smaller.


Uiteindelijk kan je gemakkelijk met beide armen de met mos begroeide wanden aanraken, zo smal wordt de canyon. We hiken en klauteren verder over de ondiepe kreek tot aan het eindpunt van de canyon.

Deze gorge is echt prachtig en fotogeniek. En we zijn hier helemaal alleen. Best bizar want ondertussen is het middag en heet geworden op alle andere plekken in het park, met uitzondering van deze canyon na. Deze canyon is immers te diep om op te warmen. Dus je zou hier heel wat volk verwachten. Misschien is het het bordje dat de toeristen tegenhoudt… ;-)

Op onze terugweg uit de canyon ontdekken we nog een slapende waterhagedis in de kreek. Niet verwonderlijk, want aan insecten is hier geen gebrek.


Eens terug aan de splitsing van de kreken kiezen we ervoor toch nog een kijkje te gaan nemen in Mickeys Gorge. En gelukkig maar, want hier worden we getrakteerd op een ander uniek spektakel. Namelijk duizenden vlinders zijn juist allemaal uit hun cocon gekomen en bevolken met zijn allen de gorge. Prachtig!


Onwaarschijnlijk hoe goedgezind en opgewekt vlinders een mens kunnen maken. :-)

 

Baloon Cave

Aangezien we niet graag iets overslaan stoppen we nog kort aan Baloon Cave. Hier kan je op een rolstoeltoegankelijk pad van 1km ook wat lokale Aboriginal rock-art bewonderen.

Geen echte hoogvlieger, maar als je de hike naar de Art Gallery te ver vindt geeft het je wel een idee van wat je mist. ;-) 

En daarmee houden we het voor bekeken qua inspanningen. Het is nu echt te warm om nog meer te hiken. We keren voldaan en bezweet terug naar de camping. Hier dringt een douche, een ijsje en rust zich op. Gelukkig weten de ventilators en de evaporatieve cooler die we ooit hebben gekocht Bumblebee tot een aangename temperatuur af te koelen.

Verder genieten we nog van onze laatste dag op deze prachtige natuurplek van het overvloedige aanwezige flora en fauna.

We houden nog een korte nachtwandeling op de camping op zoek naar enkele glidders, maar we krijgen enkel enkele uilen en bettongs te zien die zich snel wegvliegen/huppen als we in de buurt komen. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

Voor meer informatie over Heli-Central, check de website www.helicentral.net.au of bel +61 (0)7 49 844 662. Je kan hier niet enkel terecht voor helikopter-pleziervluchten boven Carnarvon & Moolayember Nationaal Park, maar ook voor vluchten langs de Capricorn Coast en naar Great Keppel Island. 

----------

Afgelegde kilometers: 19km - Aantal stappen: 25221 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden 

 

 

Tips in de regio door Aussie Tours

Carnarvon National Park

Het 298.000ha grote nationaal park staat vooral bekend om de adembenemende Carnarvon Gorge. Deze 32km lange canyon is uitgesleten door de Carnarvon Creek en biedt plaats aan eucalyptusbomen, zandstenen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook