DAG 312Hiken in Carnarvon Gorge19 oktober 2015

Hiken in Carnarvon Gorge

Iets na 5:30am komen we in actie. Als een geoliede machine wordt er koffie gezet, gewassen en ontbeten en tegen 6am staan we 5km verder aan de hoofdingang van Carnarvon Nationaal Park.

Carnarvan Nationaal Park bestaat uit een indrukwekkende 298.000 ha en is ingedeeld in aparte gebieden, waarvan Carnarvon Gorge het best toegankelijk is. Deze 32km lange canyon, uitgesleten door de Carnarvon Creek, is een van de 7 canyons die deze streek rijk is.

De gorge bestaat uit witte zandstenen kliffen van 200m hoogte, steile rotsen en steenpilaren, waar bepaalde flora en fauna al eeuwen ongestoord leven. Deze canyon is immers al meer dan 26 miljoen jaar oud.

We starten onze hike van klasse 3 met naar het verste punt te trekken in de canyon dat ons interessant leek, namelijk de Art Gallery, die 7km ver in de canyon gelegen is. Big Bend ligt op 11km en is het eindpunt van de canyon, maar is meer een overnachtingsplek voor hikers die de hele canyon willen verkennen. Er is maar een weg in en uit de canyon en vanaf de middag stijgt de temperatuur tot onaangename hete temperaturen.

Onderweg komen we hier en daar nog wat wildlife tegen. Verder is het nog aangenaam koel in het eucalyptusbos dat langs de oevers van de Carnarvon Creek voor de nodige schaduw zorgt.

Het begin van de track is bezaaid met oeroude zamia cycads en fan palms.

We moeten tot 14 keer de Carnarvon Creek oversteken. De Carnarvon Creek is een permanente kreek van het zuiverste water, maar zeer ondiep. De oversteek gebeurt dan ook door over een reeks strategisch geplaatste rotsblokken te huppen. Echt wel leuk!

Aangekomen aan de Art Gallery nemen we uitgebreid de tijd om de Aboriginal rock-art te bewonderen. Over een lengte van 62m is er op een enorme witte zandstenen klifwand een hele reeks van meer dan 2.000 sjabloontekeningen van boemerangs, gebruiksvoorwerpen en handjes aangebracht.


De gorge is een ‘plek om te leren’ voor de Bidgara en Karingbal traditionele Aboriginals, tot de dag van vandaag. De rock-art is slechts 4.000 jaar oud, maar in perfecte conditie en dus zeker de moeite om te gaan bekijken.

Ook is er een hele reeks van uithouwingen. Waaronder een grote heilige rainbow serpent en afbeeldingen van vrouwelijke geslachtsorganen.

We lunchen aan de rotswand en praten met 2 andere ‘vroege’ hikers over de mooiste plekken van Australië.

Daarna keren we op onze stappen terug en hiken we in Ward’s Canyon. Deze smalle canyon is helemaal afgeschermd van de zon en het is er lekker fris en koel. 

De canyon staat vol met ‘king ferns’ (Angiopteris Evecta), een uniek, levend fossiel uit het Gondwana tijdperk dat je enkel hier in Queensland kan terugvinden.

We vervolgen onze terugweg. En houden wat verder halt in het Amphitheatre. 


Via een ladderconstructie kom je aan de ingang van een diepe, door water uitgesleten, spleet die leidt tot een grote uitgesleten 60m diepe kamer met perfecte akoestiek. Opnieuw een prachtige en inspirerende plek om wat op adem te komen en te genieten van de stilte.

Het leuke aan de hike is dat elke zijtak van Carnarvon Gorge iets anders te bieden heeft, waardoor het helemaal niet erg is dat je dezelfde weg op en af dient te hiken. Deze hike is dan ook een echte aanrader, en we zijn blij dat we de 5 uur durende rit vanuit Rockhampton hebben gemaakt, want dit hadden we niet graag overgeslagen. :-)

We hiken het laatste stuk terug tot aan Moss Garden. Hier krijgen we een weelde aan varens, klimplanten, kruiden en mossen te zien, die hier perfect gedijen dankzij het water dat hier continue langs de rotsen naar beneden sijpelt.

 

Ondertussen is het 11:30am geworden en begint de canyon op te warmen. We hiken terug naar de parking, terwijl het zweet begint te druppelen op ons voorhoofd. Op de hele hike zijn we slechts 2 mensen tegengekomen op ons pad, al de rest kwamen we tegen in de tegenovergestelde richting en die zijn nu nog maar begonnen aan de hike. De hitte zal hun zeker doen nadenken om een volgende keer wat vroeger op te staan… ;-)

We keren terug naar de camping, waar we ons kamp opzetten in de schaduw voor een aangename rustige namiddag. Douchen, relaxen, ijsje eten, vogels kijken, snoezen,… en blog schrijven zijn onze belangrijkste activiteiten. 

Tegen de late namiddag, als het warmste van de dag voorbij is, komt de camping weer helemaal tot leven. Overal zie je kangoeroe’s, echidna’s en kleurrijke en minder-kleurrijke vogels.

We wandelen langs de rand van de kreek in de hoop een vogelbekdier te spotten, en ja, we hebben geluk. We staan nog maar 5 minuten aan de lookout en we krijgen al een hyperactieve platypus te zien.

Onwaarschijnlijk, de tweede in het wild. Een unicum!

We besluiten de dag met de rest van de spaghetti op te warmen, opnieuw onder een perfect klare sterrenhemel. En plots komen er dan duizenden grote vleermuizen overgevlogen. Een spektakel dat meer dan 15 minuten duurt.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 10km - Aantal stappen: 27672 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Carnarvon National Park

Het 298.000ha grote nationaal park staat vooral bekend om de adembenemende Carnarvon Gorge. Deze 32km lange canyon is uitgesleten door de Carnarvon Creek en biedt plaats aan eucalyptusbomen, zandstenen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook