DAG 267Op bezoek bij Tjapukai04 september 2015

Op bezoek bij Tjapukai

Ook vandaag trekken we terug richting Kuranda. Na het ontbijt rijden we naar Smithfield voor een bezoek aan het Tjapukai Aboriginal Cultural Park. Het is druk op de weg, maar tegen iets voor 9am staan we voor de deur van een prachtig modern gebouw met de slogan ‘Tjapukai, where Australia begins’.

 

Tjapukai

Een bezoek aan Tjapukai, wat betekent ‘het volk van het regenwoud’, begint traditioneel met een gelaatsbeschildering. Een kwestie van niet op te vallen tussen de lokale Aboriginals die deze plek uitbaten.


Daarna kijken we wat rond in de prachtig gedecoreerde centrale verzamelruimte vol met traditionele attributen en schilderijen.

Om 9:15am worden we dan welkom geheten en krijgen we een interessante uitleg over de ‘Art of my people’. We krijgen wat toelichting over de typische regenwoud cultuur en droomverhalen van de Tjapukai clan, die duidelijk anders is op verschillende vlakken dan die van de Aboriginals die meer in de woestijngebieden leven.

 

Vervolgens begeven we ons naar een 360 graden rond kunsttheater waar in een mix van live optreden en moderne projectie Bulurru Storywater, het oude Tjapukai droomverhaal van de creatie van de wereld, wordt getoond. Een zeer indrukwekkende en hoog technologische show!

Bij het verlaten van het theater wandelen we door een aangrijpende exhibitie over het geschiedenis van Aboriginals. De slagzinnen spreken voor zich…

We wandelen naar buiten om een maaltijd volgens de methode van de Bayngga te zien klaarmaken in een typische ‘Bayu’ (ondergrondse oven). Eens de oven gevuld is het tijd voor show.

We wandelen naar de Cultural Village aan de andere kant van Caravonica Lakes. Hier krijgen we een tweedelige show te zien. Eerst komen de traditionele Tjapukai ceremoniedansen die jachtverhalen uitbeelden aan de beurt.

 

Ook het maken van vuur met vuurstokken mag natuurlijk niet ontbreken. Allemaal begeleid met traditionele muziek van clapsticks en didgeridoo’s. En voor de mensen op de eerste rij (wij dus) is er zelfs een interactief deel waar we even mee de benen mogen strekken.


Vervolgens is het de beurt aan Sea Breeze Spirit, de Torres Strait Islands dansgroep met typische Dhari hoofdbanden en ritmische drums om de kleurrijke danscultuur van de eilandbewoners op te voeren.

Ook deze keer wordt het publiek betrokken.

Na de show krijgen we wat onderrichting in ‘women business’, namelijk de verschillende bushvruchten uit het regenwoud en de manier van klaarmaken, evenals de vele medische toepassingen.

Na de vrouwen is het de beurt aan de mannen. We krijgen een grondige uitleg over wapens, de jacht, straffen en didgeridoo’s. Want enkel mannen mogen traditioneel op didgeridoo’s spelen. 

Vervolgens voegen we de praktijk bij de theorie en gaan we met z’n allen naar de Boomerang shelter, waar we enkele pogingen ondernemen met een boemerang. Oefening baart kunst… duidelijk moeten we nog veel oefenen.

 

Ondanks dat er nog andere activiteiten te beleven vallen laten we het park even voor wat het is, want we willen nog snel de Australian Venom Zoo in het centrum van Kuranda bezoeken.

We nemen opnieuw de kronkelbaan omhoog door het dichte regenwoud, maar al snel rijden we ons vast in een kilometers lange file. Er is namelijk een dodelijk ongeval gebeurt wat verder op, en we staan – met z’n allen – muurvast. De weg is te smal om te draaien. Trouwens omrijden heeft geen enkel nut, want er gaat maar een weg naar Kuranda. :-(

Uiteindelijk geraken we na een kleine 4u wachten (en ijverig de planning voor de honderdste keer optimaliserend) toch nog in Kuranda. Het dorpje is echter zo goed als verlaten. De afwezigheid van een continue stroom van toeristen heeft duidelijk impact gehad, want de meeste winkels zijn al gesloten. En zo ook Venom Zoo!!! 

Sh*t, hadden we dat geweten hadden we wat langer in Tjapukai kunnen blijven. Nu ja, that’s life. We besluiten dan maar onze gemiste lunch nog snel in te halen door een kleine pizza te gaan eten in Frogs Restaurant. Ook hier zijn ze aan het afsluiten, maar een snelle pizza kan nog juist. We zijn de enige klanten, op een hele bende water dragons na. En dan plots uit het niets komen er enkele laughing kookaburra’s opdagen. We zijn ons van geen kwaad bewust als er eentje steeds dichter komt. En dan … zonder enige waarschuwing pikt deze gevleugelde vriend Johan’s laatste stuk pizza recht van zijn bord. Verbijstering alom! Maar het is te laat. De vogel is al gaan vliegen. ;-)

We verlaten Kuranda, aangezien nu echt alles toe gaat. Er zijn echter nog 3 uren te overbruggen vooraleer we naar de ‘Tjapukai by Night’-show kunnen gaan. In plaats van naar de camping terug te keren rijden we Cairns centrum in en installeren we ons aan de bar van ons vorige hotel en werken nog wat aan de blog.

 

Tjapukai by night

Tegen dat het donker begint te worden keren we terug naar Tjapukai Aboriginal Cultural Park. We worden hartelijk ontvangen met een glas bubbels terwijl er opnieuw wat kleur wordt aangebracht op ons gezicht. Het publiek wordt opgedeeld en krijgt twee verschillende kleuren. Dit weerspiegelt het nat en droog seizoen van deze streek. Wat tevens ook gelijkgesteld staat aan de 2 ‘skincolours’ dewelke bij de Tjapukai  stam gelden, en dewelke het huwelijkssysteem bepalen. Iemand van het droog seizoen moet altijd huwen met iemand van het nat seizoen. Dit om incest in de clan te voorkomen.

 

We krijgen verder een prachtige show te zien van dans en muziek van de afstammelingen van een van de oudste, nog levende, culturen van de wereld. Ook hier was er voor sommigen uit het publiek de kans om zich langs hun beste kant te laten zien. ;-) Gelukkig hadden we vanmiddag al eens geoefend! 

Later krijgen we de kans om deel te nemen in de traditionele vuurceremonie langs het meer.

 

We besluiten de avond met een uitgebreid buffet en natuurlijk mag de gebruikelijk afscheidsfoto aan het kampvuur niet ontbreken.

We sluipen als een van de eersten naar buiten, want we zijn moe en er wacht ons nog een rit van een dikke 40 minuten tot aan de camping. Deze avond wordt er geen blog opgeladen, want eens op de camping is het dringend bedtijd.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Tjapukai Aboriginal Cultural Park, check de website www.tjapukai.com.au of ga gewoon eens langs tussen 9am-4:30pm in Cairns Western Arterial Road, 4878 Smithfield, Queensland. Zorg dat je wat tijd hebt, want hier zijn heel wat activiteiten te beleven. En voor een unieke show, ga naar de ‘Tjapukai by Night’, inclusief heerlijk buffet diner!

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 94km - Aantal stappen: 9021 - Gemiddelde temperatuur: 30 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cairns

Goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het noordelijk deel van het Grote Barrièrerif en Noord-Queensland.

Kuranda

Een prachtige panoramische treinrit brengt je naar het regenwoudstadje Kuranda. De terugreis is mogelijk met de Skyrail kabelbaan. In Kuranda kan je terecht voor heel wat activiteiten die te maken hebben…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook