DAG 204Bezoek aan Argyle Diamond Mine03 juli 2015

Bezoek aan Argyle Diamond Mine

Vandaag hebben we een trip gepland met Aviair. Om 8:15am ‘s morgens worden we voor de ingang van onze camping opgepikt door een busje en naar de luchthaven van Kununurra gebracht, zo’n 4km verderop. Hier worden we gewogen en krijgen we een korte uitleg over wat ons de rest van de dag te wachten staat. Allereerst staat er een 2 uur durende pleziervlucht op het programma.

 

Het vliegtuig, een Cessna 208 Grand Caravan, dat 12 passagiers aankan, zit helemaal vol. We weten met zijn allen een plaatsje te bemachtigen. Johan zelfs vooraan naast de piloot.

Na het opstijgen verlaten we Kununurra in zuidelijke richting. Als eerste vliegen we over de Saddleback Plains. Deze regio van zo’n 2.000ha groot word geïrrigeerd door een pompstation op Lake Kununurra. Hierdoor kan op deze vlaktes Sandalwood, een harde boomsoort die gebruikt wordt voor de productie van olie, evenals fruit (voornamelijk mango’s, bananen, meloenen en tropische groenten) geteeld worden. 

Even later komen we aan Spillway Creek. Deze kreek dient als de ‘overloop’ voor Lake Argyle wanneer het waterlevel zijn maximum bereikt. Deze ligt ongeveer op 8km van de Ord Dam zelf.

We vervolgen onze weg zuidwaarts en vliegen nu over Lake Argyle zelf. 

We krijgen de Ord Top Dam, het meer en de camping waar we gisteren nog waren nu eens vanuit de lucht te zien. Een indrukwekkend zicht. Lake Argyle wordt dan ook niet voor niets een binnenlandse zee genoemd. Het Ord River Hydro Power Station dat aan de voet van de dam gelegen is voorziet niet enkel de stroom voor Kununurra en Wyndham maar ook voor de Argyle Diamond Mine waar we later op de dag naartoe gaan.

We vliegen verder over de zuidelijke grens van Lake Argyle en onder ons passeren we honderden kleine eilandjes.

Vervolgens passeren we de Bow River Diamond Mine. Deze alluviale diamantmijn is opgestart in 1988 en gesloten in December 1995. Er werd tijdens de topperiode ongeveer 900.000 karaat aan diamant per jaar uit de grond gehaald, waarvan ongeveer 20 procent edelsteen kwaliteit. Behalve de in het oog springende vierkante alluviale vlaktes is er nu niet veel meer te zien van de toenmalige mijnoperatie. 

Niet veel later vliegen we over het grondgebied van twee grote veeboerderijen, Lissadell Station en Texas Downs Station.

Lissadell Station is ongeveer 400.000are groot en is in het bezit van de Argyle diamantmijn die de veepacht houden tot het einde van de mijnlease. 

Texas Downs kreeg zijn naam doordat de vorm van de grenzen van de station lijken op de staat Texas in de USA. Het vee dat op deze stations rondloopt zijn allemaal Brahman koeien, een soort die goed in de harde omstandigheden van de Kimberley regio kan overleven. Al het vee hier wordt enkel en alleen gekweekt voor levend export naar het buitenland.

Uiteindelijk bereiken we het meest zuidelijke punt van onze vlucht vandaag, Purnululu Nationaal Park, beter gekend als de Bungle Bungle Ranges. Dit bergmassief is 360 miljoen jaar geleden gevormd door de neerslag van zand en gravel waardoor zandsteen gevormd werd, over miljoenen jaren in lagen opgebouwd.

Het meest kenmerkende van de Bungle Bungle is het gestreepte motief van de rotskoepels. De bijenkorven-koepels zijn alles wat overblijft van wat ooit een grote vlakte was 600 meter boven het zeeniveau, na miljoenen jaren van erosie. Elke band is een paar meter dik en stelt een individuele zandsteenlaag voor. In de donkergrijze lagen komen cyanobacteriën voor die zorgen voor een beschermende mantel. In de oranjekleurige lagen daarentegen is vooral de ijzeroxide van het zandsteen zichtbaar.

Het unieke landschap is pas in 1983 ontdekt. In 1987 werd het nationaal park gevestigd en in 2003 werd Purnululu erkend op de wereld erfgoed lijst.


We vliegen over het adembenemende landschap en kijken ernaar uit om morgen alles vanaf de grond te ontdekken.

We laten de Bungle Bungle Range achter ons en zetten nu koers terug noordwaarts, tot bij de Rio Tinto Argyle diamantmijn. Deze mijn is een van ’s werelds grootste leveranciers van diamanten en produceert ongeveer 20 miljoen karaten per jaar. Slechts 1 karaat per miljoen die ze ontginnen is een echte Pink Diamond!

De mijn is opgestart in 1982 en zal naar schatting nog een 5tal jaar meegaan tot deze is uitgeput. De diamanten die er gevonden worden variëren in kleur van wit tot champagne en diep roze. Deze mijn is dan ook de voornaamste bron van de zeldzame roze diamant. In het begin van de mijn werd een nerf vulkanisch lamproiet gesteente in een open mijn ontgonnen. De open mijn is gesloten in 2010 maar men graaft nog ondergronds verder. Even later landen we op de airstrip naast het centrum van de mijn. Van hieruit gaat het met een busje eerst richting Argyle Village, de nederzetting waar het personeel zijn accommodaties en faciliteiten heeft.

Na een kort bezoek aan de zeer bescheiden souvenirwinkel (gelukkig is Bo reeds voldaan, en houdt ze het enkel op de nieuwe catalogus!) gaan we met z’n allen lunchen in de cafetaria van het personeel.

Na de lunch is het tijd om de mijn zelf te bezoeken. We rijden de zwaarbeveiligde productiesite binnen en klimmen geleidelijk aan richting de top van de open mijn. Hier houden we halt aan de lookout.

De open mijn is echter veel minder spectaculair aangezien ze al 5 jaar verlaten is. Veel van de wanden staan op instorten. Terwijl we aan het rondkijken waren zien we zelfs enkele wandverzakkingen gebeuren.

Ook het oude graaf- en transportmateriaal staat hier en daar gewoon weg te roesten. Dus niet echt veel bijzonders. Alle actie is momenteel ondergronds. :-(

Verder mag je hier absoluut niets van de grond oprapen. Als je iets laat vallen moet de piloot/gids het voor je oprapen, want anders maak je veel kans op een grondige (!?!) fouillering. Camera’s overal…

We dalen opnieuw af en begeven ons naar de verwerkingsfabriek. We rijden door een wirwar van transportbanden, crushers, washers en filtermachines. Allemaal gespecialiseerd om met 99,9% zekerheid alle diamanten (hoe klein ook) uit het steengruis te filteren.

Het zal je niet verwonderen dat de beveiliging enkel strikter wordt naarmate je meer naar de eindproductie gaat in de site. In de uiteindelijke finale ‘diamond room’ is er een ratio van 1/1, namelijk elke werknemer heeft een continue veiligheidsagent als schaduw (en die wordt ook op zijn beurt gecontroleerd door een andere). En ja, overal camera’s en andere beveiligingsmaatregelen. Het is duidelijk dat ze hier niet graag een steentje kwijtraken. ;-)

Na onze rondrit begeven we ons naar de Argyle Diamond Gallery. Een klein complex dat wat meer toelichting en historiek geeft over Rio Tinto en zijn diamantproductie.

Wat vooral opvalt is dat je overal dingen in het Nederlands terugvindt tussen de opgestelde spullen. Allemaal met een referentie naar Antwerpen, want dat is de Europese hub van Rio Tinto in Europa.

En daarmee zit onze diamant mijn toer erop. We keren terug naar het vliegtuig waar onze piloot nog voor iedereen een super-mini-diamant (lees: microscopische schilfer) als geschenk heeft. Maar het is het gebaar dat telt… alhoewel de glimlach van de dames op de toer toch niet helemaal dezelfde was als die van gisteren bij Bo. ;-)


We vliegen in een rechte lijn van de mijn, over Lake Argyle, terug tot naar Kununurra waar we opnieuw veilig aan de grond worden gezet.

We worden vervolgens opnieuw afgezet aan onze camping, waar we nog snel Bumblebee ombouwen om Kununurra centrum in te rijden. Want Bo haar nieuwsgierigheid over de vooruitgang van haar nieuwe ring is niet te harden.

Al snel blijkt dat alles verloopt naar wens. We kunnen met een gerust gemoed (zowel bij Bo, als bij de juweelmaker) vertrekken voor een tweedaagse uitstap naar de Bungle Bungle Ranges. Tegen maandagvoormiddag als we terug zijn, is de juwelier klaar, en dat past perfect in onze planning. :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over pleziervluchten met Aviair, check de website www.aviair.com.au of bel +61 (0)8 9166 9300. Je kan hier terecht voor allerlei formules van pleziervluchten richting Purnululu Nationaal Park, vertrekkend vanuit Kununurra, WA. Ze zijn zonder twijfel de Bungle Bungle airtour specialist!

Voor meer informatie over Australia’s North West regio, check de website www.australiasnorthwest.com.au. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in de Pilbara, Broome en de Kimberley regio van WA.

----------

Afgelegde kilometers: 5km - Aantal stappen: 7410 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Kununurra & Lake Argyle

Kununurra is omringd door rivieren, overstromingsgebieden en spectaculaire ruige bergketens die de thuishaven vormen van talrijke vogels en andere inheemse dieren. Het stadje ligt langs de Ord River en…

Purnululu National Park

Door 360 miljoen jaar erosie zijn valleien ontstaan die een buitengewone schoonheid met zich hebben meegebracht. De bekende rotsen in de vorm van bijenkorven hebben afwisselende oranje en zwarte strepen.…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook