DAG 181Paardrijden in de West Kimberley savanne10 juni 2015

Paardrijden in de West Kimberley savanne

Na het ochtendritueel zijn we klaar om Broome te verlaten. Gepakt en gezakt laten we dit tropische vakantiedorp voor wat het is, met de gedachte dat we hier ooit nog eens moeten naar terug vliegen voor een relax-vakantie. Broome is een van de weinige geïsoleerde steden in WA die een internationale luchthaven heeft, dus ideaal als korte vakantiebestemming. Daarenboven zijn we nog niet helemaal klaar met de Buccaneer Archipelago. Broome is de ideale uitvalsbasis voor cruises door dit ondoordringbaar stuk van de Kimberley. Maar dat gaat moeten wachten tot een volgende keer… Nu ligt de focus op ontdekken van de Kimberley langs de weg.

  

Derby

Zodra we de dorpskern van Broome verlaten hebben, verdwijnt alle teken van menselijk leven en heeft de natuur (en vooral de termieten) weer de bovenhand. Het landschap is geel, zeer uitgestrekt, en gevuld met een triljoen kleinere termietenheuvels.

Wat ook opvallend is in dit onbewoonde stuk van de wereld is de overvloed aan roofvogels en de vele boab bomen die overal langs de kant van de weg staan. 

We maken een snelle tussenstop aan de Willare Bridge Roadhouse voor een plaspauze en vervolgen verder onze weg. Zoals altijd bij de roadhouses lijkt ook hier de tijd te hebben stilgestaan.

Na zo'n 200km komen we aan in Derby. Volgens de geschiedenisboeken het eerste dorp dat in de Kimberley is gesticht (in 1883). Net voor we het dorpje binnenrijden stoppen we aan de meest bekende trekpleister van de streek: de Boab Prison Tree.

In vroegere jaren werden gevangen genomen Aboriginals, meestal vanwege het doden en opeten van vee, te voet richting Derby gevangenis gebracht vanuit alle uithoeken van de Kimberly. De boom, met zijn holle stam en 14,7 meter (!) omtrek,  was een rustplaats tijdens het gevangenentransport. Het is ons niet bepaald duidelijk of de gevangen nu in de boom of aan de boom werden vastgemaakt, alhoewel het tweede toch net iets plausibeler lijkt. 

 

De boom zelf is een Boab (de Aussie korte variant op de Afrikaanse Baobab) van vermoedelijk meer dan 1.500jaar oud. Deze bomen zijn taaie overlevers die duizenden jaren oud kunnen worden en bestaan hier al zo'n 190 miljoen jaar. Men vermoedt dat ze hier in Australië ontstaan zijn uit plantmateriaal dat ooit is aangespoeld vanuit Madagaskar. Ze kunnen bosbranden en aanhoudende droogtes zonder problemen weerstaan. Gedurende het natte seizoen slaan ze water op in hun fibreuze weefsels waardoor de stam zelfs effectief zwelt. Tijdens bosbranden 'vervellen' ze en verliezen dan enkel de buitenste laag van hun schors. Al bij al dus een bijzonder indrukwekkend stukje flora!

Niet veel verder dan de beroemde boom maken we nog een snelle fotostop aan Myall's bore and Cattle Trough. Het betreft een 120 meter lange drinktrog voor het vee die in 1917 werd aangelegd. Vermoedelijk een van de langste drinktroggen van het zuidelijke halfrond. Een drupje geschiedenis van de streek zeg maar :-)

 

Niet veel verder op de weg komen we de afslag naar de "Gibb River Road" tegen. Maar eerst rijden we Derby centrum binnen om het visitor centre te bezoeken en een laatste keer de dieseltanks te vullen.

Ook in het stadscentrum van Derby zijn er meerdere prachtige boabs te bewonderen. Afwisselend nog met bladeren of reeds kaal, en hier en daar hangen er nog wat noten te bengelen aan de takken. De noten worden gedroogd en bewerkt door de Aboriginals, en hier en daar te koop aangeboden.


We rijden ook nog door de Tidal Mud Flats tot aan de Derby Wharf. Derby is gebouwd aan de oevers van King Sound en kent een van de hoogste getijden van de wereld. Met een verschil van meer dan 10m (!) tussen laag- en hoogtij worden de Mud Flats 2 keer per dag helemaal overspoeld.

De restanten van de originele houten pier uit 1894, die voornamelijk werd gebruikt voor export van wol en oesterschelpen, kan je bij laagtij nog zien uitsteken in het water. De nieuwe steiger uit 1997 gebouwd door de Derby Export Facility dient vandaag voornamelijk voor de export van lood en zink.

Voor de echte liefhebbers: je kan hier ook de Centenary Pavilion, met zijn 28 vierkante meter grote Derby Centenary Mosaic bewonderen. Gemaakt in 2001 door meer dan 370 kinderen, en het bestaat uit meer dan 30.000 steentjes. 

  

Birdwood Downs

Daarna rijden we terug het dorp uit naar de afslag van de Gibb River Road en volgen de asfalt nog voor een kleine 20km tot aan de afslag naar een station, Birdwood Downs.

We rijden tot aan de Birdwood Downs Homestead, waar we kennis maken met de Nederlandse uitbater, Hans. Na wat kennismaking zoeken we een schaduwrijk plekje op de bushcamping enkele meters verderop.

Nadat we geïnstalleerd zijn voor de nacht gaan we wat op verkenning op het terrein. Ondertussen komen er nog verschillende bezoekers bij. 

We delen het sanitair met een reeks goed uitgeruste Savannah bungalows, dus echt wel luxe voor een bushcamping.


Verder maken we kennis met de vele viervoeters die deze station rijk is. Want een van de belangrijkste activiteiten van deze station is paardrijden, en de daarbij horende ‘Kimberley School of Horsmanship’. Iets dat we straks zelf ook gaan doen, maar het is nog wat te vroeg voor onze ‘Champagne Sunset Ride’.

 

Dan maar nog wat foto’s maken van de Australische wildlife. En het hoeft altijd niet zo groot te zijn om indrukwekkend te zijn. De groene boommieren zijn een streling voor het oog als je ze ziet paraderen over de prikkeldraad van de weide. Wel goed oppassen dat je niet te dicht komt, want deze mieren zijn gekend voor hun agressief karakter en hebben een gemene steek. 


Tegen 4pm begeven we ons dan naar de stallen waar we Greg ontmoeten. Hij is onze begeleider en filosoof voor de avond. 

We tuigen samen de paarden op. Bo krijgt een wit ros, Rocky genoemd. Terwijl Johan in het zadel gaat bij een bruine merrie, Pajo. 

Samen met Greg rijden we dwars door de grasvlakte naar een enorme boab boom. Hier houden we halt en installeren we ons aan een tafeltje met een glaasje bubbels en wat versnaperingen, terwijl we met Greg een boom opzetten over de zin & onzin van de moderne maatschappij.

 

Een uniek en prachtig moment... onder een boab in de Kimberly... met een glas champagne in de hand. 

Geleidelijk aan gaat de zon onder. En terwijl de hemel begint rood te kleuren en de immense boab er nog mysterieuzer dan ervoor begint uit te zien, is het tijd om de savanne vlakte te verlaten en terug te rijden naar de station.

We tuigen de paarden af en borstelen ze helemaal proper. Nog snel wat extra stro als beloning, terwijl het pikdonker is geworden. We nemen afscheid van Greg en keren op de tast terug naar Bumblebee. Gelukkig is er een stralende sterrenhemel om ons pad wat bij te lichten. Wauw, de eerste dag in de West Kimberley kan al niet meer stuk!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Birdwood Downs Station, check de website www.birdwooddowns.com of bel +61 (0)8 9191 1275. Naast de unpowered bush camping kan je hier ook logeren in mooi uitgeruste Savannah Bungalows. En natuurlijk mag je een paardenritje, voor leken of gevorderden, door de West Kimberley niet overslaan!

Voor meer informatie over Australia’s North West regio, check de website www.australiasnorthwest.com.au. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in de Pilbara, Broome en de Kimberley regio van WA.

----------

Afgelegde kilometers: 239km - Aantal stappen: 13175 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Broome

Ooit de meest succesvolle parelvissersplaats van Western Australia. Het is een multiculturele stad door de vroegere migratie van parelduikers uit Azië. De witte zandstranden contrasteren fantastisch…

Gibb River Road

De Gibb River Road werd oorspronkelijk aangelegd om het vee van de omliggende stations naar Derby en Wyndham te leiden. De route van 665 km, tussen Derby en de afslag met de Great Northern Highway, is…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook