DAG 158Exmouth, het snorkelparadijs bij uitstek18 mei 2015

Exmouth, het snorkelparadijs bij uitstek

We nemen opnieuw een vroege start. Vandaag verlaten we onze vaste stek in Coral Bay en trekken verder noordwaarts langsheen het Ningaloo rif naar Exmouth, zowat het beloofde land voor duikers en snorkelaars.

Ningaloo Reef Marine Park strekt zich over 260km uit langs de westkust van de Exmouth Peninsula en om de punt heen tot in de Exmouth Gulf. Het Ningaloo Reef is het grootste franjerif van Western Australië en op veel plaatsen ligt het rif vlak aan de kust. Ideaal dus om zelf te gaan snorkelen.


De weg naar Exmouth heeft niet veel te bieden, behalve duizenden termietenheuvels, meestal 2 tot 3 meter hoog. En de meeste nog bewoond door miljoenen kleine termieten (iets groter dan een grote mier). In het midden van de heuvel zit de bazin, de termietenkoningin en deze kan tot 80 jaar oud worden.

Voor de rest: vlaktes, eindeloze vlaktes... met hier en daar wat overstekend wildlife of loslopend vee, want je rijdt hier overal door de weilanden vol met koeien en schapen.

Tijdens onweersbuien zoals enkele dagen geleden (en zeker ook tijdens de beruchte cyclonen) blijkt de weg verder ook frequent onderhevig aan overstromingen, zo blijkt uit de talloze waarschuwingen voor 'floodway' en de dieptemarkers die overal tot 2 meter reiken. Gelukkig staat er nog geen water op de weg. Ernaast daarentegen is het nog serieus modderachtig van de regen van gisteren.


 

Exmouth

Nog in de voormiddag bereiken we Exmouth en ook hier is het walvishaai-seizoen aangebroken. Dit kleine plaatsje aan de oostzijde van de Exmouth Peninsula werd oorspronkelijk in 1967 gebouwd als RAAF (Royal Australian Air Force) luchtmachtbasis. Het leger is nog altijd aanwezig, maar Exmouth leeft ondertussen volledig van toerisme.

We maken een korte stop aan het visitor centrum voor wat informatie over de snorkelplekken en boeken alvast een cruise voor binnen enkele dagen.


Nog snel enkele foto’s bij de 2 kenmerken van de streek: garnalen en walvishaaien.

Het is zeer druk in Exmouth, dus we reserveren alvast een plekje op de nabij gelegen camping. Een kwestie van ons hier later geen zorgen meer over te moeten maken. En dan is het weer tijd om inkopen te gaan doen.

Ondanks dat Exmouth veel groter is dan het vakantieoord Coral Bay, toch mag je je niet veel voorstellen van de winkels. ;-)

Opnieuw volgeladen voor enkele dagen en een koffie verder checken we nog snel het Exmouth Diving Centre. Want die PADI refresher course in Coral Bay is niet gelukt wegens te drukke agenda en te slecht weer op het einde, en dat moet toch echt wel gebeuren voor we aan het stevige duikwerk beginnen.

Voila, we hebben een afspraak voor morgenvroeg om 9am in het zwembad, dus dat gaat sowieso door. Weer of geen (on)weer…

We rijden Exmouth dorp uit en cruisen verder noordwaarts naar Bundegi Beach. Juist naast de mega antennes van het leger.

Op zich geen lelijk strand, maar deze kant van de peninsula is niet waarom je zover hebt gereden. Het draait allemaal om de westkant, waar ook het Cape Range Nationaal Park ligt. Dus na een korte wandeling zijn we alweer onderweg.

We rijden helemaal tot op de tip van het schiereiland. Hier kan je nog het scheepswrak zien van de SS Mildura, een schip dat vee vervoerde en in 1907 zonk. Van het wrak is niet echt veel meer over, want tijdens WOII is dit schip gebruikt voor schietoefeningen van het leger.

We wandelen hier een heel stuk op het strand om te kijken, samen met 2 oystercatchers, wat er allemaal aangespoeld is.

Naast het vele afgebroken koraal en heel wat schelpen (en hier en daar een leeg haaienei) valt het op dat er bijna geen afval tussen zit.

Wat verderop houden we nog even halt aan een van de vele stops die uitgeven op de oceaan. De meeste plekken zijn prima surfersplekken met lange continue golven.

Wat verderop voelen we ons volledig thuis met de Vlaming Head Lighthouse die vanop een hoge rots uitkijkt over het schiereiland. Een bezoek laten we voor later, want deze weg gaan we nog wel enkele keren afleggen. ;-)

 

Cape Range Nationaal Park

We rijden door tot aan de toegangspoort van Cape Range Nationaal Park. Cape Range Nationaal Park beslaat het grootste deel van de westelijke kant van de Exmouth Peninsula. Hier liggen de beste snorkelbaaien, de ene naast de andere, naast een lage bergketen. Dit gebied lag vroeger onder de waterspiegel en in het kalksteen zijn nog de fossielen van oud koraal te zien.

Toch eerst maar eens onze neus in het Milyering Discovery Centre binnensteken. We parkeren ons naast de broer van Bumblebee. ;-)


We lezen wat info borden over de flora en fauna in de regio. Het centrum is duidelijk vernieuwd ten opzichte van ons laatste bezoek.

UItleg over de foto identificatie van de walvishaaien
UItleg over de foto identificatie van de walvishaaien

Bij het bekijken van de foto’s merken we dat je hier niet echt wil zijn als er een cycloon overraast. Olwyn van een maand geleden viel wel mee, alhoewel er veel materiele schade was. Maar in vergelijking met de verwoestende cycloon Vance uit 1999 die de hele streek toen heeft platgelegd was het een 'gewone'. 

 

Turquoise Bay

Daarna is het dringend tijd voor actie. En waarom het mooiste uitstellen tot het laatste… ;-)… we rijden tot aan Turquoise Bay waar we weten dat het heerlijk snorkelen is.

We checken kort de kalmte van de oceaan, en halen onze wetsuits uit om de onderwaterpracht te gaan bewonderen. Turquoise Bay is een prachtig zacht zandstrand dat je slechts enkele honderden meters moet oplopen, om dan je slechts enkele 10tallen meters ver in het water met de stroming te laten afdrijven. Wel ook weer niet te ver. Niet voorbij een uitstekende zandbank, want anders neemt de sterke stroming je mee in de oceaan.

Ideaal dus om het zeeleven te begluren terwijl je zelfs niet moet trappelen met je zwemvliezen.

We zijn nog maar een 15 minuten in het water en Johan ziet plots onder het koraal een white pointer, een rifhaai van 1,5m die gelukkig snel wegzwemt zodra we hem willen fotograferen. We laten het niet aan ons hart komen en snorkelen rustig verder in het ondiepe water. De honderden kleurrijke vissen tussen het harde en zachte koraal blijven ons boeien.

Bijna op het einde van onze ‘drift-snorkel’ ontdekt Bo plots een enorme “potato cod”, half verscholen onder een stuk koraal. Als we te dicht komen vertrekt hij echter met enkele slagen van zijn staart.

We eindigen met het zien van enkele raardere exemplaren van vissen, zoals katvissen, en individuen die over de zandbodem kruipen in plaats van zwemmen.

De tijd gaat opnieuw veel te snel vooruit. En na meer dan 1,5 uur onderwaterpret komen we uit het water. We bergen snel onze natte spullen op en rijden opnieuw de enige weg die de Exmouth Peninsula rijk is af. Helemaal terug naar Exmouth. Het is al iets na 5pm en dus het is mega-druk op de weg. Niet van verkeer, maar van wildlife. De kangoeroes, meestal Euro's (wallaroos dus) zijn duidelijk allemaal van de partij, en we kunnen dan ook enkel traag rijden om ongelukken te voorkomen. Want ze zitten precies met z’n allen langs de kant van de weg te eten. En regelmatig zijn er enkele die overspringen. We moeten zelfs een noodstop maken voor een paar die we maar juist kunnen ontwijken.

Zoals verwacht is de camping drukbezet. En tegen dat we goed en wel geïnstalleerd zijn is het al aan het schemeren. We hebben echter nog heel wat dingen te doen… zoute snorkelgerief afspoelen en laten drogen, koken, natte handdoeken wassen en drogen, douchen,... Op zich geen ramp, maar Exmouth is vergeven van de muggen. Het heeft hier recent geregend na meer dan 12maanden droogte, en dit is de natuurlijke broedplek van de mug, dus je kan al raden hoeveel er hier rondvliegen zodra het donker wordt. We doen ons best, maar toch worden we bijna levend opgegeten. :-(

Nu ja, we moeten eerlijk zijn: er zijn ergere dingen in het leven. Een aanhoudende reeks onverwachte slecht nieuwsberichten uit België zetten alles weer snel in perspectief. Binnen enkele dagen is de jeuk en het krabben weer voorbij.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Australia's Coral Coast, check de website www.australiascoralcoast.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Australische Coral Coast in WA.

----------

Afgelegde kilometers: 283km - Aantal stappen: 8078 - Gemiddelde temperatuur: 26 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cape Range National Park - Exmouth

Dit nationale park langs de kust lag vroeger onder de zeespiegel en wordt gekenmerkt door een lage bergketen met spectaculaire kloven. In het kalksteen zijn nog fossielen van oud koraal terug te vinden.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook