DAG 155De natuur werkt niet altijd mee!15 mei 2015

De natuur werkt niet altijd mee!

Om 6am gaat de wekker opnieuw af. Man toch, dit ritme gaat ons helemaal uitputten… Snel ontbijten en al onze nog half-natte snorkelspullen bij elkaar graaien en we trekken weer naar de Ningaloo Reef Dive & Snorkel shop. Want vandaag is het de activiteit waar we al een tijd naar uitkijken, namelijk gaan zwemmen met de walvishaai. De grootste vis ter wereld.

We gaan aan boord van de ‘Encounter II’ voor onze 'Whale Shark Adventure Tour' en maken ons onmiddellijk klaar voor een eerste snorkelbeurt. Deze keer aan de buitenkant van het rif, waar de golven veel wilder en hoger zijn. Er is dus ook veel minder te zien, maar deze snorkelbeurt is dan ook een oriëntatie snorkel, vooral bedoeld om te kijken of iedereen wel voldoende goed kan zwemmen en snorkelen om straks met de walvishaai te kunnen zwemmen.

Tip: koop korrelige tandpasta om in je duikbril te smeren (en uit te spoelen!) als je niet verveeld wil zitten met aangedampt masker
Tip: koop korrelige tandpasta om in je duikbril te smeren (en uit te spoelen!) tegen vervelende aandamping

Daarna worden we uitgebreid en deskundig gebriefd over de walvishaaien en hoe ons rond deze enorme beesten te gedragen. Ondertussen speurt een spotter-vliegtuig de baai af naar de "gentle giants".


Walvishaaien (rhincodon typus) zijn de grootste vissen op aarde en bij de 'mass spawning' van de meer dan 200 soorten koraal (i.e. het vrijzetten van gameten - voor de leken onder jullie: mannelijke en vrouwelijke voortplantingscellen - sperma & eicellen dus) zijn de gestippelde zee-reuzen van de partij om zich te voeden. Vanaf dat moment zijn de walvishaaien regelmatig te zien in de buurt van Coral Bay. Later zijn deze zee-reuzen dan ook in Exmouth te vinden.

Een volwassen walvishaai kan een lengte van 18m bereiken, maar meestal zijn de exemplaren die je in Ningaloo Reef kan tegenkomen tussen de 4 en 12m lang. Een 12m lange walvishaai weegt gemakkelijk 11ton en heeft een mond van meer dan 1 meter breedte.

In het algemeen zijn het zeer vredelievende beesten die enkel geïnteresseerd zijn in plankton (dat ze filteren tussen hun enorme kieuwen). Ze beschikken over meer dan 1000 kleine tanden in meer dan 300 rijen achter elkaar. Dus toch maar uitkijken en vooral niet voor de reus gaan zwemmen. Hun verdediging zit in de slagkracht van hun staart en haaievin (erg geliefd door de Japanners voor haaievin-soep!). Dus ook achteraan is niet de ideale plek om te snorkelen. Bon, veel uitleg. Laten we maar eens kijken wat het geeft onder water. :)))

We oefenen de procedure nog eens op het dek van de boot. Want alles is een kwestie van snelheid en timing. We kussen met z'n allen nog een mini-exemplaar voor geluk.

En daarna begint een lange periode van wachten. Ondanks de grootte van deze beesten is het blijkbaar niet evident om ze te spotten vanuit de lucht.

En het wachten duurt… en duurt. We praten ongeveer met iedereen van de 20 toeristen die op onze boot zich zitten te vervelen. Hier en daar wordt er zelfs wat geslapen. De middag passeert en een heerlijke broodjesmaaltijd helpt de tijd te doden.

Maar nog steeds geen walvishaai in zicht. En we zijn niet alleen aan het speuren. Twee andere boten zijn ook heel het Ningaloo Marine Park voor Coral Bay aan het afzoeken naar een exemplaar. Maar de walvishaaien komen niet opdagen. Het zijn dan ook vissen met kieuwen, en geen zoogdieren, dus ze moeten niet naar de oppervlakte komen om lucht te happen. :-(

Uiteindelijk, na bijna 6 uur rondvaren in de oceaan moeten we onze zoektocht staken. Het spotter-vliegtuig komt zonder brandstof te zitten en dient terug te keren en dat betekent ook voor ons het einde van onze zoektocht. De teleurstelling is te voelen op het dek van de boot. Gelukkig krijg je wel de kans om op een volgende cruise opnieuw gratis mee te kunnen, totdat je met een walvishaai hebt kunnen zwemmen.

We varen terug naar het binnen rif, waar de boot voor anker gaat aan een ondiep stuk koraal. De sfeer is wat bedrukt bij het in het water gaan. Maar gelukkig brengt een enorme ‘loggerhead’ schildpad daar onmiddellijk verandering in.

Ook de ‘green turtles’ zijn met velen aanwezig.

We nemen uitgebreid de tijd om heel de omgeving goed te verkennen. De onderwaterwereld blijft boeien.

Maar de zon zakt snel... en de zichtbaarheid wordt moeilijker.

Terug aan wal herboeken we onze afspraak om een walvishaai te ontmoeten. Want we geven niet op. We weten dat dit een onvergetelijk ervaring is uit het verleden en willen jullie dit zeker niet onthouden!

Jullie zullen dus nog even moeten wachten voor wat fotomateriaal van de walvishaai. Alvast een voorsmaakje van Migration Media Underwater Imaging.

Moe, van weinig actie vandaag, keren we terug naar onze Ningaloo Villa. We maken nog snel de overschot van onze fajita’s van gisteren klaar en gaan dan nog even kijken naar het openlucht Ocean Filmfestival.

Daarna zitten we redelijk snel in ons bed… dromenland laat niet lang op zich wachten. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over de Ningaloo Reef Dive & Snorkel tours, check de website www.ningalooreefdive.com of bel +61 (0)99 425 824. Naast de Manta Ray Interaction Tour, kan je hier ook terecht voor rondvluchten, duiken, en Whale Shark Adventure Tours. Dus kiezen zal heel moeilijk worden!

Voor meer informatie over Bayview Coral Bay Resort, check de website www.coralbaywa.com.au of bel voor meer informatie naar +61 (0)8 9385 6655. Je vindt er allerhande types accommodatie gaande van campsites en cabins tot villa’s en een lodge, allemaal gelegen vlakbij het prachtige strand van Coral Bay!

Voor meer informatie over Australia's Coral Coast, check de website www.australiascoralcoast.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Australische Coral Coast in WA. 

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 4318 - Gemiddelde temperatuur: 30 graden

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook