DAG 600Zuidwaarts op de Stuart Highway02 augustus 2016

Zuidwaarts op de Stuart Highway

Vandaag staat in het teken van kilometers vreten. We verlaten Mataranka en volgen de Stuart Highway in zuidelijke richting.


De baan is lang en monotoon en dus is elke korte stop om even de benen te strekken en de gedachten te verzetten welkom. En daar spelen de roadhouses langs de baan goed op in.

Als eerste maken we een korte pitstop in Larrimah, waar heel wat oude werktuigen liggen te roesten. Verder is het hier de Pink Panther die de plak zwaait in de roadhouse. Roze is dan ook de basiskleur voor alles wat we zien.

Even later houden we een echte stop aan Daly Waters. Het houdt een korte omweg in, maar deze pub is 1 van de oudste van de streek. Daly Waters is in 1862 ontdekt door verkenner John McDouall Stewart en werd genoemd naar de toenmalige gouverneur van South Australia, Sir Dominic Daly. In 1920 werd hier door Bill Pearce de ‘Drover’s Store’ geopend die nu nog steeds bestaat onder de naam ‘Daly Water’s Pub’. Het originele gebouw bestaat nog en is een allegaartje van prullaria. Van geldbiljetten, ondergoed, identiteitskaarten, nummerplaten,… vanalles! We nemen de tijd om hier even een koffie te drinken en alles te bekijken.

 

Aan de overkant van de baan vind je het lokale tankstation terug, de ‘outback servo’.

Daarna is het opnieuw kilometers vreten. Naast roadkill (met bijhorende roofvogels), roadtrains en rondtrekkende toeristen is er niet veel te beleven.


Onderweg wordt er aan de blog gewerkt en uitgebreid bijgebabbeld. Er is immers niets anders te doen op dit lange rechte stuk! 

We passeren Elliott en rijden al babbelend hier rustig voorbij. Ons besef komt een goede 100km verder... We hebben niet getankt! We zijn zo gewoon aan de dubbele dieseltanks van Bumblebee waar we meer dan 1.000km mee kunnen doen dat we niet voldoende gerekend hebben aan het aantal af te leggen kilometers. Het streepje staat bijna op reserve en er is in de weidse omtrekt niets te bespeuren. Je ziet, zelfs ervaren reizigers kunnen een serieuze beginnersfout maken! Allerhande noodoplossingen worden bedacht en de snelheid wordt direct teruggeschroefd om zo veel mogelijk het verbruik in te perken. Veel meer kunnen we voorlopig niet doen en als we volledig zonder vallen zullen we moeten tellen op de behulpzaamheid van de ons passerende auto's.

Even later kunnen we echter een grote zucht van opluchting slaken. Een bordje geeft aan dat 5km verderop een roadhouse is. En niet veel later bollen we met de laatste dampen diesel binnen bij het Renner Springs roadhouse waar we de tank weer tot de nok toe kunnen vullen. Dit zal ons niet nog eens voorvallen!

De weg strekt zich weer lang en weids voor ons uit en de trip wordt halverwege gebroken door musterende Aboriginal Jackaroos. De echte outback!

Uiteindelijk bereiken we de Three Ways roadhouse, aan het kruispunt met de Barkley Highway die naar Queensland loopt. Tijd om even op adem te komen! Het is ondertussen al laat na de middag dus de magen knorren en we besluiten hier even snel te lunchen. De ‘Three Ways burger with the lot” wordt goed gesmaakt. Na de korte stop trekken we terug de baan op.

Niet veel verder ligt Tennant Creek. Dit dorp met vandaag 3.500 (voornamelijk Aboriginals) inwoners werd aan het einde van de 19e eeuw uitgekozen als telegraafstation op de Overland Telegraph Line. De plaats groeide uiteindelijk snel nadat er in 1932 goud werd gevonden in deze streek. Het was de laatste grote goudrush in Australië, zodat de stad zichzelf de eretitel "Australia’s last goldrush town" toe-eigende.

Eigenlijk moet je je niet veel voorstellen van dit dorp (lees: één echte hoofdstraat, that's it!), ondanks het feit dat Tennant Creek de op één na grootste plaats is in het Red Centre.

In een breed dal 105km ten zuiden van Tennant Creek bevindt zich één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Midden-Australië: het Devils Marbels Conservation Reserve (Karlu Karlu).

In het landschap verspreid liggen rode immense granietballen en -blokken. Hier en daar balanceert een rots op de punt van een andere.

Deze ballen zijn het resultaat van geologische activiteit van ongeveer 1.700 miljoen jaar geleden: gesmolten lava werd vlak onder het aardoppervlak samengeperst tot bollen. Deze zijn door erosie aan de oppervlakte gekomen en zijn nu het favoriete klimobject voor elke doortrekkende toerist. ;))) En wij laten ons niet kennen, hé! Met de ondergaande zon zijn de rotsformaties bijzonder fotogeniek en proberen dan ook allerhande poses uit!

Voor het Warumungu volk is dit een heilige plaats. Verschillende songlines komen hier samen en de rotsen zouden de eieren zijn van de regenboogslang uit de Droomtijd.

 

Genoeg gespeeld met de ballen. We rijden verder tot aan Wycliffe Well roadhouse. De plek in Australië voor het spotten van UFO's en ET's. Ideaal in het midden van de Outback. Wat moet je hier anders bedenken... ;-)

We tanken hier nog eens vol en bekijken de kampeerplaats naast de roadhouse. Maar er is precies toch wel wat onrust. Er hangen heel veel aboriginals rond en er zijn twee politie combi’s die orde op zaken aan het stellen zijn. Al bij al zegt ons buikgevoel dat we beter nog wat verder rijden. Dus we gaan terug de baan op en vinden een goede 30km verder een 24-uur stopplaats langs de kant van de Highway. Dit wordt onze plek voor de nacht. Aangezien de zon al goed begint te zakken en we toch wel wat daglicht willen om ons te installeren.

Vlak naast onze parking zijn de lokale cowboys nog vee aan het musteren (samendrijven), iets wat we later deze nacht ons nog goed zullen beseffen! Even later zitten we rond de auto aan ons avondmaal terwijl de sterren de hemel beginnen te bevolken. We zijn duidelijk al dieper in de woestijn want het eenmaal de zon onder is koelt het zeer snel af. Aangezien er geen licht vervuiling is vullen we de rest van de avond met pogingen de Melkweg op de gevoelige plaat vast te leggen.

Daarna kruipen we al snel onder de wol, samen met het geloei van enkele honderden koeien,

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over toeristische activiteiten in Northern Territory, check de website www.australiaoutback.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in NT. You haven't been down under till you've been outback!

----------

Afgelegde kilometers: 762 km - Aantal stappen: - Gemiddelde temperatuur:  30 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Mataranka

Mataranka of Never Never-land ligt ten zuiden van Katherine. In de Mataranka thermal pools kan men te midden van bos en palmbomen heerlijk ronddobberen in het warme en kristalheldere water. Het water…

Devils Marbles

Deze 'knikkers van de duivel' zijn ruim 100 km van Tennant Creek gelegen en bestaan uit grote natuurlijke ronde rotsen van rood graniet. Het is één van de oudste religieuze plaatsen ter…

Tennant Creek

Dit goudplaatsje is de belangrijkste stad langs de Stuart Highway, halverwege Darwin en Alice Springs. Het is een belangrijke halte voor toeristen en locals. In het Battery Hill Mining Centre ontdekt…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook