DAG 330Manta's, koraal en schildpadden06 november 2015

Manta's, koraal en schildpadden

De ochtend op Lady Elliot Island Eco Resort start opnieuw vroeg. Want gisterenavond hebben we toch nog beslist een laatste duik te doen. Reuzenmanta’s kan je niet elke dag zien. Dus om iets voor 6am gaat de wekker af en na het ontbijt maken we ons weer klaar om in het water te duiken.

En ons vroeg opstaan wordt onmiddellijk beloond. De manta’s zijn met z’n allen weer van de partij. We zwemmen rustig van bommie naar bommie om ze te bewonderen. 

De reuzenmanta (Manta Birostris) is de grootste bekende rog en behoort tot de kraakbeenvissen en de onderfamilie duivelsroggen. De reuzenmanta doet er 6 tot 8 jaar over voor hij volwassen is en meet dan 3,8 tot 4,5 meter. De mond zit niet aan de onderkant zoals bij andere roggen maar min of meer aan de voorkant. De bovenkant is meestal zwart of blauw en de onderkant wit. Maar gisteren hebben we een volledig zwarte gezien en nog niet zolang geleden is er hier voor het eerst ter wereld een roze manta gespot. De borstvinnen zijn toegespitst driehoekig en ze hebben een voorstandige mond met vlezige kopflappen. 

Uiteindelijk laten we de manta’s even met rust en duiken we nog wat verder door het doolhof van koraal en vissen. 

Maar ver kom je niet zonder opnieuw hier en daar enkele manta’s tegen te komen. Lady Elliot Island doet zijn naam als ‘thuis van de manta rays’ alle eer aan.

Opnieuw kan Johan enkele minuten langer onder water blijven dan Bo. Het lijkt wel of er een nieuwe trend is ingezet… ;-)

Na onze ochtendduik is er niet veel tijd over voor we met de glazen bodem boot meegaan. Met enkele andere toeristen staren we door de glazen vensters terwijl Pedro zijn best doet om stil te liggen op de golven. We zien niet direct iets nieuws, en zijn dan ook blij dat we vanaf de boot opnieuw het water in kunnen voor nog een extra snorkelsessie. 

We peddelen opnieuw rond en begroeten de vissen en schildpadden tussen het koraal.

Maar dan plots maakt Bo enorm kabaal. Er komt een manta recht op haar afgezwommen aan de oppervlakte. Wauw!!!

De reuzenmanta is zich aan het voeden. Daarvoor heft hij zijn mond wijd open met zijn grote vlezige kopflappen, die als een trechter het water de mond binnenleiden. Het water verlaat het lichaam weer via zijn kieuwspleten, nadat de voedseldiertjes eruit werden gefilterd door kieuwzeefborstels. Zijn maaltijd, dat bestaat uit kleine scholenvisjes en planktondiertjes, wordt daarna doorgeslikt.

We proberen al zwemmend de manta bij te houden, maar dit traag ogend dier houdt er een stevige snelheid op na.

Voldaan van deze unieke gebeurtenis keren we terug naar de boot.

In de namiddag hebben we onze drang om te gaan duiken kunnen inperken en geraken we uiteindelijk in de grote Lagune recht voor onze Reef unit. Hier kan je enkel snorkelen bij hoogtij.

We trekken opnieuw het kristalheldere kalme water in en snorkelen voor enkele uren in het 24 graden warme water.


Ondanks de hoogtij is het water slechts een meter diep en zijn er dus geen echt grote vissen hier in de lagune. Maar kruipdieren en allerlei kleinere vissen zat. Je kan hier meer dan 1.200 soorten onderwaterleven terugvinden. Van de meer bekende en talrijk aanwezige zeekomkommers en veelkleurige zeeschelpen tot de goed gecamoufleerde rock cods en de kleinere grubfish, blennies en gobies.

Ook deze lange gespikkelde sliert die er in eerste instantie uitziet als een zeeslang is een zeekomkommer.

Verder is deze poel ook de ideale speeltuin voor de kleinere schildpadden. Zowel kleine green als hawksbill schildpadden kan je hier gemakkelijk tegenkomen.

Ook het harde en zachte koraal dat al honderden jaren oud is is de moeite om van dichterbij te bekijken.


En we zien voor de eerste keer een speciale zeester, namelijk de prachtig gekleurde ‘pin cushion sea star’ (Culcita Novaeguineae).

Ook een kleine slapende haai onder het koraal is altijd wel leuk om even te bekijken.

Uiteindelijk, na meer dan 2uur snorkelen, houden we het voor bekeken. Je kan hier blijven drijven, maar we hebben dorst gekregen en trekken naar de bar voor een drankje.

Na het avondeten maken we nog een nachtwandeling over het 45hectare grote eiland en komen we weer wat bekende nachtdieren tegen.

Vooral het vinden van de perfect gecamoufleerde ghost krabben is iets voor een getraind oog. Maar ze zijn met velen, dus echt missen kan je bijna niet.


We speuren nog even naar tracks van schildpadden op het strand, maar we zijn eigenlijk nog enkele weken te vroeg. Het ‘nesting’-seizoen start wel vanaf november, maar er is nog geen enkele schildpad gezien op het strand tot nu toe. Hier gaan we nog ooit eens moeten voor terugkomen. ;-)

Nog snel enkele foto’s van een perfect poserende groene boomkikker, die rood uitslaat als je hem van onderen belicht.

We wandelen nog langs de speciale mutton birds, die eigenlijk officieel wedged-tailed shearwaters (Puffinus Pacificus) heten. Heel bijzondere zeevogels, want ze maken niet enkel hun nest diep in de grond, maar ze maken ook een speciaal geluid dat lijkt op het krijsen van een baby. Dit heeft in het verleden al tot veel rare situaties geleidt. ;-)

We eindigen met een poging om de vuurtoren en de indrukwekkende sterrenhemel vast te leggen op foto. Maar zonder tripod is dit een onmogelijke zaak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Lady Elliot Island, check de website www.ladyelliot.com.au of bel +61 (0)7 5536 3644. Lady Elliot Island is enkel bereikbaar met het vliegtuig vanuit Bundaberg, Hervey Bay, Brisbane of de Gold Coast. Het eiland ontvangt zowel dagjestoeristen als eco-resort gasten en is voorzien van alle faciliteiten voor een perfect verblijf op het zuidelijkste eiland van het Groot Barrière Rif. En geloof ons, dit eiland wordt niet voor niets de 'thuis van de reuzenmanta's' genoemd!

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Lady Elliot Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 4899 - Gemiddelde temperatuur: 35 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Lady Elliot Island

Lady Elliot is het meest zuidelijke eiland van het Great Barrier Reef en kan per vliegtuig bereikt worden vanaf Bundaberg. Het mooie en rustige rif is vanaf het strand uiterst toegankelijk voor duikers…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook