DAG 328Een laatste keer naar het Groot Barrière Rif04 november 2015

Een laatste keer naar het Groot Barrière Rif

Ons initieel plan voor de voormiddag was een bezoek aan de Fraser Coast Wildlife Sanctuary, maar bij nader onderzoek bleek dat deze niet in Hervey Bay gelegen was maar in Maryborough. En zoveel tijd hebben we vandaag niet over want we dienen een vliegtuig te halen tegen 12:40pm. We veranderen dan ook ons plan en rijden naar Dundowran Beach, niet ver buiten Hervey Bay.

 

Arkarra Lagoons

Hier bezoeken we Arkarra Lagoons & Wetlands Reserve, een klein stukje natuurgebied in het midden van een residentiële wijk die grenst aan de oceaan. Een absolute droom om hier te wonen in het midden van de ponden vol met prachtige lelies en gevuld met vogels, eenden, zwanen, pelikanen, schildpadden, bijen...

Echt een bijzonder aangename plek, Dundowran Beach. Eentje die we gaan onthouden voor het geval ons verblijf aan de Westkust van Australië zou tegenvallen. ;-)

 

Esplanade

Vervolgens rijden we de hele Esplanade af. Deze 16km lange kustweg, waarlangs een wandel- en fietspad loopt parallel met de weg, neemt je mee langs de Great Sandy Strait, van Point Vernon tot in Urangan.

We stoppen aan het Wet Side Water Education Park voor enkele foto's. Opnieuw een mooi standbeeld van een opspringende walvis in het midden van de speelfontein. In Hervey Bay draait alles rond de walvissen!

Het is laagtij, daar is geen twijfel over. We installeren ons aan een tafeltje voor een koffie, terwijl we opnieuw wat ideeën uitwerken voor onze verhuis naar Perth.

We rijden nog wat verder op de Esplanade en houden een stop aan Pirate's Cave, een souvenirshop als geen ander, en eten een broodje in de schaduw van de bomen. En daarmee zit de voormiddag erop en is het tijd om het meest zuidelijke eiland van het Groot Barrière Rif te gaan verkennen.

 

Lady Elliot Island

We rijden naar Hervey Bay Airport, een kleine luchthaven, waar we Bumblebee achterlaten voor enkele dagen.

Na nog een korte medische interventie van Bo bij een flauwgevallen werknemer van de luchthaven is het al snel tijd om plaats te nemen in de Cessna Caravan van Seair Pacific.

We claimen de comfortabele laatste zetel (met het meeste beenruimte) en genieten van de 40 minuten durende vlucht.

Eens boven Hervey Bay zie je in de verte Fraser Island en het kleinere Woody Island.

Verder is het ongelofelijk hoe prachtig de kristalblauwe Great Sandy Strait met zandschakeringen oogt vanuit de lucht.

De wolkensliert boven Fraser Island zet zich gelukkig niet verder en we hoeven ons daar duidelijk geen zorgen over te maken.

We kijken met z'n allen uit naar walvissen, maar het seizoen is duidelijk gedaan want we kunnen niets spotten. In het seizoen moet deze vlucht wel een bijzondere ervaring zijn, want dan kan je ze hier niet meer tellen op een hand. ;-)

We leggen ondertussen een dikke 100km noordwaarts af tot aan Lady Elliot Island, het zuidelijkste eiland van het werelderfgoed Groot Barrière Rif Marine Park.

Lady Elliot Island is gevormd meer dan 3.000 jaar geleden als een koraaleiland. Het eiland met vuurtoren is omringd door een azuurblauwe ronde lagune en is de thuis van 88 vogelsoorten, zeeschildpadden en reuzenmanta's! Naast prachtige koraalformaties en ander divers marine leven is het privé eiland volledig ingericht als een eco-resort eiland.

Zonder problemen landen we op de grassige landingsstrook die het eiland in 2 splitst. We worden hartelijk onthaald door een van de gidsen en krijgen een rondleiding van de voornaamste plekken van het eiland.

Na een frisse welkomscocktail valt het onmiddellijk op dat we niet alleen zijn op dit paradijselijke eiland. Het is broedseizoen voor de white-capped noddy's en elke boom en struik zit dan ook vol met broedende en krijsende vogels. En als we zeggen vol, dan bedoelen we echt overvol! Er is geen takje onbenut.

We installeren ons in onze Reef unit, waar we begroet worden door een opgeplooide manta-handdoek op het bed. Dat voorspelt enkel maar goeds... ;-)

We verliezen niet veel tijd en gaan onmiddellijk naar de duikshop voor het vastleggen van enkele duiken voor morgen.

Daarna is het tijd om de onderwaterwereld alvast wat te gaan verkennen. Aangezien de stroming zuidwaarts zit gaan we 'drift snorkelen' van de Coral Gardens in het noorden van het eiland naar de vuurtoren in het zuiden, op zoek naar reuzenmanta's.

Het water is 24 graden en perfect helder. En vol kleurrijk koraal en zeeleven. Wat vooral opvalt is dat je hier veel grote vissen kan zien.

Ook vindt je hier regelmatig grote scholen van vissen waar je kan tussen zwemmen.

En verder natuurlijk hier en daar enkele haaien, pijlstaartroggen en schildpadden.

Maar als we aan de vuurtoren komen zien we voor het eerst de reuzenmanta's die rustig aan enkele bommies hangen om zich te laten reinigen door kleine vissen. Ideaal dus om ze goed te bekijken.

Ze zitten echter een 16m diep en dus te diep voor goeie close-ups.

Alhoewel we ons best doen om dichtbij te raken... ;-)

Na meer dan een uur observeren keren we met de gedraaide stroming terug naar de Coral Gardens. Onderweg zien we nog meer pijlstaartroggen en schildpadden.

Uiteindelijk geraken we toch uit het water en nemen we wat meer tijd om op het eiland rond te kijken.

We checken het uitgebreide Reef Education Centre.

En installeren ons vervolgens op het terras aan het restaurant dat uitkijkt over The Lagoon. 

Na het avondbuffet gaan we nog mee op begeleide NightStalker, een nachtwandeling op zoek naar ghost krabben, hermiet krabben, groene boomkikkers,... en de bizare en luidruchtige 'mutton birds' die hun nest onder de grond maken.

De avond wordt afgesloten met enkele griezelverhalen aan het mini-kerkhof, niet ver van de site van de oude (1873) en nieuwe (1995) vuurtoren die het hele eiland verlicht.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Lady Elliot Island, check de website www.ladyelliot.com.au of bel +61 (0)7 5536 3644. Lady Elliot Island is enkel bereikbaar met het vliegtuig vanuit Bundaberg, Hervey Bay, Brisbane of de Gold Coast. Het eiland ontvangt zowel dagjestoeristen als eco-resort gasten en is voorzien van alle faciliteiten voor een perfect verblijf op het zuidelijkste eiland van het Groot Barrière Rif. En geloof ons, dit eiland wordt niet voor niets de 'thuis van de reuzenmanta's' genoemd!

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Lady Elliot Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 50km - Aantal stappen: 8711 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Hervey bay

Hervey Bay is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Vanaf half augustus tot eind oktober komen hier ook de machtige bultrugwalvissen voorbij.

Lady Elliot Island

Lady Elliot is het meest zuidelijke eiland van het Great Barrier Reef en kan per vliegtuig bereikt worden vanaf Bundaberg. Het mooie en rustige rif is vanaf het strand uiterst toegankelijk voor duikers…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook