DAG 327Maryborough & Hervey Bay onder de loep03 november 2015

Maryborough & Hervey Bay onder de loep

Ondanks dat we Maryborough al eens kort bezocht hebben voor onze ontmoeting met Niels, Isabelle en Sara, toch zijn we ervan overtuigd dat er meer te beleven valt dan toen op die miezerige regendag. We rijden vandaag dan ook terug van Hervey Bay naar Maryborough aan de machtige Mary River voor een tweede, meer grondiger bezoek.

  

Maryborough

We parkeren ons in de buurt van het stadhuis van Maryborough. Elke dag om 9am kan je hier een gratis begeleide stadswandeling bijwonen, geleid door een vrijwilliger in klassieke outfit. De ideale manier om snel en kundig iets van deze historische stad aan de Fraser Coast te weten te komen.

We checken nog snel even het standbeeld van de meest bekende inwoner van Maryborough, Mary Poppins. Want wat niet veel mensen weten is dat deze bekende kinderoppas gecreëerd is door Pamela Travers die geboren is in Maryborough. 

Pamela is geboren in 1899 op de tweede verdieping van het Australian Joint Stock bankgebouw op de hoek van Richmond en Kent Street. En ondanks dat ze op jonge leeftijd Maryborough verliet voor London, toch is haar bekende novel van Mary Poppins uit 1934 geïnspireerd op haar herinneringen uit Australië. Niet verwonderlijk dat Maryborough er trots op is. Je kan hier dan ook elk jaar tijdens de maand juli het Mary Poppins Festival meevieren.

Daarna is het tijd voor onze stadsverkenning. Geen grote opkomst vandaag! We zijn helemaal alleen, maar dat tempert het enthousiasme van Geoff, onze stadsgids niet. We starten met een ‘achter-de-schermen’ rondleiding van het stadhuis, een bezoek aan St Mary kerk, het postkantoor,… terwijl we de geschiedenis van het ontstaan van Maryborough krijgen toegelicht.

Maryborough dankt veel van zijn karakter en geschiedenis aan de Mary River. Het was in 1842 dat de eerste Europese nederzetting werd gebouwd aan de Mary River. Tot dan was de rivier verborgen gebleven achter het ervoor gelegen Fraser Island en zowel James Cook als Matthew Flinders hadden het gemist. Maar eens gesticht werd Maryborough al snel een bruisende handelshaven voor de export van wol, katoen, hout, suiker en zelfs goud. Ook de immigratie stond hier niet stil, en al snel werd Maryborough de tweede grootste immigratiehaven van Australië na Sydney. Meer dan 22.000 immigranten uit Engeland, Schotland, Ierland en Duitsland kwamen aan wal aan de oever van de Mary River.

Via een van de oudste gerechtsgebouwen van Queensland (uit 1877) komen we aan in Queens Park. Dit is een van Australië‘s eerste botanische tuinen uit 1866 met in het midden de Fairy fontein en uitkijkend over de Mary River. We houden halt voor wat uitleg over de Sausage Tree (Kigelia Pinnata) en de bijzondere Bunya Pine (Araucaria Bidwillii), genoemd naar John Carne Bidwill, de eerste plantkundige die instond voor deze tuinen.

Vervolgens wandelen langs de rivier en ontdekken we verder de oude haven van Maryborough, Portside. Meer dan 160 jaar geleden was dit een van de drukste en grootste havens van Australië. De ligging van de stad is best wel bizar want deze ligt pal in het overstromingsgebied van de Mary River, iets dat gelukig niet elk jaar voorvalt. Maar als het gebeurt – door de overvloedige regenval van uitgedoofde cyclonen – dan is het wel serieus, zo blijkt uit de markeringen op het Bond Store gebouw.

En daarmee eindigt ook onze begeleide tour, een echte aanrader voor iedereen die wat tijd in deze stad over heeft. Je kan hiernaast echter nog heel wat koloniale gebouwen in Portside bezoeken, want in de meeste is er een museum ondergebracht.

We schaffen ons een Portside Heritage Gateway Pass aan en bezoeken het Bond Store Museum

Hier werden sinds 1864 alle geïmporteerde goederen (wijn, bier, rum, opium, tabak,…) van de aankomende schepen opgeslagen en – slechts na betaling van ‘Her Majesty’s Custom Service taks’ – vrijgegeven. 

Het museum is klein, maar piekfijn en modern ingericht met leuke animaties. Zeker een bezoek waard.

Aan de overkant bevindt zich in het J.E. Brown Warehouse (uit 1879) het Military & Colonial Museum.

Dit is meer iets voor de echte liefhebbers van het genre, en de nadruk ligt het wel op het militaire. Dit museum is een ode aan alle militaire helden die gevochten hebben in het buitenland. De indrukwekkende collectie militaire medailles – met als pronkstuk 2 originele Victoria Cross medailles, de hoogste militaire onderscheiding in Australië - is hier getuige van.


Ondertussen hebben we honger als een paard, gelukkig is ‘Muddy Waters Cafe’ waar we met ons Belgisch gezelschap enkele dagen geleden hebben geluncht aan de overkant van de straat. Na (opnieuw!) een heerlijke lunch zijn we weer helemaal klaar voor de strijd.

 

Hervey Bay

Dringend tijd om Maryborough te verlaten en Hervey Bay eens grondiger te bekijken. We stoppen kort in het visitor centre aan de ingang van de stad. Dat Hervey Bay de beste plaats in Australië is om walvissen te kijken staat buiten kijf.

Bultruggen leggen jaarlijks meer dan 11.000km af van het zuidpoolgebied naar de Noord-Australische wateren om te paren en hun jong te krijgen. Op de terugweg, tussen augustus en oktober, houden ongeveer 8.000(!) exemplaren even pauze in Hervey Bay. Ze zijn hier dan op vakantie, zodat hun jong voldoende vet kan opslaan voor de eindsprint. Een ontmoeting met deze oceaanreuzen in het seizoen is dus zeer realistisch!

We hebben jammer genoeg het seizoen juist met enkele dagen gemist en dus zijn foto’s van deze interactie iets voor een andere keer. :-((( Om toch nog een beter beeld te vormen over dit wonder van de natuur, trekken we nog even naar Fraser Coast Discovery Sphere.

Naast een enorm houten standbeeld van een opspringende walvis krijg je hier alle informatie die je maar kan bedenken over de flora en fauna van de Fraser Coast.

We rijden nog de 16km lange ‘Esplanade’ af tot aan Urangan Pier.

Maar een wandeling op de meer dan 800m lange pier zit er niet meer in. We geloven best dat dit een van de oudste en langste pieren is van Queensland, maar we moeten opnieuw gaan inpakken want morgen gaan we voor een 3daagse trip naar Lady Elliot Island. En daarvoor moeten we weer compacte (max 15kg) zakken maken en ons snorkelgerief opdiepen uit de bergruimtes van Bumblebee.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Fraser Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 61km - Aantal stappen: 10096 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Hervey bay

Hervey Bay is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Vanaf half augustus tot eind oktober komen hier ook de machtige bultrugwalvissen voorbij.

Lady Elliot Island

Lady Elliot is het meest zuidelijke eiland van het Great Barrier Reef en kan per vliegtuig bereikt worden vanaf Bundaberg. Het mooie en rustige rif is vanaf het strand uiterst toegankelijk voor duikers…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook