DAG 324De zanderige schoonheid van Fraser Island31 oktober 2015

De zanderige schoonheid van Fraser Island

Na een zalige nacht in onze hotelkamer in Kingfisher Bay Resort lonkt het zwembad reeds om 7am naar ons, want de zon is helemaal terug van de partij. Maar we hebben andere plannen voor vandaag. We genieten van een uitgebreid ontbijt en willen ons gaan klaarmaken voor onze daguitstap als we gestopt worden in onze voetstappen door een Belgisch koppel, Annie en Paul, uit het Gentse die ons herkennen van onze blog.

Tijd om bij te praten is slechts kort, want om 8am gaan we op ‘Beauty Spots day tour’, georganiseerd door Kingfisher Bay Resort. De ideale manier om het zanderige eiland te verkennen, aangezien we Bumblebee niet mee hebben.

Eens uit het resort is er dan ook geen sprake meer van asfalt. Vanaf nu zijn het zanderige tracks, steile heuvels en uitgeholde wegen, waar Martin, onze gids en chauffeur, behendig de 400pk sterke 4x4 MAN-truck door manoeuvreert.

We gaan vandaag maar een klein stukje van het 166.038ha Great Sandy Nationaal Park, dat Fraser Island is, afleggen. Origineel werd deze plaats door de Butchulla Aboriginals bewoond.

De wegen op het eiland zijn slechts eenbaansvakken, waar het principe geldt ‘de grootste heeft voorrang’. Dus wat dat betreft zitten we goed. Toch is het regelmatig schrikken wanneer een tegenligger plots achter de bocht uitkomt en slechts enkele centimeters voor de truck stilstaat, want naast lage bandendruk is momentum de sleutel om op zand te rijden. Dus echt traag rijden zit er hier niet in.

We slingeren en hobbelen eerst naar een van de vele meren die gesitueerd zijn in het midden van het eiland. Lake McKenzie (Boorangoora) is gekenmerkt door kristalhelder diepblauw water omzoomd door eucalyptus pilularis bomen (blackbutt trees), melaleuca’s (paper bark trees), en cypergras. In het meer leven een hele boel zoetwaterschildpadden.

Een ideale plek voor een ochtendlijke zwem- en scrubpartij. Want de combinatie van wit silica zand met de hoge aciditeit van het water werd in de tijd van de Aboriginals al gebruikt om je lichaam te zuiveren van gifstoffen.


Ondertussen heeft Martin koffie, thee en koekjes klaargezet in een van de tegen de dingo’s omheinde picknickzones wat verderop.

We rijden verder naar Central Station, het historische hart van Fraser Island. Central Station was het middelpunt van de rijke houtindustrie tussen 1920 en 1950 op het eiland. Vandaag is het het beginpunt van een hele reeks mooie wandelingen langs de Wanggoolba Creek.


We gaan op verkenning langs de Rainforest Boardwalk, terwijl Martin ons inlicht over de geschiedenis en flora van deze streek.

Daarna laat hij ons alleen verder wandelen – terwijl hij de truck naar het eindpunt van de wandeling rijdt - langs de Wanggoolba Creek door Pile Valley dat gekenmerkt wordt door gigantisch hoge Satinay bomen (ook gekend als Fraser Island terpentine) die vroeger vooral gebruikt werden voor het maken van meubels.

Vervolgens is het middag en komen we aan aan de oostkust van het eiland, waar het Eurong Beach Resort is gevestigd. Dit resort heeft duidelijk minder charme en doet ons herinneren aan een soort legerbasis, omgeven door een elektrisch dingo-hek.

We houden er halt om te lunchen en wandelen alvast eens tot op Seventy-Five Mile Beach.

Seventy-Five Mile Beach is eigenlijk een officiële ‘oceaansnelweg’, met snelheidsbeperkingen, alcoholcontroles,… En het is er best druk en altijd uitkijken voor het verkeer want hier wordt goed doorgereden.

Verder draait hier alles om de getijden, want deze 120km lange strandstrook is bij laagwater de enige toegangsweg naar het noordelijkste en zuidelijkste punt van het eiland. Bij hoogwater is er geen doorkomen aan. Iets wat menige toeristen tot verlies of waterschade van hun 4x4 al hebben moeten vaststellen in het verleden. ;-)

Daarna is het onze beurt om op het strand te rijden. Iets dat altijd leuk is (ook al is zelf rijden nog wel een heel stuk plezanter!). 

Martin rijdt ons behendig over de hardere stukken zand noordwaarts tot aan Eli Creek. Hier houden we halt om ons laten meedrijven in de onophoudelijk stroom van ontelbare liters zoetwater die richting de branding stromen. Het eiland zit immers op een gigantisch aquifer die zorgt voor een onuitputtelijke voorraad helder drinkwater.

We kunnen er even heerlijk relax dobberen in het kristalheldere water dat je voorstuwt.

Daarna is het tijd voor een bezoek aan de bekendste toeristische bezienswaardigheid van het strand, het wrak van de ‘SS Maheno’. Dit oceaanschip kwam in moeilijkheden in 1935 door een onverwachte cycloon en is het enige zichtbare scheepswrak van het eiland en bijna altijd afgebeeld op alle brochures van Fraser Island.

We houden een uitgebreide fotostop.

En we zijn weer de laatste die in de bus stappen... ;-)

We rijden nog een laatste stuk noordwaarts tot aan ‘The Pinnacles Coloured Sands’, waar tevens ook de vliegtuigen van Air Fraser vanop het strand vertrekken.


De pleziervlucht van slechts 15minuten over het eiland laten we voor een keer aan ons voorbij gaan. Moest het nu een helikopter zonder deuren geweest zijn, of als er nog walvissen te zien waren rond het eiland, dan had het een andere zaak geweest, maar voor vandaag vonden we het niet echt de moeite.

We houden ons dan maar in stilte bezig. ;-)

We bewonderen de opvallende, roodachtige zandsteen formaties die uittorenen langs de kust aan de Grote Oceaan.

Vervolgens maken we rechtsomkeer en rijden we terug zuidwaarts. Aangezien het maar niet wil meezitten om dingo’s te zien op het strand, houdt Martin plots ergens halt in het midden van het strand voor een verrassing. Hij legt zijn oor op het strand en tast systematisch een stukje zand af. Op bepaalde plekken maakt hij een tekening en vraagt hij enkele toeristen om er te graven. Als bij wonder komt hier een schelpdier (pipies) tevoorschijn.

Even later gooien we ze terug op het strand en in geen tijd graven de schelpen zich terug in onder het zand. Slimme beestjes! Wij cruisen ondertussen opnieuw verder op de 'ocean highway', waar het best wel druk is.

In plaats van dezelfde weg terug te keren overtuigd Martin ons om via een smallere zandweg naar de oostkust te rijden. Iedereen is akkoord, en via een extreem smal en kronkelig zandpad keren we terug naar Kingfisher Bay.

We houden nog een laatste halt aan Stonetool Sandblow, een van de fenomenen die het eiland vormden over de laatste duizenden jaren, namelijk ‘sandblows’, i.e. het ontstaan van een enorme zandduin in een zwak stuk vegetatie aan kust die zich steeds verder landinwaarts beweegt en zo het eiland doet groeien.


Verder staat deze plek ook vol met ‘Scribbly gums’, een eucalyptus vol met kronkelige markeringen waar vroeger door de eerste pioniers van gedacht werd dat die markeringen waren aangebracht door de Aboriginals. Later bleek echter dat dit het werk was van de larven van de scribbly gum mot die zich een weg baant onder de schors van de boom.

Zonder enige issue bereiken we terug Kingfisher Bay Resort, juist op tijd voor ‘Happy Hour’. Van al dat zand krijg je serieuze dorst. ;-)

Het was een perfecte dag – met uitzondering van de afwezige dingo - die we afsluiten met een goede douche in onze hotelkamer. Ondertussen gaat de zon onder over de Great Sandy Strait en in de verte op het strand begint de 'Halloween Party' geleidelijk aan op gang te komen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Kingfisher Bay Resort, check de website www.kingfisherbay.com of bel + 61 (0)7 4194 9300. Het is de uitgelezen plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor een meerdaags bezoek aan Fraser Island. Je vindt er alle luxe van een echt resort met meerdere zwembaden, restaurants en bars. Je kan er ook georganiseerde tours boeken om het eiland te verkennen of in het seizoen walvissen te gaan spotten die vlak langs de kust passeren.

Voor meer informatie over Real Aussie Adventures, check de website www.realaussieadventures.com. Bij deze jeugdige touroperater kan je je volledige Fraser Island avontuur in een samengesteld op maat gemaakt pakket boeken. Er is keuze zat uit trips van 2 tot 35 dagen die Fraser Island aandoen. Zo ben je zeker dat je geen enkel hoogtepunt mist!

Voor meer informatie over de Fraser Coast en Sunshine Coast, check de website www.australiasnaturecoast.com. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie, events en reisroutes van de Fraser Coast (inclusief Fraser Island) tot aan de Sunshine Coast in Queensland.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: (0km) - Aantal stappen: 12646 - Gemiddelde temperatuur: 28 graden

 

Tips in de regio door Aussie Tours

Fraser Island

Fraser Island behoort tot het Werelderfgoed en is het grootste zandeiland ter wereld. Op het 123 km lange en 25 km brede eiland kan je genieten van reusachtige zandduinen, subtropisch regenwoud en kristalheldere…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook