DAG 322Belgisch onderonsje in de regen29 oktober 2015

Belgisch onderonsje in de regen

Deze nacht zijn we weer extra blij dat we in een villa zitten want er breekt een zwaar onweer uit boven de Bundaberg regio. Donder, bliksem en massa’s water doen zelfs het zwembad van Kellys Beach Resort overlopen.

Tegen de ochtend is het echter weer droog en kunnen we zonder al teveel problemen Bumblebee vullen met al onze spullen. We kijken nog een laatste keer met heimwee rond in de villa en verlaten Kellys Beach Resort.

 

Mon Repos regional Park

We rijden tot aan het Mon Repos Regional Park, een van de belangrijkste en toegankelijkste schildpadkolonies op het Australische vasteland.

Flatback turtles, green turtles en loggerhead turtles leggen hun eieren tussen november en februari hier op het Mon Repos Beach. In januari komen dan de eerste eieren uit en kruipen de piepkleine schildpadjes zo snel als ze kunnen naar het water.

We zijn dus te vroeg om het bijzondere nachtspektakel te kunnen waarnemen. De laatste activiteit hier genoteerd was van 22 maart, wanneer de laatste baby loggerheads met 59 van de 67 succesvol de zee bereikten.

We bezoeken dan maar het uitgebreide Mon Repos Interpretive Centre waar je alles kan te weten komen over deze fascinerende dieren.

Achter het centrum is er een arena en een doolhof van verhoogde paden aangelegd, zodat bezoekers alleen op afstand – en onder begeleiding – de schildpadden kunnen aanschouwen tijdens hun nachtelijke bezigheden op de 9,4km lange strook strand tussen Burnett Heads en Bargara. Alles is eraan gedaan om de rust van de schildpadden niet te verstoren. We zijn wel verbaasd over de korte breedte van het zandstrand waar alle actie moet plaatsvinden.

Het zal niet verwonderen dat we hier zeker nog ooit eens terugkomen om de ‘Turtle Express’, zoals het hier wordt genoemd tijdens het hoogseizoen, in volle actie te zien. Daar bestaat geen twijfel over. ;-)

We rijden nog kort tot op de Hummock Lookout die ons een zicht geeft over de hele streek, tot aan de oceaan.

Daarna is het tijd om weer wat kilometers af te leggen. We cruisen zuidwaarts met de ruitenwissers op, want het lijkt wel een typische Belgische regendag. Terwijl Bundaberg, naast zijn rum, vooral bekend is voor zijn tomatenteelt, krijgen we onderweg een hele reeks andere groenten en fruit te zien. Zucchini’s, squash, aubergines, paprika’s, chili, komkommers, zoete aardappelen, aardbeien, bonen, lychees, ananas, meloenen, avocado’s, passievruchten, pompoenen,… en zoveel meer. De lijst lijkt wel onuitputtelijk.

We houden nog kort even halt in Childers bij Mammino, waar je gourmet ijscrème, 100% met de hand gemaakt, kan kopen bij de fabriek. Het is nog wel wat vroeg voor een ijsje en het is niet echt warm, maar toch laten we het ons smaken.

  

Maryborough

We vervolgen onze reis en rijden geleidelijk aan de Fraser Coast binnen. We stevenen door de onafhoudende miezelregen af op Maryborough, een stad aan de Mary River die nauw verbonden is met de geschiedenis van Australië. In 1843 werd hier voor de Kanaken, eilandbewoners uit de Stille Zuidzee, een dorp uit de grond gestampt om de tropen van arbeidskracht te voorzien. Want Europeanen werden niet geschikt geacht voor het werk in de tropen. Deze ‘arbeiders’ kregen een hongerloon en moesten het zwaarste werk doen. Sommige Kanaken werden zelfs uit hun land gekidnapt, het zogenaamde ‘blackbirding’, maar dit werd in 1868 uiteindelijk verboden. Scheepinspecteurs moesten vanaf dan erop toezien dat de emigranten vrijwillig waren vertrokken uit hun thuisland. Het duurde tot in 1901, vanaf dan werden er geen eilandbewoners meer tewerkgesteld, maar ondertussen waren er al meer dan 60.000 Kanaken naar Queensland verscheept. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Australië.

Maryborough was vroeger ook de enige haven buiten Sydney waar vrije kolonisten het land in mochten. Dit resulteerde in een welvarende stad met gebouwen die de rijkdom weerspiegelden. Dit leverde de stad vandaag de bijnaam ‘Heritage City’ op.

We wandelen nog even kort over de markt, maar de regen verpest het plezier. Veel tijd hebben we sowieso niet want we hebben een afspraak met onze Belgische vrienden Niels, Isabelle en hun vriendin Sara in het ‘Muddy Waters Cafe’.

Het is geleden van februari dat we Niels en Isabelle hebben gezien op onze gezamenlijke uitstap op Kangaroo Island in SA. Het weerzien is dan ook hartelijk en er is tijd tekort om herinneringen en toekomstplannen met elkaar te delen.

We nemen weer afscheid. Zij trekken noordwaarts en wij rijden verder zuidwaarts naar Hervey Bay.

 

Hervey Bay

We slaan nog even Hervey Bay over en rijden tot aan River Heads waar we ons informeren over onze geplande trip naar Fraser Island. We checken of er een veilige parkeerplaats is voor Bumblebee en doen nog enkele kleine inkopen om morgen mee te nemen naar het grootste zandeiland ter wereld.

Aangezien het maar niet lijkt te stoppen met regenen besluiten we een cabine te nemen op de camping in Hervey Bay, want we moeten opnieuw onze hele inboedel herschikken en inpakken voor een kort verblijf van 3 nachten. Geen evidente klus als je dat moet doen in een Landcruiser terwijl het regent.

En onwaarschijnlijk, zodra we de cabine hebben gehuurd stopt het met regenen. Nu ja, de luxe van wat ruimte en rust komt toch nog goed uit, want we hebben nog wat zaken te verwerken.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

----------

Afgelegde kilometers: 233km - Aantal stappen: 7342 - Gemiddelde temperatuur: 27 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Bundaberg

Bundaberg is de ideale uitvalsbasis naar Lady Elliot Island en Lady Musgrave Island. Deze kustplaats ligt in het hart van de suikerstreek en is bekend omwille van de typische “Bundy” rum die…

Fraser Island

Fraser Island behoort tot het Werelderfgoed en is het grootste zandeiland ter wereld. Op het 123 km lange en 25 km brede eiland kan je genieten van reusachtige zandduinen, subtropisch regenwoud en kristalheldere…

Hervey bay

Hervey Bay is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Vanaf half augustus tot eind oktober komen hier ook de machtige bultrugwalvissen voorbij.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook