DAG 316Zoeken naar dondereieren op Mount Hay23 oktober 2015

Zoeken naar dondereieren op Mount Hay

Na een enorm hete nacht zijn we maar half uitgerust. Ook het kappen en graven van gisteren, in combinatie met de hikes in Carnarvon, hebben voor de nodige spierpijn gezorgd. Maar uitslapen zit er niet in, want om 7am is het al 30 graden in Sapphire. We treuzelen dan ook niet al te lang om te vertrekken en de airconditioning op volle toeren laten te draaien.

Ondanks dat het zeker lucratief zou kunnen zijn om nog enkele dagen edelstenen te zoeken, toch houden we het hierop. Het is te heet voor de inspanningen, maar we zijn er wel van overtuigd dat we hier misschien eens een weekje in de winter naar toe moeten komen om ons geluk echt te beproeven. Van ‘gem fever’ gesproken… ;-)

Maar nu verlaten we Sapphire en we rijden opnieuw oostwaarts in rechte lijn via de Capricorn Highway richting Rockhampton. We houden geen stop meer in Emerald, maar rijden onmiddellijk door naar het nabijgelegen gehuchtje Comet in de Capricorn Central Highlands.

 

Comet

In Comet gaan we op zoek naar de Leichhardt Tree, ook bekend als de ‘Comet Dig Tree’. Een historische plek in de Australische geschiedenis want hier kwam de Duitse ontdekkingsreiziger Leichhardt langs op 10 januari 1845, op zijn ontdekkingstocht naar noord Australië vanuit Moreton Bay. Hij noemde de rivier de Comet River omdat hij die nacht een komeet zag. Ook ontdekte hij toen reeds de overvloed aan steenkool in het Bowen Basin. Maar dat allemaal terzijde, want we kunnen nergens de bekende boom met beroemde ‘Dig L’ inkervingen vinden.

Niet moeilijk dat we de boom niet vinden, want er is nog enkel een stukje replica te zien in een afgeschermd hutje.

 

Blackwater

We vervolgen onze weg. Aan de horizon zien we al snel de eerste tekenen van de immense steenkoolactiviteiten van het mijndorpje Blackwater. Blackwater wordt dan ook de ‘steenkoolhoofdstad van Queensland’ genoemd.

We parkeren ons aan het Blackwater International Coal Centre voor een bezoekje aan het Interpretive Centre & Museum. We zijn hier helemaal alleen.

En aangezien het toch broeiheet is buiten nemen we uitgebreid de tijd om ons bij te scholen over de geschiedenis en het belang van steenkool in de tijd, en in het bijzonder voor Australië.

Zo leren we over de 2 methodes waarmee de ondergrondse industriële mijnbouw van steenkool vandaag de dag gebeurt, i.e. ‘longwall mining’ en ‘bord & pilar mining’.

Ook de laatste nieuwe technieken worden uitgelegd, zoals ‘geosequestration’ (of CCS, Carbon Capture & Storage), waarbij CO2 van steenkoolcentrales wordt omgezet in een vloeistof om deze dan diep in de grond op te slaan, in plaats van de CO2 vrij te laten in de atmosfeer.

Verder blijft de gigantische graafmachine, de fameuze Marion 8750 walking dragline, die in de open-cut mijn wordt gebruikt tot de verbeelding spreken. Bijna 4 verdiepingen hoog en uitgerust met een kraanarm die de lengte heeft van een voetbalveld (!), en toch zeer flexibel en mobiel, ondanks zijn 6.500ton. Hieronder slechts een foto van de massieve ketting (met schakels van meer dan 200kg per stuk) waarmee de schepvork is bevestigd aan de kraan.

Want de monsterkraan zelf krijgen we niet te zien. Normaal gezien hadden we mee op mijntour in de BHP BCA (Billiton Mitsubishi Alliance) steenkoolmijn gegaan, want tot voor kort gingen de tours uit op woensdag en vrijdag. Maar een recente reeks van dodelijk ongevallen heeft het schema verandert – wat gebeurde zonder de website aan te passen! – en nu zijn de tours op dinsdag en woensdag. Dus geen tour voor ons in de grootste open-cut steenkoolmijn van het zuidelijke halfrond. :-(

We laten Blackwater dan maar voor wat het is en rijden verder langs de Capricorn Highway, die parallel loopt met de spoorweg die gevuld is met honderden wagons die wachten om geladen te worden met zwart goud.

We rijden door de gehuchtjes Bluff en Dingo, waar we de gevulde wagons te zien krijgen die worden voort getrokken door de typische Aurizon locomotieven.

Verder is er weinig tot niets te beleven. We rijden voorbij de ingang van Blackdown Tableland Nationaal Park, waar we initieel een dag zouden verblijven om nog wat canyons en Aboriginal rock-art te gaan bewonderen. Maar de dame in het visitor centre van Rocky heeft ons overtuigd dat we beter eens zouden langsrijden in Mount Hay om daar nog wat (andere) ondergrondse schatten te zoeken langs de Steenbokskeerkring. Dus wij op weg naar Mount Hay voor nog wat geo-toerisme.

Onderweg doden we de tijd met wat lekkers, de nieuwe Tim Tam’s met bananensmaak. Tim Tams zijn het echte Australisch icoon van een chocoladekoekje. En waar kan je die beter proeven dan wanneer we opnieuw de Banana Shire binnenrijden.

 

Mount Hay

En dan zien we Mount Hay opduiken aan de horizon.

We hebben een afspraak met Don, de gepassioneerde eigenaar die, van vader op zoon, hier al meer dan 41 jaar het Mt Hay Gemstone Tourist Park uitbaat. We rijden de steile helling op en ontdekken de workshop en winkel waar het allemaal om draait.


Het Gemstone Tourist Park is gelegen aan de voet van Mount Hay, een oude en volledig uitgedoofde vulkaan. Deze vulkaan was 120 miljoen jaar geleden de bron van een grote stroom rhyoliet lava. Deze lava is zeer viskeus met een grote silica component en stroomt hierdoor traag, als tandpasta die uit een tube geknepen word, met de neiging hoopjes te vormen, beter gekend als ‘lava domes’. En deze versteende lavastroom is hier, aan de voet van de vulkaan, terug te vinden en word door Don opgegraven zodat we in het steengruis op zoek kunnen gaan naar de befaamde dondereieren oftewel ‘Thundereggs’.

Deze dondereieren zijn het gevolg van gassen die gevangen zaten in de rhyoliet lava. Deze gassen zorgen voor de bubbel-achtige structuren die teruggevonden worden in de lavasteen. Wanneer de lava gekoeld is en de gassen uit hun bubbel ontsnapt zijn, sijpelen allerhande mineralen in de gevormde holtes. Over de jaren heen vormen deze de mooie kristallen die in een ei ontdekt kunnen worden, zoals quartz, amethyst, agate en jasper. De thundereggs die wij vandaag kunnen terugvinden zaten vroeger vast in de lavalaag maar door eeuwenlange erosie is de omgevende lavasteen vergaan en komen de thundereggs zelf bloot te liggen, klaar om ontdekt te worden door de volgende toerist met scherpe blik!

We krijgen eerst een uitgebreide uitleg van Don en nemen de tijd om in de bijhorende winkel even op ontdekking te gaan. Kwestie van goed te weten waarnaar we precies moeten uitkijken eenmaal we zelf op zoek gaan naar de eieren!

Don toont ons de stenen zoals we ze zullen terug vinden in de grond en leert ons uit te kijken naar de specifieke ronde vormen die de mogelijke inhoud verraden.


En natuurlijke krijgen we ook vele doorgesneden exemplaren te zien, met complexe patronen en kleuren binnenin. Er zijn enkele prachtexemplaren te bewonderen!

Niet veel later staan we dan ook te popelen om er zelf aan te beginnen. We krijgen een mini-houweel en een emmer water mee en dan toont Don ons voor hoe we best op zoek gaan naar de eieren.


Stenen kappen hoeven we vandaag zelf niet meer te doen, dat is al met de grote graafmachines gebeurd! En daar zijn we niet rouwig om want ook vandaag kruipt de temperatuur weer richting 40 graden en ook onze handen vertonen nog blaren van de hard labeur van gisteren. Wat we wel moeten doen is in de gigantische steenhopen op zoek gaan naar de kenmerkende ronde stenen. Bij twijfel worden de stenen eens goed proper gemaakt in de emmer water wat de herkenning toch wel wat vergemakkelijkt.

We vullen onze emmer met enkele veelbelovende exemplaren en Johan vind ook een groter lava steenfragment dat er interessant uitziet. Don neemt het grote stuk mee naar zijn werkruimte waar hij er met de steenzaag een schijf uitzaagt.

En ja, het is een prachtig stuk rhyoliet met vele kleine en enkele grotere dondereieren er binnen in. 120 miljoen jaar oude kunst der natuur!

Hierna is het tijd om de echte eieren van dichterbij te gaan bekijken. Het is een beetje zoals KinderSurprise eieren. Je weet nooit op voorhand wat erin zit!

De meest veelbelovende worden door Don doormidden gezaagd waarna de interne schat, de interne halfedelsteen, voor het eerst het daglicht ziet.

We hebben ons best gedaan want op één ei na bezitten alle rotsen die we hebben meegebracht een kristal, de ene al wat mooier dan de andere! We kiezen enkele favorieten uit die vervolgens door Don met de hand voor ons gepolijst worden.

Een tijdsintensief werk dat hij normaal gezien machinaal uitvoert, waarbij de stenen twee dagen in een speciaal Vibralap machine doorbrengen tot ze helemaal glad zijn.

Het resultaat van zijn harde werk zijn enkele prachtig glanzende memorabilia die we mee naar huis kunnen nemen. Ze worden ingepakt voor vervoer als een traditioneel Belgisch pakje frieten!

We checken ook nog de Rock Garden, waar er voor iedereen die van stenen en rotsen houdt wel iets te vinden valt.

Uiteindelijk is het tijd om afscheid te nemen van deze hartelijke man. Zijn liefde voor de thundereggs en alles wat erbij hoort was overduidelijk!

We stappen terug in Bumblebee en zetten opnieuw koers richting Rockhampton. Ondertussen hebben de hemelsluizen zich geopend en onweert het naar believen boven ons. Hopelijk brengt dit wat verkoeling met zich mee!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Mt Hay Gemstone Tourist Park, check de website www.mthaygems.com.au of ga gewoon eens langs op 3665 Capricorn Highway in 4702 Wycarbah, Central Queensland. Don zal je met open armen ontvangen en de ‘ins & outs’ van de Thundereggs met plezier uitleggen. Maar het meeste plezier kan je beleven met het zoeken van je eigen eieren, om ze daarna op te slijpen en te zien welke schat erin zit! En als je er niet genoeg kan van krijgen, je kan kamperen ter plekke.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

----------

Afgelegde kilometers: 313km - Aantal stappen: 8437 - Gemiddelde temperatuur: 38 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Rockhampton

Rockhampton ligt 40 kilometer landinwaarts en is het administratieve en commerciële centrum van Central Queensland. Deze stad staat bekend als de Beef Capital van Australië en is heet, droog…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook