DAG 309Stieren, steaks en cowboys16 oktober 2015

Stieren, steaks en cowboys

Het idee van te leven op een eiland in de GBR heeft voor een rusteloze nacht gezorgd. Eens op de weg is het onmiddellijk het gespreksonderwerp in de auto. We verlaten Kinka Beach langs de Scenic Highway die langs de kust loopt tot aan Yeppoon. Hier is de weg echter afgesloten, vermoedelijk nog door de herstellingswerken van de recente cycloon Marcia. We laten Yeppoon dan ook voor wat het is. Vermoedelijk zullen ook de ananasboerderijen waar Yeppoon zo bekend voor is verwoest zijn. We komen hier wel eens voor terug een andere keer.

We nemen vervolgens de Yeppoon Road terug richting Rockhampton. Dat Rocky de ‘Beef Capital’ van Australië is hebben we al verteld, maar om dit in het echt te begrijpen moet je een blik werpen achter de schermen van de CQLX in Gracemere Saleyards Complex.

 

Central Queensland Livestock Exchange

CQLX staat voor Central Queensland Livestock Exchange (CQLX), waar elke vrijdag levend vee in grote hoeveelheden wordt verkocht. Deze veilingen zijn openbaar en open voor publiek. We kregen wel in het visitor centre mee dat we moesten oppassen met gebaren en knipperende ogen, want anders zouden we wel eens een koop afgesloten kunnen hebben zonder het te beseffen.

De grote verkoopsarena was niet in gebruik vandaag. Er werd rechtstreeks verkocht aan de veestallen, waar groepjes runderen van 2 tot 10 stuks per keer van eigenaar wisselden.

Voor het vee naar de verkoopveestallen word gedreven door cowboys op paarden, worden ze allemaal individueel gewogen in een enorme weegmachine.


De ‘cattle auctions’ verlopen snel en volgen elkaar in een hoog tempo op. Met kleine handgebaren geven de keurig uitgedoste veeboeren aan dat ze een koop willen sluiten tegen de afgeroepen prijs. Een intrigerend schouwspel!

Alle kleuren en soorten koeien zijn hier te koop.

Een blauwe, lange verfstok wordt gebruikt als niet heel het lot in een keer wordt opgekocht om de individuele beesten te markeren.

Verder wordt er ook nog een lange digitale ‘uitleesstok’ gebruikt om de elektronische tags uit te lezen die elk beest in zijn oor heeft bij het afsluiten van de verkoop.

We blijven tussen de veestallen wat rondhangen en aanschouwen de geoliede machine die dit verkoopproces is. Wat verder nog opvalt is dat dit een exclusieve mannenwereld is. Hier is nergens een vrouw te bespeuren! Enkel proper geklede koeienboeren in jeans met een cowboyhoed. Bo is hier duidelijk de vreemde eend in de bijt. ;-)

Na bijna 2 uur hebben we er genoeg van en verlaten we de saleyards en rijden we westwaarts het bergachtige binnenland in.

 

Mount Morgan

Op 38km van Rocky, en 240m boven het zeeniveau, ligt Mount Morgan. De weg kronkelt zich omhoog in de Dee Ranges en onderweg kan je genieten van panoramische zichten over de streek.

Mount Morgan is een charmant mijndorpje vol met houten huizen, waarvan sommige dateren uit de late 1800s. Mount Morgan wordt beschouwd als een van de meest belangrijke goudvondsten ter wereld! Dit goudmijndorpje is gesticht in 1882, en er werd goud, zilver en koper ontgonnen voor 99 jaar, totdat de mijn gesloten werd in 1981. Dit resulteerde over de jaren heen in een totaal in 225.000kg goud, 50.000kg zilver en 360.000ton koper. En we vernemen dat er zelfs over nagedacht wordt om de mijn in de toekomst te heropenen.

We starten ons bezoek aan het Mount Morgan Railway Museum dat tevens het visitor centre huisvest in het historische treinstation van Mount Morgan. De spoorweg werd hier in 1898 aangelegd en was operationeel voor 90 jaar.

We informeren ons over de bezienswaardigheden van de streek, maar zijn niet echt in de stemming voor een mijntoer. We beperken ons bezoek tot wat lookouts, maar eerst rijden we naar het centrum van het dorp op zoek naar een bakker want deze morgen zaten we zonder ontbijt. We parkeren ons op Morgan Street, de hoofdstraat van Mount Morgan, naast het Mount Morgan Historical Museum.

Overal kan je nog relikwieën zien in het straatbeeld van het recente mijnverleden. Zo bijvoorbeeld de originele ‘Hooter’, zeg maar het belsignaal dat het ritme van het dorp & de mijn bepaalde en die tot in Rocky kon worden gehoord.

We rijden vervolgens eerst naar de Frank Golding Lookout, vanwaar je een goed zicht hebt over het huidige dorp.

Maar voor een beter zicht op de goudmijn met zijn ‘Big Stack’ moet je op Arthur Timms Lookout zijn. De 16 meter hoge bakstenen schoorsteen werd gebouwd in 1905 om de rook van de smelterij uit het dorp te houden.

De 325 meter diepe open mijn zelf, die nu gevuld is met water, kan je niet echt zien van op de lookout. Daarvoor moet je mee op de mijntoer. ;-)

We rijden nog snel even naar ‘The Big Dam’, de laatste en grootste van 7 dammen gebouwd op de Dee River en een ideale picnic plaats. Onderweg passeren we de Victor S. Jones hangbrug.


En daarmee zit ons bezoek aan Mount Morgan erop. We keren terug naar Rockhampton.

 

Steak

Aangezien we vandaag helemaal in de ban zijn van koeien en vlees kan een goeie malse steak niet achterblijven. We lunchen in het lokale Hog's Breath Cafe om de proef op de som te nemen.

Om even ons eten te laten zakken installeren we ons alvast voor enkele uurtjes op de BIG4 camping voor wat rust. Tegen 5pm bouwen we Bumblebee opnieuw om, want we hebben nog een afspraak met enkele cowboys.

 

Great Western Hotel

We rijden naar het bekende Great Western Hotel, waar er elke vrijdag rodeo is. De ideale afsluiter voor een dag vol van koeien, stieren en steaks.

We hebben er afgesproken met Dee en Lauren en installeren ons naast de dranghekken van de rodeo-arena, zodat we maximaal van het spektakel kunnen genieten, terwijl we voor de tweede keer (!!!) vandaag ons aan een sappige steak tegoed doen. Yep, in Rocky is dat toegelaten. :-)

De bedoeling is om 8 seconden, met slechts een hand om vast te houden, op een stier te blijven zitten. En het ziet er allemaal veel gemakkelijker uit dan het is.

Maar voor het geval je toch overtuigd bent van je kunnen of geluk. Iedereen kan het hier eens proberen (op eigen risico). Zo krijgen we een Canadese backpacker te zien die het eens probeert en minder dan 1,3 seconden op de rug van een jonge stier blijft zitten… ;-) De echte pro’s daarentegen halen hier en daar wel de 8 seconden onder luid applaus van het publiek.

En daarmee zit een goedgevulde (letterlijk en figuurlijk) dag er weer eens op en keren we voldaan terug naar de camping.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Southern Great Barrier Reef, check de website www.southerngreatbarrierreef.com.au.  Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in het zuidelijke stuk van het Groot Barrière Rif in Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 159km - Aantal stappen: 8229 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Rockhampton

Rockhampton ligt 40 kilometer landinwaarts en is het administratieve en commerciële centrum van Central Queensland. Deze stad staat bekend als de Beef Capital van Australië en is heet, droog…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook