DAG 279Mossman Gorge Dreamtime Walk16 september 2015

Mossman Gorge Dreamtime Walk

We hebben lang getwijfeld om vandaag nog maar eens een ander stuk van het GBR te gaan bezoeken, want er is hier nog veel te beleven. En aan tour operatoren geen gebrek in Port Douglas… ;-) Maar er is in Tropical North Queensland meer te beleven dan het rif alleen. Dus vandaag is het plan om vanuit Port Douglas een kleine 20km meer noordwaarts te trekken, naar Mossman Gorge. Aangezien de eerste begeleide ‘Dreamtime Gorge Walk’ pas om 10am is kunnen we ook nog wat langer slapen. Ideaal dus… er zijn zeker geen klachten van Bo. ;-)

 

Mossman Gorge

Tegen 8am komt er uiteindelijk leven in de brouwerij en na een kort ontbijt pakken we wat hiking-spullen en rijden we tot in het Kuku Yalanji land. We parkeren ons op de parking voor het moderne Mossman Gorge Centre. 


We zijn nog wat te vroeg voor de Ngadiku Dreamtime Walk, dus we installeren ons met onze planning in het aanpalende Mayi Café. We zijn nog aan het puzzelen en schuiven met enkele datums zodat we misschien nog een extra duik naar het wrak van de SS Yongala kunnen inplannen. ;-)

Tegen 10am is het dan tijd voor een authentieke Dreamtime Gorge wandeling in het Daintree Nationaal Park. En we hebben geluk, want onze gids is Roy Gibson, de oudere van de Kuku Yalanji gemeenschap, die ons zal meenemen door het regenwoud.

We nemen een busje tot aan de Mossman Gorge. Hier worden we welkom geheten en van boze geesten ontdaan in een traditionele rookceremonie.

Daarna wandelen we samen met Roy, of ‘Dingo’ als je zijn totemnaam wil gebruiken, door het weelderige regenwoud. Regelmatig houden we halt en worden we onderricht in de eeuwenoude flora en fauna kennis van het regenwoud van deze Aboriginals.

Zo maken we kennis met de uiterst giftige ‘Tar Tree’ (Semecarpus Australiensis) die bij aanraking alleen al voor de dood kan zorgen. Of de ‘Stinging Tree of Gympie-Gympie' (Dendrocnide Moroides) die voor maanden of zelfs jarenlange hevige pijn kan zorgen bij aanraking van de netels op de bladeren.

Of wat dacht je van de lange lianen vol met vlijmscherpe weerhaken van de toepasselijke 'Wait-a-While' (Calamus Muelleri).

Maar ook de eigen cultuur, tradities en droomverhalen van de Kuku Yalanji passeren de revue. 


Wanneer we aan de Mossman River aankomen krijgen we ook een demonstratie van de okerbeschilderingen en nog meer uitleg over de medische krachten van de unieke tropische planten die hier in het regenwoud te vinden zijn.

Laat het ons zo stellen, moest je een ziekte hebben waar de moderne geneeskunde je niet mee kan helpen, dan moet je misschien toch wel eens te rade gaan bij een van de oudere Aboriginals uit deze streek, want hun kennis over de planten en bomen is exceptioneel.

We wandelen gemoedelijk terug naar onze vertrekplaats en onderweg wijst Roy nog enkele ‘Boyd's forest dragons’ aan – die onmogelijk te spotten zijn voor een niet-getraind oog – die op een boomstam hangen in het dichte regenwoud.

We genieten nog van een heerlijke Daintree bush thee & verse damper voor we afscheid nemen van deze charismatische figuur.

Vervolgens wandelen we nog naar de Rex Creek Suspension Bridge en houden we halt op de Baral Marrjanga, track van de ouderen, bij enkele lookouts over de Mossman River.

Wat verder is het bijna aanschuiven om foto's te nemen aan de rivier, zo druk is het hier ondertussen geworden. We houden het echter voor bekeken, want we hebben het zwembad van de Meridian in gedachten voor wat afkoeling deze namiddag. ;-)

 

Relaxen in de Meridian

Na nog een laatste stop in de Woolworths van Mossman keren we terug naar Port Douglas, waar we genieten van een ontspannen namiddag aan het zwembad van de Meridian.

Veel van de gemeubelde appartementen van de Meridian hebben een privé terras (al dan niet met eigen jacuzzi) dat uitgeeft op het zwembad. We noteren het alvast voor een volgende 'overwinter'-vakantiebestemming. ;-)


Tegen 4pm maken we ons opnieuw klaar voor een uitstap, want stilzitten is toch niet echt onze beste eigenschap.

 

Sunset Sailaway

Aangezien het een prachtige zonnige dag is geweest, is er geen betere afsluiter van de dag te bedenken dan een cruise met zonsondergang. We gaan opnieuw aan boord van de Sailaway en zeilen naar open zee.


Na een half uurtje varen manoeuvreert Syd, de schipper, de luxueuze catamaran behendig met het voordek naar de horizon, zodat we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang. Dit alles natuurlijk met een ‘sundowner’ en een berg heerlijke hapjes. ;-)

De gloed op de Coral Sea terwijl de zon zakt achter de Daintree bergen zorgt voor een stil moment op de boot.

Uiteindelijk keert de catamaran en zetten we terug koers naar de jachthaven van Port Douglas. We slenteren terug naar de Meridian. En aangezien het nog te vroeg is voor de ‘Cane Toad’ race besluiten we het te laten voor wat het is. Misschien een volgende keer als we in Port Douglas zijn...

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Mossman Gorge Dreamtime Walks, check de website www.mossmangorge.com.au of bel +61 (0)7 4099 7000. Connecteer met de cultuur, de tradities en het geloof van de lokale Kuku Yalanji Aboriginals en ontdek het regenwoud van Mossman Gorge. Een must-do voor elke avonturier die Tropical North Queensland aandoet!

Voor meer informatie over Sailaway, check de website www.sailawayportdouglas.com of bel +61 (0)7 4099 4200. Je kan bij Sailaway terecht voor een volledige dag of een namiddag (inclusief zonsondergang) zeiluitstap naar de Low Isles. En voor diegene met beperktere tijd, je kan ook kiezen voor een combinatie van Mossman Gorge Dreamtime walk samen met een bezoek aan Low Isles in 1 dag of enkel meegaan voor de ‘Sunset Sailing’. Alle concepten garanderen een 1st klasse service op een luxueus zeilschip.

Voor meer informatie over de Meridian Port Douglas, check de website www.portdouglasmeridian.com of bel +61 (0)7 4084 2400. Deze luxueuze accommodatie ligt in het hart van Port Douglas, op 15/17 Davidson Street, 4877 Port Douglas, Queensland en heeft moderne, in tropische stijl ingerichte kamers en appartementen ter beschikking. En er is een lagoon-stijl verwarmd buitenzwembad & jacuzzi’s om te ontspannen.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 43km - Aantal stappen: 9982 - Gemiddelde temperatuur: 32 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Daintree National Park

Het mooie uitgestrekte Daintree National Park met zijn unieke fauna en flora is één van de grote trekpleisters van Tropical North Queensland. Dit tot werelderfgoed uitgeroepen regenwoud…

Port Douglas

Rustiger en chiquer dan Cairs is het haventje Port Douglas met de goudgele stranden van Four Mile beach. Van hieruit vertrekken boten naar het noordelijke Great Barrière Reef en de populaire Low…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook