DAG 272Lizard Island & Ribbon Reef No. 909 september 2015

Lizard Island & Ribbon Reef No. 9

We laten de mogelijkheid om om 6am naar de top van Cook’s Look op Lizard Island te klimmen, aan ons voorbij gaan. Er is geen twijfel over dat het panoramisch zicht vanop de heuvel spectaculair zal zijn. Maar eens uitslapen in een heerlijk bed was even deugddoend. ;-)

 

Watsons Bay

Na een stevig ontbijt maken we ons tegen 8am klaar om afgezet te worden op Watsons Beach. Terwijl een deel van de groep een strandwandeling maakt naar Mary Watsons Cottage, gaan wij weer op ontdekking in de baai. Mary Watson is de vrouw, die samen met haar baby en een Chinese dienaar ontsnapte in een beche-de-mer (i.e. zeekomkommer) kooktank bij de slachtpartij door de Dingaal Aboriginals op Lizard Island in 1881. Ze stierven echter 9 dagen later van dorst op Howick No. 5 Island.

We snorkelen er weer lustig op los. Het rif is maar enkele meters onder ons, en de zichtbaarheid is prima.

 

We krijgen zelfs regelmatig een octopus te zien, ondanks zijn perfecte camouflage.

En we blijven verbaasd van de vormen en kleuren van het koraal. En alles wat er op en aan groeit... Koraal bestaat uit kleine zeedieren, die poliepen worden genoemd. Ze hebben een extern skelet van kalksteen. Door celdeling ontstaan er hele poliepkolonien.

Uiteindelijk krijgt Bo het toch te koud van het stilliggen boven de vissen, en kiest ze voor een kajak terwijl Johan volhardt. Johan’s keuze wordt beloond met een kleine ‘green turtle’ die rustig met hem meezwemt.

 

Later gaat Bo nog mee op de glazen-bodem boot, terwijl Johan blijft ronddrijven boven het koraal. Uiteindelijk, tegen 11am, maken we ons weer klaar om aan boord te gaan van de Coral Princess II.

We springen onmiddellijk in de warme jacuzzi op het bovendek om het zout van ons af te spoelen.

Vervolgens wordt er koers gezet naar het Outer Great Barrier Reef, op de rand van de Continentale Plat. Het idyllische Lizard Island is nog slechts een vlekje aan de horizon tegen dat de lunch wordt geserveerd.

 

Ribbon Reefs

De Ribbon Reefs streken zich uit aan de oostelijke rand van het GBR, tussen Lookout Point en Cape Tribulation. Ze bestaan uit langgerekte riffen (vandaar de naam 'strookrif' in Nederlands) en zijn genummerd van 1 tot en met 10. Ze zijn bekend voor hun prachtig koraal.

 

We leggen aan bij Ribbon Reef nr. 9. En dit is de ideale plek om te gaan duiken. Samen met Kristy, de duikmeester, gaan we al snel op verkenning aan de rand van het rif. En hier is maar een woord op zijn plek: FENOMENAAL! 

Dit is vermoedelijk de beste plek waar we tot nu toe geweest zijn om te duiken. En we hebben geluk, want op een kleine 15m diep krijgen we recht voor ons een immense inktvis te zien. Zeer uniek qua kleuren en vorm!

 

 

We cruisen wat verder langs het koraal en genieten van de kleurrijkste onderwaterwereld die we tot nu toe hebben mogen aanschouwen.

We krijgen er niet genoeg van, en met spijt in het hart stellen we na 45minuten vast dat we bijna zonder lucht zitten en moeten terugkeren naar de oppervlakte. Toch nog snel een leuke aNEMOne vis fotografereren. ;-)

Gelukkig is er nog wat extra tijd om nog uitgebreid te gaan snorkelen. Een kans die we niet aan ons laten voorbij gaan. ;-)

We zijn dan ook de laatsten die uit het water komen. En op het laatste moment zien we nog een kleine white-pointer haai langs komen.

Opnieuw worden we getrakteerd op een heerlijk diner. We sluiten de avond af met een documentaire over het GBR in de top lounge. Ondertussen begeeft de Coral Princess II zich naar nr.3 van de Ribbon Reefs. Dus dat belooft voor morgen!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over de Coral Princess Cruise, check de website www.coralprincess.com.au. Je kan hier niet enkel terecht voor eco-toeristische cruises in de GBR, maar ook voor cruises door de Kimberley, Arnhem Land of Cape York. Of als het wat verder mag zijn: Nieuw-Zeeland en Papua Nieuw Gunea.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 9877 - Gemiddelde temperatuur: 32 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Great Barrier reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het is 2.000 km lang vanaf Bundaberg tot het puntje van Cape York en beslaat zo’n 350.000 km². Ongeveer 9.000 jaar terug, na de…

Lizard Island

Dit paradijselijke eilandje is een van de weinige eilanden die onmiddellijke toegang heeft tot het schitterend koraalrif. Beklim ook de berg en ga naar Cook’s Look om te genieten van het spectaculaire…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook