DAG 271Cooktown & Lizard Island08 september 2015

Cooktown & Lizard Island

Het was een onrustige nacht. De Coral Princess II schommelde heen en weer over de golven, terwijl we noordwaarts varen langs de Macalister Range. We zien de zon dan ook opkomen vanuit onze kajuit. Het is eens iets anders dan vanuit de achterkant van Bumblebee. ;-)

 

Cooktown

Tegen 7am komen we aan in Cooktown, op het benedendek staat een uitgebreid ontbijt ons op te wachten voor we uitschepen. We zijn al redelijk vertrouwd met Cooktown dankzij ons bezoek een dikke week geleden. We beperken dan ook ons bezoek aan dit Far North Queensland dorpje tot een wandeling door Charlotte Street, de hoofdstraat.

Maar eerst nemen we enkele foto’s bij het standbeeld van James Cook, Cook Monument & Canon en de landingsplaats waar hij op 17 juni 1770 aan land is gekomen.

 

We wandelen naar de andere kant van het dorp, naar de Cooktown Botanical Gardens. We kuieren wat rond tussen de inheemse en tropische planten en bomen.


Dit is de oudste botanische tuin van Australië. Je kan hier wandelen door de historische Solander Garden, aangelegd in 1770 door Sir Joseph Banks en Daniel Solander terwijl de Endeavour werd gerepareerd.

Eigenlijk heb je nood aan een natuurkundige gids om dit alles tot zijn recht te laten komen, want anders loop je al snel verloren.

 

True blue

We wandelen terug naar Cooktown Wharf aan de Endeavour River, en maken een stop bij de lokale apotheker voor een extra doosje zeeziekte-pillen. ;-)

Tegen 10:30am verlaten we Cooktown en kiezen we resoluut voor een rechte lijn naar Lizard Island.

Chef Roberto zorgt nog voor een culinair hoogtepunt met een stevige lunch. De rest van de namiddag is het relaxen op het dek en in de kajuit terwijl we verschillende kleine eilanden passeren.

 

Lizard Island

Tegen 4pm komen we aan bij het paradijselijke Lizard Island Nationaal Park, een van de meest afgelegen eilandengroepen van het Great Barrier Rif, bestaande uit Osprey, Lizard, Palfrey en South Island, plus enkele Seabird Islets. En ooh, zo pittoresk. We leggen aan aan het bekende Lizard Island (Jiigurru), dat met zijn 359 meter hoge granieten rotsen duidelijk uitsteekt boven de zee. Dit is een speciale plek voor de Dingaal Aboriginals uit deze streek. Op dit eiland werden de initiatie-ceremonie van de jonge mannen uitgevoerd. Later kreeg het de naam ‘lizard island’ van James Cook dankzij de grote hoeveelheid hagedissen en monitors die op het eiland aanwezig zijn.

Snel wordt al het snorkelmateriaal uitgehaald en gaan we aan wal op Turtle Beach om wat te snorkelen.

En het rif is opnieuw adembenemend. Met meer dan 350 soorten koraal is er altijd wel iets nieuws te bewonderen. Vooral de kleurrijke 'Christmas tree worms' (Spirobranchus Giganteus) en 'Giant clams' zijn prachtig en leuk om mee te spelen!

We snorkelen totdat de zon begint onder te gaan. Daarna nestelen we ons op het strand en genieten met een drankje van de prachtige zonsondergang.

Tegen dat we terug op het schip aankomen heeft kapitein Anaru reeds een uitgebreide BBQ klaar op het achterdek. Er is nog juist tijd om te douchen en om te kleden en daarna zitten we weer aan een rijkelijk gevulde tafel.

De dag wordt afgesloten met het voederen van de vissen op het achterdek. Ondanks het vroege uur is het al snel stil op het schip. We liggen voor anker, dus dit belooft een rustige nacht te worden.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over de Coral Princess Cruise, check de website www.coralprincess.com.au. Je kan hier niet enkel terecht voor eco-toeristische cruises in de GBR, maar ook voor cruises door de Kimberley, Arnhem Land of Cape York. Of als het wat verder mag zijn: Nieuw-Zeeland en Papua Nieuw Gunea.

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines. 

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 9324 - Gemiddelde temperatuur: 31 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cooktown

Cooktown is een stad waar de geschiedenis van de ontdekkingsreizigers zeker nog aanwezig is. In deze stad met nostalgische charme zocht Captain Cook ooit zijn toevlucht tijdens één van zijn…

Great Barrier reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het is 2.000 km lang vanaf Bundaberg tot het puntje van Cape York en beslaat zo’n 350.000 km². Ongeveer 9.000 jaar terug, na de…

Lizard Island

Dit paradijselijke eilandje is een van de weinige eilanden die onmiddellijke toegang heeft tot het schitterend koraalrif. Beklim ook de berg en ga naar Cook’s Look om te genieten van het spectaculaire…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook