DAG 258Thursday Island en Horn Island26 augustus 2015

Thursday Island en Horn Island

Zoals elke ochtend worden we vandaag ook weer gewekt rond 6:10am door een fluitconcert van een bende opgewekte vogels. Meestal kan je de vogels enkel horen en niet zien door het dichte bladerdek van de bomen. Maar tijdens het ontbijt krijgen we toch enkele drukke 'babblers' te zien die de boomstammen afschuimen achter insecten.

Maar het hoogtepunt op vogelgebied was toch de palmkaketoe (Probosciger aterrimus), met zijn prachtige zwarte kuif, die zich rustig laat fotograferen terwijl hij enkele nootjes kraakt. 

Vandaag nemen we de Peddell's ferry doorheen de met eilandjes bevlekte Torres Strait om Thursday Island en Horn Island te bereiken.

De 39km ruige boottocht langs het grotere Prince of Wales Island brengt ons eerst tot aan Thursday Island (beter gekend als TI of Waiben in de lokale taal). Onze tijd om de eilanden te verkennen is beperkt, dus eens uitgescheept op TI worden we rondgereden in een bus van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Ondanks dat TI slechts 3,4 vierkante kilometer groot is, toch is dit met 3.500 man, het meest dichtbevolkte eiland en het administratief en commercieel centrum van de Torres Strait Island regio. De Waibe-Melanesiaanse gids is welbespraakt en vertelt honderduit over de geschiedenis en cultuur van deze unieke streek. 

 

We worden meegenomen naar het hoogste punt van het eiland, Green Hill, waar we de restanten van het  verdedigingsfort (gebouwd in 1891-1893) tegen een Russische invasie in Australie bezoeken. Verder is er ook een kleine exhibitie over de Torres Strait Islanders cultuur en economie door de jaren heen. 

De laatste stop op TI is het kerkhof. Hier kan je zowel de oude Japanse graven van de parelduikers terugvinden als hedendaagse 'ingepakte' grafzerken. De eilandbewoners dienen meestal lang te sparen voor de zwaar versierde grafsteen. Eens de zerk uiteindelijk is bekostigd en geplaatst blijft hij ingepakt tot aan de 'uitpakkingsceremonie' (unveiling). 

 

Vervolgens nemen we zonder al teveel aarzelen een kleiner bootje naar Horn Island (Narupai in de lokale taal). Horn Island is een veel groter eiland dan TI, maar met veel minder volk. We worden opgepikt door een bus van Torres Strait Heritage en meegenomen naar het Gateway Torres Strait Resort, waar tevens het Torres Strait Heritage Museum is ondergebracht. We snuisteren wat rond tussen de onsamenhangende items en foto's. Het valt onmiddelijk op dat Horn Island een strategische rol heeft gespeeld in WOII. Horn Island Aerodrome heeft een kritische rol gespeeld in de verdediging van Australie tegen de Japanse opkomst. En deze geallieerde luchtvaartbasis is dan ook menige keren aangevallen vanuit de lucht. Om het allemaal nog wat levendiger te maken bezoeken we nog enkele restanten van loopgraven en vliegtuigwraken rond de huidige Horn Island Airport.

En daarmee zit onze tijd voor verdere verkenning van de Torres Strait Islands erop. Iedereen was de mening toegedaan dat deze exploratie veel te kort was. Maar het tijdschema van de ferry bepaalt nu eenmaal onze mogelijkheden. :-( Een extra dag op een van de eilanden was niet overbodig geweest. Nu ja, de zonsondergang en het heerlijke diner gekookt door Dee op het houtvuur maakt alles weer goed.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: (0km) - Aantal stappen: 12355 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Cape York

Het schiereiland Cape York heeft enkele van de laatste ontwikkelde stukken land van Australië. Het merendeel is nationaal park. De verlatenheid en het tropische klimaat zorgen ervoor dat dit gebied…

Thursday Island

Thursday Island, ook gekend als T.I. of Waiben heeft een vlieg- en veerbinding met Cape York. De eilandbewoners zijn vriendelijk en dol op feesten. Het eiland speelde ook een belangrijke rol voor Amerikaanse…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook