DAG 233Dwars door Outback Queensland01 augustus 2015

Dwars door Outback Queensland

Na een toch wat onrustige nacht door de luidruchtige locals staan we op in Mount Isa. Het algemene gevoel zegt dat we hier niets meer te zoeken hebben. We verlaten de camping, stoppen nog aan de Coles voor inkopen en gaan tanken zodat we weer klaar zijn voor de rit. We stoppen nog even aan de city lookout maar trekken dan resoluut verder oostwaarts.

Zodra je de stad verlaat is het landschap terug monotoon en onbewoond. Een bord geeft aan dat de wegen open zijn en een volgend bordje waarschuwt voor reusachtige koeien die godzilla-gewijs auto’s omver rammen…

Maar alles blijft rustig onderweg, op de vele roadkill na. Er liggen ontzettend veel dode kangoeroes op de baan. Deze zijn in alle staten van ontbinding maar lijken toch veelal tamelijk vers. En al deze roadkill trekt natuurlijk ook de roofvogels aan. En zij blijken nu eenmaal het grootste gevaar te zijn op de baan. Vooral de grote wedgetailed eagles eten zich helemaal vol en kunnen daardoor nagenoeg niet opstijgen als er een auto aankomt. We zien dan ook geregeld een aangereden arend liggen en missen ook zelf hier en daar een op de valreep. Ene was zo dicht dat we de neerbuigende blik in zijn ogen konden zien toen hij met veel moeite probeerde weg te vliegen.

 

Cloncurry

Het eerste dorp dat we, na zo’n 130km, tegenkomen is Cloncurry. De eerste Europeanen die deze regio ontdekten waren Burke en Willis in 1861, op expeditie richting de Golf van Carpentaria. Burke noemde de rivier ‘Cloncurry’ naar zijn nicht, Lady Elizabeth Cloncurry van Galway County in Ierland. In mei 1867 kwam pionier Ernest Henry naar de regio op zoek naar graasgebieden voor vee. In plaats vond hij koper en hij noemde zijn vondst de ‘Great Australian Mine’. In 1876 werd de stad opgericht, genoemd naar de rivier. In de hierop volgende jaren ontstonden ook grote vee stations rondom de stad.

Maar Cloncurry speelde ook een belangrijke rol in enkele van Australië’s belangrijkste innovaties. Het was de bakermat van vliegtuigmaatschappij Qantas en de eerste originele hangar is er nog steeds en ook nog steeds in gebruik. We rijden dus even tot aan het kleine vliegveld waar we de hangar terugvinden met het opschrift ‘Queensland and Northern Territory Aerial Service’, in het kort Qantas dus.


De luchthaven was in de jonge dagen van de luchtvaart een belangrijke stopplaats voor vliegtuigen van overzees en gedurende WOII een belangrijke luchtmachtbasis voor de US Air Force.

In 1928 stond de luchthaven ook centraal in het ontstaan van een andere belangrijke Australische icoon, de Royal Flying Doctor Service (RFDS). John Flynn, de oprichter van de RFDS, koos Cloncurry als initiele uitvalsbasis wegens de nabijheid van de mijnkampen en verspreide, geïsoleerde, boerderijen. In zijn nagedachtenis is in het dorp de ‘John Flynn Place Museum’ opgericht waar we even zullen stoppen voor een bezoek.

We snuisteren even rond binnen waar allerhande informatie te vinden is over het wel en wee van de RFDS tijdens de pioniersjaren in de outback. En er is ook een stuk geweid aan Alfred Traeger, het genie dat de pedaaltelegraaf en -radio heeft uitgevonden wat eindelijk communicatie toeliet in afgelegen regio’s van de outback.

Na ons bezoek aan het museum verlaten we Cloncurry en vervolgen onze route. Een toepasselijk bord zwaait ons uit.

De ‘Overlander's Way’ blijft genadeloos rechtdoor gaan en de kilometers tikken geleidelijk aan af. Enkel fata morgana's aan de horizon...

Het volgende gehucht dat we passeren is Julia’s Creek, een klein slaperig dorpje waar, behalve een korte stop aan het visitor center niet veel te beleven valt.

 

dino's in Richmond

We vinden zelfs niet direct een koffie zaak dus we vervolgen opnieuw onze weg. De roadkill met bijhorende roofvogels lijken alsmaar toe te nemen.

Tegen 3:15pm bereiken we uiteindelijk Richmond, een belangrijke stopplaats op de ‘Dinosaur Trail’ die in een driehoek Richmond met Hughenden en Winton verbind.


De regio rond Richmond was 110 miljoen jaar geleden geen vasteland maar de grote inlandse zee van zo’n 40 meter diep. Toen de zee hier wegtrok bleven talrijke fossielen van miljoenen jaren oude onderzeese wezens achter in de bodem. En elke dag nog worden hier grote en kleine skeletten ontdekt. Het grootste intacte skelet teruggevonden betreft dat van een Kronosaurus, een vleesetend zeemonster dat een T-Rex zou kunnen verslinden. In Kronosaurus Korner in het stadscentrum kan je enkele van de opgegraven exemplaren bewonderen.

Met een audiogids in de hand bekijken we al de schitterende ontdekkingen en staan verstelt van hoe recent sommige opgravingen wel niet zijn, de laatste pas 1 maand oud (!).

Na ons bezoek aan Kronosaurus Korner besluiten we niet meer verder te rijden maar boeken een plekje op het Lakeview Caravan Park, het enige caravan park in het dorp.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Queensland, check de website www.queensland.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme in QLD, Where Australia Shines.

Voor meer informatie over Tropical North Queensland, check de website www.tropicalnorthqueensland.org.au. Hier kan je alle detail informatie terugvinden over activiteiten, accommodatie en events in dit noordelijk stukje paradijselijk Queensland.

----------

Afgelegde kilometers: 404km - Aantal stappen: 11933 - Gemiddelde temperatuur: 33 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Mount Isa

Mount Isa is de enige grote stad in westelijk Queensland. De stad is ontstaan naast de grootste zilver- en loodmijn, die de industrie van de stad en het landschap in zijn greep heeft.

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook