DAG 224Darwins oorlogsverleden & Crocodylus Park23 juli 2015

Darwins oorlogsverleden & Crocodylus Park

Het was een korte en hete nacht. Onze uitstap gisterenavond met de rest van de bende van Bamurru Plains zorgt dat we maar halfstok zijn. Maar er is geen tijd te verliezen want we moeten om 9:00am alweer in Stokes Hill Wharf staan voor ‘Australia’s Frontline Cruise’ van Sea Darwin.

Gelukkig is Darwin een zeer relaxe stad en vinden we zonder problemen een parking aan Stokes Hill Wharf. We hebben dus nog wat tijd over voor een wandeling over de historische kade, terwijl we de MV SnubFin van Sea Darwin al zien dobberen naast een traditionele oesterboot (lugger) wat verder op.

Op het einde van de kade liggen 2 moderne destroyers van de Amerikaanse marine. Er zijn juist belangrijke legeroefeningen achter de rug en deze 2 zwaarbewaakte schepen liggen nog aan de kade.

De kade is bezaaid met herdenkingsmonumenten voor het bombardement van Darwin tijdens WOII.

 

Australia’s Frontline Cruise

Op zich niet verwonderlijk want hier is serieus slag geleverd. Dringend tijd om terug te keren naar het vertrekpunt van de haven cruises zodat we alles hierover kunnen horen.

We worden vriendelijk onthaald door Jim, de schipper en eigenaar van Sea Darwin en na een korte veiligheidsbriefing vertrekken we op een haventour van meer dan 1,5uur om de verhalen van het oorlogsverleden van Darwin te aanhoren.

Gepassioneerd vertelt Jim ons over vrijdag 19 februari 1942 (slechts 4 dagen na de aanval op Singapore), wanneer om 9:58am 188 Japanese gevechtsvliegtuigen van basissen in de Oost-Indische Nederlanden Darwin Harbour binnenvlogen en aanvielen. Officieel werden er 243 mensen (zonder rekening te houden met Aboriginals en Aziaten) gedood. Van de 45 schepen dat in de haven aanwezig waren zijn er 8 schepen gekelderd, 4 schepen gestrand en 11 in brand gevlogen of zwaar beschadigd. En dit was slechts de eerste van 64(!) aanvallen die in continue stroom werden uitgevoerd op Darwin tot november 1943.

Jim vertelt ons over hoe armzalig Darwin was voorbereidt en het weinige materiaal er in het begin van de oorlog was om de Top End van Australie te kunnen verdedigen tegen het gevaar van de rijzende rode zon.

We krijgen allemaal ook een bekend ANZAC koekje van de RSL (Returned & Services League). Dit is de typische Australische soldatenkoek die gemaakt werd om naar de soldaten aan het front te sturen. De koeken zijn gemaakt van graan, kokosnoot en siroop zodat ze niet zouden slecht worden, smelten of kapot brokkelen tijdens het transport. Een klassieker die je vandaag ook nog overal kan kopen.


We houden even halt boven (goed zichtbaar dankzij de diepte sonar op het grote scherm vooraan op de boot) het wrak van het meest belangrijke Amerikaanse oorlogschip dat is gezonken in Australische wateren, de USS Peary. Dit schip lag voor anker om te tanken en was dus een gemakkelijk doelwit. 4 bommen deden het schip ontploffen. De USS Peary zonk met de boeg eerst. 88 marine soldaten waren op slag dood. Slechts 7 lijken werden teruggevonden.

In de late jaren ’50 werd de USS Peary, samen met nog andere scheepswrakken uit de oorlog, gedolven door de Japanners voor de recuperatie van het metaal. Ze werden aanzien als een obstakel en gevaar voor het vele havenverkeer. Toch was er veel ophef in Australië dat de Eerste Minister Bob Menzies dit toeliet. Hij kreeg er dan ook de bijnaam ‘Pig Iron Bob’ voor.

Veel van de infrastructuur dat is gebouwd tijdens de oorlog is vandaag de dag nog steeds aanwezig in Darwin. Darwin zou nog steeds een zeer geïsoleerde stad zijn en minder uitgebouwde faciliteiten hebben zonder zijn oorlogsverleden. De luchthaven, Manton Dam, de Stuart Highway, .. zijn allemaal gebouwd dankzij de oorlog.

We varen verder tot aan Cullen Bay. Langs de oever zien we de gebouwen van NORFORCE (North-West Mobile Force) en de HMAS Coonawarra van de Royal Australian Navy (RAN) die vandaag de dag de Top End voor hun rekening nemen. De 12 eenheden, samen met de Australische Customs & Border Proctection Service zorgen voor orde en controle over de Australische wateren en kust.


Op de klif top van Cullen Bay, met zijn kleine vuurtoren, krijgen we nog de restanten van ingegraven kanonnen te zien.

We houden kort even halt in Cullen Bay Marina zodat Jim zijn boot kan voltanken. Ideaal voor ons om dit kleine pittoreske haventje te checken.

We zijn echter niet enkel geïnteresseerd in het de prachtige terrassen uitkijkend over de plezierboten, maar we checken ook even waar we Bumblebee morgenavond kunnen parkeren als we op ‘SeaTurtle Fundraising’ uitstap gaan voor de hele nacht(!). De parking van de ferry naar de Tiwi Islands, juist naast de sluis, lijkt ons ideaal. Dus dat komt helemaal goed!

Daarna keren we met de boot terug naar Stokes Hill Wharf en rijden opnieuw uit het centrum van Darwin naar Berrimah, een randgemeente van Darwin.

 

Crocodylus Park & Zoo

We worden ontvangen door professor Grahame Webb, de stichter en eigenaar van Crocodylus Park & Zoo. De man is een gepassioneerd krokodil-bioloog en vertelt ons over Wildlife Management International (WMI) dat onderzoek en bestendige conservatie projecten doet met krokodillen en andere wilde dieren, zoals tijgers, die een probleem vormen als ze moeten samen leven met de mens.

Met een plannetje in de hand wandelen we door het park. En ja, aan krokodillen hebben ze hier geen gebrek. 

En van piepklein tot mega-groot… allemaal even gevaarlijk uitziend (want het grootste deel zijn salties en eten alles wat ze kunnen vastkrijgen). Dus overal goed zorgen dat we armen niet boven de kooien uit laten steken bij het maken van de foto’s.

Onze wandeling wordt onderbroken door het voedermoment van de crocs. Altijd indrukwekkend om te zien.

En hier en daar kan je ook een slang of croc aaien.

We zoeken wat verkoeling in het geairco’de ‘Crocodile Museum’. Hier worden al je vragen in verband met ‘Crocodilians’ beantwoordt, want dit is werk van meer dan 40 jaar onderzoek en ervaring.

Aansluitend wandelen we naar een kunstmatig aangelegde billabong waar een bootje op ons wacht voor een rustige Croc & Eco Cruise. Ideaal voor iedereen die geen tijd heeft om helemaal tot in Kakadu of Arnhem Land te reizen.

Want opnieuw aan salties geen gebrek!

De warmte en de vermoeidheid slaan echter toe, want Johan doezelt in slaap op de boot. Ja, echt waar! Het ligt zeker niet aan de omgeving. Je zou denken dat na wat rust en luxe in Arnhem Land de afgelopen dagen we er weer wat tegen zouden kunnen. Maar reizen blijkt best vermoeiend en uitputtend.

Na de Eco Cruise bezoeken we nog de rest van het park, want naast de krokodillen kan je hier ook tijgers, leeuwen, apen, reptielen en vogels bewonderen.

Al snel blijkt dat niet enkel Johan last heeft van de hitte. De emoes zitten met z’n allen in de modder te spelen en de roo’s en tijgers liggen uitgeteld in de schaduw te snoezen.


Uiteindelijk houden we het voor bekeken. Je kan hier zeker nog langer rondlopen en foto’s maken, maar we zijn voldaan. We kopen nog snel een frigo magneetje ter herinnering en vertrekken terug naar de camping.

De camping is gelukkig niet ver. En we installeren ons opnieuw voor de nacht. Douchen is onvermijdelijk. Verder wordt er nog maximaal gewerkt aan de blog, maar echt laat kunnen we het niet maken want morgenavond moeten we heel de nacht wakker zijn voor het tellen van de zeeschildpadden. Dus slaaptekort is geen optie!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Sea Darwin, check de website www.seadarwin.com.au of maak een reservatie op 1300 065 022. Sea Darwin organiseert enkele Darwin haven cruises en de unieke eco-schildpad cruises aan boord van de MV SnubFin. Dus voor elk wat wils! Maar de ‘sunset cruise’ tijdens het broedseizoen van de schildpadden is een absolute aanrader en must-do!

Voor meer informatie over Crocodylus Park & Zoo, check de website www.crocodyluspark.com.au of ga gewoon langs op 815 McMillans Road in 0828 Berrimah, NT. Met meer dan 40 jaar ervaring in onderzoek en conservatie van krokodillen ben je op de juiste plek als je een van de meer dan 3.000 krokodillen wil bewonderen. Daarnaast is er ook een groot aanbod van andere dieren en reptielen voor het geval je uitgekeken geraakt op de crocs. En vergeet zeker niet op Croc & Eco Cruise te gaan in de lokaal aangelegde billabong!

----------

Afgelegde kilometers: 41km - Aantal stappen: 8999 - Gemiddelde temperatuur: 37 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Darwin

Darwin is een kleine, kleurrijke stad. Dit belangrijkste economische centrum van de Top End werd volledig heropgebouwd na de alles verwoestende orkaan Tracy. Nu heeft het een moderne en commerciële…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook