DAG 222De salties van Bamurru Plains21 juli 2015

De salties van Bamurru Plains

Een wekker heb je niet nodig in Bamurru Plains. Hier wordt je rond 6am gewekt door het geluid van de vogels rond je luxe cabine. Ideaal om je nog eens om te draaien… Niet veel later hoor je de buffels uit de bossen komen richting de floodplains. Een prachtig spektakel dat je vanuit je bed kan aanschouwen!

Vervolgens maken we ons klaar voor het ontbijt, en onmiddellijk daarna vertrekken we met Claire om op airboat tocht te gaan.

Airboating in een Amerikaanse Panther 800-Airboat uit Florida is echt de meest leuke activiteit die je hier kan doen. Samen met een ander koppel uit Canberra zitten we snel in het midden van de wetlands te genieten van het gevogelte.

Opnieuw duizenden eksterganzen… Nee, no worries. We hebben ons wel uitgeleefd met onze fototoestellen, maar we besparen jullie deze keer de hele reeks foto’s. ;-)

Misschien is een filmpje wat meer op zijn plek.

Naast de overvloed aan vogels zijn er ook overal waterbuffels aan het rondploeteren. Als we te dicht komen spurten ze weg.

We houden ook regelmatig halt zodat Claire ons nog wat meer kan inlichten over de flora en fauna van deze streek en de daarbij horende Aboriginal gebruiken.

Uiteindelijk begint het zeer warm te worden op de airboat en begeven we ons meer naar de rand van de bossen. Hier gaan we op zoek naar de bijzondere Azure Kingfisher. Een kingfisher met een fel-oranje borst.

In de schaduw van de paperbark bomen zoeken ondertussen ook honderden buffels wat afkoeling.

De zoektocht naar de Azure Kingfisher is niet evident. Maar Claire weet duidelijk enkele goeie visplekken voor deze kleine vogel. Na wat zoeken krijgen we er dan ook enkele te zien. Spijtig genoeg willen ze niet echt meewerken voor een goeie foto. Ze blijven steeds in de schaduw zitten… :-(

Uiteindelijk wordt onze zoektocht onderbroken door een noodoproep van de andere airboat. Ze krijgen hun motor niet meer gestart en zijn al 20 minuten aan het ronddobberen aan de andere kant van de wetland. We spurten dan ook ter hulp, want niemand zit graag in de blakende zon, omringend door salties.

Met enkele startkabels worden ze weer op gang getrokken en we gaan allebei weer onze eigen weg.

Dringend tijd om eens de salties te zoeken die deze wetlands bemannen. Ze zijn overal aanwezig, maar moeilijk te bespeuren. Deze monsters zijn zo goed gecamoufleerd dat je ze meestal over het hoofd ziet. Ook al zijn ze gemakkelijk meer dan 3 tot 5m lang. En om dit perfect te illustreren landt Claire de airboat - zonder het te beseffen - pal op de neus van een groot exemplaar. De saltie is gevaarlijk dichtbij, en kijkt naar ons als sardienen in een blikje.

Te dicht zelfs voor de telelens. We varen dan ook wat verder… in de veiligheid.

De saltie van een dikke 3,5m zet dan ook aan. En verdwijnt geruisloos in het water onder het riet.

We keren terug naar de bungalows, waar we ons verfrissen en opnieuw een heerlijke lichte lunch krijgen voorgeschoteld. In Bamurru Plains is er geen TV, internet of telefoonverbinding. Dus alle vrije tijd wordt gevuld met het snuisteren in de bibliotheek en wat kaarten of schaken.

In de late namiddag, na het warmste van de dag, trekken we met een grotere groep richting de Sampan River. Een stoffige rit van bijna een uur door de weilanden van de station brengt ons tot aan de bruine, brede rivier waar de MV Nowhere op ons wacht voor onze cruise en croc-spotting.

De Sampan River is volledig gedomineerd door salties. Elk met hun stukje territorium dat ze verdedigen. Het duurt dan ook niet lang of we krijgen langs beide kanten van de modderige oever salties te zien. Sommige zijn schuw en glijden onmiddellijk in het water als we dichter komen. Anderen trekken zich niets aan van onze aanwezigheid.


Er zit heel wat vis en ‘mudskippers’ in de rivier, vandaar de croc’s.


En vissen zorgen dan ook voor de aanwezigheid van heel wat vogels. We besparen jullie de ‘usual suspects’ van de vorige verslagen. Enkel de prachtige bruine Brahminy kite (met wit hoofd en borst) en een goeie shot van een Azure Kingfisher (met oranje borst) willen we jullie niet onthouden. ;-)

Terwijl de zon begint onder te gaan krijgen we nog wat hapjes en drank aangeboden en keren we geleidelijk aan terug naar de jetty. Het resort Bamurru Plains is gelegen in het midden van de operationele Swim Creek Station. En ze zijn juist gestart met quads en helikopters om een deel van de koeien bij elkaar te brengen.

Onze terugweg met de 4x4’s is dan ook even afgesloten. We dienen te wachten totdat de muster-activiteiten voorbij zijn, alvorens we verder kunnen rijden. In het pikdonker komen we terug aan. Nog snel douchen, want het diner staat al te wachten.

We genieten samen met de groep van ons laatste avondmaal. Het klikt goed met een familie uit Singapore en eentje uit Parijs. Dus ook de gesprekken, gepaard met de nodige drank, zijn interessant en zorgen opnieuw dat we laat met onze hoofdlamp moeten terugkeren naar onze cabine. ;-)

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 4500 - Gemiddelde temperatuur: 37 graden

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook