DAG 216Een blik op Victoria Settlement15 juli 2015

Een blik op Victoria Settlement

We hebben heerlijk geslapen in onze tent in het midden van de Cobourg wildernis. Er was heel wat beweging te horen rond de tent deze nacht, maar de vermoeidheid zorgde voor een vaste slaap. Tegen 6am ontwaakt de hele vogelgemeenschap en worden we dan ook gewekt. Het is nog wat wennen om ons te wassen in de buiten bush-badkamer met een hoofdlampje, maar het went snel.

Na een uitgebreid ontbijt met verse pannenkoeken zijn we helemaal klaar om de dag aan te vatten. Vandaag geen tours met de 4x4, maar op verkenning met de boot. We dalen dan ook voorzichtig – uitkijkend voor Dennis – af naar de waterrand waar Brandon, de visser en schipper van dienst, ons opwacht om ons een stukje van het grootste Marine Park van NT te tonen.

Eens iedereen in de boot, zetten we vaart door Port Essington tot aan Observation Point, de vooruitgeschoven uitkijkpost van Victoria Settlement. Hier hebben van 1838 tot 1849 de Britten de Top End van Australië bewaakt tegen potentiele indringers. Een onderneming in extreem zware omstandigheden, en zonder ooit een vijand in zicht te krijgen.

We varen verder zuidwaarts naar Victoria Settlement zelf. Onderweg zien we hier en daar wat vissen opspringen en in de verte af en toe het silhouet van een saltie. Verder zitten hier ook 6 van de 7 soorten zeeschildpadden, maar we krijgen er geen te zien.

We stoppen aan de originele plek van Victoria Settlement in Ngardigawunyangg, waar we aan land gaan om de ruïnes van deze historische geïsoleerde plek van de eerste kolonisten te verkennen. Victoria Settlement is gesticht nog voor Darwin, en was de derde poging tot Britse kolonisatie na Fort Dundas op Melville Island en Fort Wellington nabij Raffles Bay.

Hier waren een 78tal Britse soldaten en families gestationeerd. We wandelen de 3,2km loop tussen de restanten van alle stenen gebouwen en krijgen geschiedenisles van Holly over de erbarmelijke omstandigheden en ziektes dat deze Britten 11 jaar lang hebben ondergaan. Om dan toch uiteindelijk deze nederzetting te moeten verlaten.

Het verblijf van de Britten was volledig onaangepast aan het tropische noorden van Australië en was niet in al te beste verhouding met de lokale Madjunbalmi Aboriginal-clan. De huizen waren gebouwd volgens de Britse traditie om de warmte binnen te houden, en dus absoluut ongeschikt voor de hitte van Arnhem Land.

Op het strand bij de restanten van de originele jetty gaan we met z’n allen ook nog op zoek naar restanten van glazen champagne en gin flessen van de feestelijke ontmoeting van het enige Franse schip (zonder vijandige bedoelingen) die ooit de Britse nederzetting heeft aangedaan.

Verder passeren we nog de restanten van de smidse, het hospitaal, de drankopslagplaats, de bakkerij, de hoogoven en de begraafplaats.

Het is laagwater en we wandelen ook nog een stukje op de opgedroogde oever op zoek naar krabben en schildpadden, maar komen enkel duizenden (eetbare) longbums tegen tussen de mangrove.

Uiteindelijk keren we terug naar de boot, want de rest van de voormiddag gaan we een poging doen om te vissen.

In het begin lijkt het vissen wel een eindeloos wachten en leek het alsof er geen enkele vis te bespeuren was in Port Essington. Maar uiteindelijk komt er toch wat leven in de brouwerij, maar allemaal te klein voor de BBQ.

Uiteindelijk – eer wie ere toekomt – haalt Bo een indrukwekkende blauw gespikkelde Coral Trout binnen. Een ‘keeper’ die deze avond op tafel zal komen bij het diner.

En daarmee is de vangst afgelopen. Dit is een verhaal dat Johan nog lang gaat mogen horen. ;-)

We keren terug naar het Cobourg Coastal kamp waar Holly en Emma in een record tijd een heerlijke lunch serveren. De rest van de namiddag houden we het op luieren in de hangmatten en wat snuisteren in de lokale bibliotheek. De rest van de groep trekt er nog even op uit met de 4x4, maar wij blijven ter plekke en genieten van de rust en de prachtige omgeving.

Ja, de boog hoeft niet altijd gespannen te staan… ;-) Ook Dennis, de lokale saltie, laat het niet aan zijn hart komen en relaxt met ons mee aan de waterrand.

Tegen 6:00pm is iedereen terug en genieten we nog met wat snacks van de zonsondergang over Port Essington.

Daarna schuiven we met z’n allen aan de feestelijke vistafel om de vangst van vandaag te verorberen. Brandon heeft ook een 5tal modderkrabben gevangen. Het is stil aan tafel… en dat is een goed teken.


Nog enkele liedjes van Jowe aan het kampvuur en daarna kiezen we voor ons bed.

----------

Afgelegde kilometers: 0km - Aantal stappen: 4334 - Gemiddelde temperatuur: 34 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Arnhemland

Ten oosten van Kakadu bevindt zich het mystieke Arnhemland, een stukje paradijs op aarde. Arnhamland met zijn verrassende en ongerepte natuur is in het bezit van Aborigines en is moeilijk toegankelijk…

Cobourg Peninsula

Cobourg Peninsula grenst aan Arnhemland en is een van de meest afgelegen gebieden van Australië. Het kan alleen bezocht worden tijdens het droge seizoen en er is terug een “permit” nodig.…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook