DAG 213Darwin, de tropische hoofdstad van Northern Territory12 juli 2015

Darwin, de tropische hoofdstad van Northern Territory

De ochtend start met een chaos van tassen en zakken in een poging om onze reeds beperkte voorraad spullen nog verder uit te dunnen tot een magere 10kg per persoon. Gedurende onze tiendaagse trip doorheen Arnhem Land die morgen begint nemen we immers enkele kleine chartervliegtuigen die ons de bagagebeperkingen opleggen. En we moeten voorbereid zijn op warm en koud, nat en droog, bush en chique... Dus er moet serieus gepuzzeld en vooral gekozen worden wat we wel en niet kunnen meenemen. Een heuse uitdaging! Ondertussen wordt een mengeling van restjes genuttigd als ontbijt, kwestie van de frigo zo leeg mogelijk te kunnen achterlaten. Het is dan ook al iets over 10:00am als we uiteindelijk de camping uit bollen, richting het centrum van Darwin.

Darwin, de tropische hoofdstad van het Northern Territory is een kleine stad in volle expansie en de Australische uitvalsbasis naar Azië. Logisch, want terwijl Papoea-Nieuw-Guinea amper een boogscheut ver is, liggen Sydney of Melbourne hier duizenden kilometers vandaan. Niettemin is de verbinding tussen Darwin en de rest van Australië, dankzij de spoorweglijn dwars door het continent, aanzienlijk verbeterd. Op de lijn rijdt de legendarische trein 'The Ghan' van Adelaide via Alice Springs dwars door het continent naar Darwin.

Darwin werd voor het eerst zo genoemd in 1839, toen kapitein John Lort Stokes zijn schip Beagle een azuurblauwe haven met zandstranden en mangroven binnenvoer en deze noemde naar zijn vriend Charles Darwin. Hoewel de bioloog zijn evolutietheorie, 'The orgin of species', pas 20 jaar later zou uitbrengen, bleek het een zeer geschikte naam te zijn voor deze tropische streek, waar het wemelde van de unieke en oude soorten vogels, planten, reptielen en zoogdieren.

 

Darwin Waterfront Precinct

We parkeren ons aan de Stokes Hill Wharf, Darwin's zuidelijkste punt en beginnen te voet aan de verkenning van Darwin.

We wandelen langs het Darwin Convention Center de Darwin Waterfront Precinct binnen. 

Naast een kunstmatig aangelegd stukje strand met croc-vrije zwemzone bevat het ook een enorm golfzwembad dat zeker een bezoek waard is op een warme zomerdag als deze.


Het plein is modern en gezellig ingericht. We houden dan ook een stop om in één van de bars een koffie drinken.

  

WOII Oil Storage Tunnels

Daarna wandelen we via de wandelbrug naar het Survivor's Lookout en de WOII Oil Storage Tunnels, die onder de stad lopen.

Deze tunnels zijn een van de best bewaarde geheimen uit Darwin's oorlogsverleden. In 1924 werden 11 bovengrondse olieopslagtanks gebouwd op Stokes Hill Wharf. Maar deze hadden nagenoeg geen bescherming en Japanse luchtaanvallen op 19 februari, 16 maart en 16 juni 1942 vernielden 7 van de 11 tanks. In november 1942 werd de beslissing gemaakt om verborgen tunnels uit te graven in de heuvels langs de stad van Darwin. 400 arbeiders ploeterden in de tropische broeierige hitte met 90% vochtigheid, in het geheim en veelal met de hand, de tunnels uit. Tunnel 5 alleen al is 171meter lang. In totaal werden er 5 tunnels afgewerkt, genummerd 1, 5, 6, 10 en 11, wat aangeeft dat er plannen waren om minstens 11 tunnels aan te leggen. Verantwoordelijk ingenieur George Fisher kwam een resem van uitdagingen tegen die het aanleggen van de tunnels bemoeilijkte en de kostprijs sterk de hoogte in dreef van de geschatte 220.000 pond tot 850.000 pond.

Het bestaan van de tunnels is gedurende 50 jaar geheim gehouden, ook de inwoners van Darwin wisten niets van hun bestaan af. Op 19 februari 1992 werd het bestaan ervan bekend gemaakt en werden tunnels 5 en 6 opgesteld voor het publiek.

 

Historisch Darwin

We verlaten de koelte van de tunnels en gaan verder op verkenning door de stad.

Darwin heeft voor zijn bestaan altijd moeten vechten. Sinds 1869, toen de eerste nederzetting ontstond bij Port Darwin, heeft de stad te lijden gehad van zijn geïsoleerde ligging. Niet enkel de bombardementen door de Japanners in WOII zorgden voor verwoesting, de krachtige cycloon Tracy die op Kerstavond in 1974 aan land kwam vernielde meer dan 95% van de stad. Ondanks het feit dat de stad tweemaal is herbouwd, is het een schattige, multiculturele en moderne stad met een ontspannen en Aziatische sfeer.

We wandelen verder langs Smith Street en kuieren langs de restanten van de Christ Church Cathedral (1902), de oude Town Hall (1883) en Brown's Mart Theatre (1885).

Tenslotte komen we in Smith Street Mall, het hart van Darwins winkelgebied. We schuimen wat kitscherige souvenirwinkels af maar om echt uitgebreid te shoppen zoek je toch beter een van de grotere steden op :-)

We wandelen verder tot aan Doctor's Gully waar Aquascene gevestigd is. Hier worden bij hoogtij dagelijks grote scholen vissen gevoederd. Het is echter laagtij dus we kuieren even rond en vervolgen dan onze weg langs de tropische kustlijn van Darwin om verder in de meer officiële wijken van de stad te komen.

Het nieuwe Parliament House, Government House en Supreme Court blinken als geen ander. 

  

Mindil Beach

We wandelen helemaal terug tot aan Bumblebee en begeven ons vervolgens naar Mindil Beach. Hier wordt vandaag de Darwin Beer Can Regatta gehouden en het is er een drukte van jewelste. We kuieren rond tussen de kraampjes en gaan even tot op het strand kijken maar de hitte is in de zon bijna niet te harden. We bestellen tot 2 maal toe een ijskoud drankje en zoeken zoveel mogelijk de schaduw op. 

En we vinden zelfs een goede oplossing voor onze oude binnenbanden!

Hierna ontvluchten we definitief de zon. We rijden terug het centrum in en trekken na vele maanden reizen nog eens naar een echte cinema! En we kijken nog maar liefst 2 films achtereen om pas buiten te komen als de zon definitief verdwenen is! En zo zijn we toch maar weer mee met Terminator en Jurassic World. 

Na de film begeven we ons alvast naar de luchthaven van Darwin. We laten Bumblebee hier achter op de betaalparking gedurende onze trip naar Arnhem Land. We zoeken een veilig plaatsje op en kruipen nog snel even onder de wol. Morgen is het vroeg dag!

----------

Afgelegde kilometers: 47km - Aantal stappen: 19151 - Gemiddelde temperatuur: 37 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Darwin

Darwin is een kleine, kleurrijke stad. Dit belangrijkste economische centrum van de Top End werd volledig heropgebouwd na de alles verwoestende orkaan Tracy. Nu heeft het een moderne en commerciële…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook