DAG 149Haaien & Vliegen09 mei 2015

Haaien & Vliegen

We staan op als de zon nog maar juist boven de horizon is komen kijken, zodat we nog maximaal de tijd kunnen benutten om onze veranda af te breken voor alle vliegen weer rond ons hoofd gonzen. Ondertussen zijn we hier heel handig in geworden, dus in minder dan 10min is alles afgebroken en kunnen we ontbijten. We boeken nog een extra nacht in Monkey Mia Dolphin Resort, want vandaag gaan we toch in de buurt blijven.

 

Ocean Park

We starten met een bezoek aan Ocean Park, een oceanarium waar je een collectie bedreigde, zeldzame en spectaculaire vissoorten kan bewonderen in enorme tanks en enkele buitentanks.

We worden hartelijk ontvangen door de uitbater Ed en installeren ons nog kort even op het prachtig panoramisch terras over Shark Bay voor een koffie, zodat we daarna met de eerste begeleide tour mee kunnen.

De tours lopen hier doorlopend van 9:30am en worden allemaal gegeven door getrainde marine biologen, waardoor het echt wel interessant is. We krijgen bij bijna elk zeedier een informatieve uitleg en het belang van deze in hun natuurlijke omgeving.


Enkele nieuwe weetjes:

  • Clown vissen (zoals Nemo) voederen hun anemoon waar ze in leven, zodat ze gezond blijven en groeien. De perfecte symbiose.
  • Op een zwaar gecamoufleerde steenvis stappen is de pijnlijkste ervaring ter wereld. Je sterft omdat je in shock gaat van de pijn. De enige remedie is je voet in bijna kokend water te steken (tip: altijd te vinden in de radiator van je auto of je boot).
  • Alle alen zijn de enige beesten op aarde die een ‘bek in een bek’ hebben, en die zit dan ook nog eens vol met bacteriën. Het buitenaardse wezen ‘Alien’ is hierop gebaseerd.
  • Haaien zijn de opkuisers van de zee. Dus ze jagen enkel op zieke, trage of gewonde vissen of seals. De rest is te snel voor hun. Dat is waarom er ook vissen zitten in de haaientank.

Verder worden hier ook gewonde schildpadden opgevangen.

Eenmaal buiten draait het allemaal om de enorme haaientank, waar vershillende ‘lemon shark’, ‘nervous shark’ en een +3m ‘tiger shark’ in rondzwemmen met wat gewone vissen. De gids houdt een lijn met een dode vis in het water en om beurt komen de haaien tonen waarom ze de heersers van de oceaan worden genoemd. Zeer indrukwekkend!

Gelukkig krijgen we ook een deskundige uitleg over het echte gevaar van haaien als je gaat zwemmen in de oceaan. Zo zijn bijvoorbeeld in de laatste 400jaar slechts 2 doden (waarvan 1 zelfs niet zeker) gevallen door een haai-aanval in Shark Bay. Het is overduidelijk dat je in de voedselketen stapt met te gaan zwemmen, maar de kans is onwaarschijnlijk klein dat je ook effectief ‘gesoupeerd’ gaat worden. Trouwens nog eentje om over na te denken. Als er ergens een slachtoffer valt wordt dat stuk strand meestal voor een tijd afgesloten. Helemaal onlogisch want deze haai heeft absoluut geen honger meer, en kan er weer gemakkelijk voor enkele weken tegen. Lees: helemaal veilig om dan te zwemmen. Tegen dat de haai dan terug honger krijgt wordt het strand weer opengesteld… misschien niet helemaal ideale timing. ;-)

Na de tour lopen we nog eens wat vrij rond en daarna rijden we naar François Péron Nationaal Park. We kijken extra uit om een verdwaalde 'bilby' (een soort mini-roo met grote oren) te spotten, maar de kans is zo goed als onbestaande tijdens de dag.

We passeren nog Little Lagoon.

 

François Péron Nationaal Park

We nemen de afslag naar François Péron National Park. Dit nationaal park van 52.500ha ‘arid shrub’ was tot 1990 een schapenfarm. Je kan de Péron Homestead nog altijd bezoeken. Het park is voor de rest exclusief voor 'high clearance' 4wd (en voorzien van een bandenpomp aan de inkom - zeer praktisch!).  We laten de druk dalen in onze banden tot 20psi en locken onze hubs. En rijden het park binnen door de zandwegen naar het meest noordelijke punt, Cape Peron.

Bumblebee heeft geen enkel probleem met de zanderige wegen. In high gear loopt hij tegen 40km/uur zachtjes hobbelend in het spoor van de voorgangers. Regelmatig komen we een betonnen stuk tegen dat door een 'birridas' loopt. Dit is een korstachtige dunne bovenlaag met daaronder grondwater. Niet iets om over te rijden, tenzij je je wagen nooit meer wil terugzien. ;-)

Eénmaal aangekomen in ‘Gregories’ blijkt dat waar we voor vreesden een feit is: flies, flies en nog eens flies. A few million flies having the party of their life! Zonder muskietennet is het hier echt niet te doen. Zeer spijtig want de stranden zien er fantastisch uit. Het contrast tussen de rode rotsen en de turquoise heldere oceaan is idyllisch. En in de baaien is het water tropisch van temperatuur en zeer ondiep.


We dachten hier te gaan snorkelen, maar dat idee wordt snel opgeborgen. We hebben ondertussen al onze techniek geperfectioneerd om zo weinig mogelijk vliegen in Bumblebee mee te nemen bij het instappen. Ja, een mens wordt hier vindingrijk.

Foto’s trekken zonder vliegen op de lens is trouwens ook een kunst. ;-)

We hopen op betere omstandigheden op Cape Péron. Maar ook hier is er een overvloed aan vliegen.

Het zand staat overal vol met sporen van leven. Op de meeuwen en shags na is er echter geen leven te bespeuren.

We bergen onze initiële plannen om ook nog naar Skipjack Point te gaan op en rijden de lange zandrit van de Peron Peninsula terug. Voor de fun, filmen we het traject zodat jullie er een beter beeld kunnen bij vormen.


Als we onze banden terug hebben opgepompt, stoppen we nog even bij het Peron Heritage Precinct om de ‘hot tub’ die hier staat even te checken bij daglicht. Want een van de rangers heeft ons aangeraden om er na zonsondergang naartoe te rijden en vanuit de jacuzzi de sterrenhemel te bewonderen. Goedgekeurd!

We rijden terug naar Monkey Mia Dolphin Resort, waar we voor de laatste keer nog wat rondwandelen langs het strand tot na zonsondergang. We nemen afscheid van de schildpad aan de jetty.

En natuurlijk ook van de dolfijnen die met de regelmaat van de klok tussen ons doorzwemmen.


We eten nog snel wat kleins in de Monkey Bar, en rijden dan met onze verstralers terug naar de Peron Homestead, waar we de ‘hot tub’ helemaal voor onszelf hebben. Het water is heerlijk warm (zelfs heet als je er pas instapt) en er zitten absoluut geen insecten. We dobberen wat rond terwijl we de prachtige sterrenhemel en melkweg bewonderen. Yep! Een beter einde aan ons verblijf in Monkey Mia konden we niet bedenken… ;-)

En oh ja, hier komen we zeker nog ooit terug... :-)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over Ocean Park, check de website www.oceanpark.com.au of rij gewoon eens langs op 1 Ocean Park Road, 6530 Shark Bay WA. Je kan er alle dagen terecht van 9am tot 4pm en er zijn doorlopende begeleide tours (inclusief voederen van de haaien) vanaf 9:30am. Vergeet er zeker ook geen koffie te drinken op prachtige terras dat uitkijkt over de baai.

Voor meer informatie over Monkey Mia Dolphin Resort, check de website www.monkeymia.com.au. Hier kom je alles te weten over accommodatie en activiteiten op dit stukje paradijs op aarde. We raden je wel aan op voorhand reservaties te maken want het kan hier heel druk zijn. ;-)

Voor meer informatie over Australia's Coral Coast, check de website www.australiascoralcoast.com. Hier kan je alle informatie terugvinden over toerisme aan de Australische Coral Coast in WA.

----------

Afgelegde kilometers: 217km - Aantal stappen: 12709 - Gemiddelde temperatuur: 29 graden

Tips in de regio door Aussie Tours

Francois Peron National Park

Het nationale park kan enkel per 4WD verkend worden en biedt een uitzonderlijke natuurschoonheid door z’n prachtige kleurenpalet.

Shark Bay Marine Park / Monkey Mia

Deze regio maakt deel uit van het natuurwerelderfgoed en omvat de grootste zeegrasvlaktes ter wereld. Verder herbergt het marinepark talrijke zeebewoners waaronder zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen…

Kom gerust langs bij Aussie Tours voor meer informatie!

Volg onze avonturen...

Ben je ook nieuwsgierig naar onze ervaringen? En ontvang je graag onze interessante tips en weetjes van onze reis rond Australië? Vul dan je naam en email adres in en je hoort regelmatig van ons tussen 28 juli en 12 augustus 2016.

We sturen je enkel nieuws omtrent onze doorreis in Australie.
Verder niks.
of
Volg ons ook via Facebook